0
Terug naar overzicht

Uitvaart in besloten kring: tips

17/08/2023
Redactie
Delen:
Uitvaart in besloten kring

Het is echt niet zo dat per definitie alle kennissen en vrienden uitgenodigd moeten worden voor een uitvaart. Er bestaat ook zoiets als een uitvaart in besloten kring. Hierbij organiseer je de begrafenis of crematie zo, dat enkel de intimi aanwezig zijn op deze dag.

Wat wil je zelf?

Het is belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je jouw uitvaart voor ogen ziet. Wil je bijvoorbeeld ook die twaalf collega's en de kinderen van je tante bij je afscheid aanwezig hebben, of houd je het liever wat kleiner en ga je dus voor een uitvaart in besloten kring? Zorg dat je op voorhand aangeeft wat je wensen zijn en weeg de voor- en nadelen goed tegen elkaar af. Misschien wil je bijvoorbeeld de uitvaartkosten laag houden. Door voor een uitvaart in besloten kring te kiezen, vallen de kosten hoogstwaarschijnlijk een stukje lager uit.

De voor- en nadelen van een uitvaart in besloten kring

Elke keuze gaat gepaard met zowel voor- als nadelen.
Een voordeel kan het aspect van 'kostenbesparing' zijn. Daarnaast zorgt een uitvaart in besloten kring er ook voor dat er een meer persoonlijke en intieme sfeer ontstaat. Iedereen heeft op de dag zelf meer de mogelijkheid om rustig met elkaar te praten, omdat er minder aanwezigen zijn. Een klein nadeel kan zijn dat mensen zich beledigd zouden kunnen voelen omdat ze niet mogen komen.

Kies een tussenweg 

Je kunt ook nog voor een tussenweg kiezen. Zo kun je ervoor kiezen om wel een bezoek of afscheidsplechtigheid te plannen, bijvoorbeeld de avond voor de uitvaart, waarbij iedereen afscheid kan nemen en zijn medeleven kan betuigen. Nadien heb je de volgende dag de uitvaart in besloten kring. Zo heb je bij het ene onderdeel wel alle gasten en bij het andere onderdeel alleen de intimi.

Hoe geef je dit aan op het overlijdensbericht?

Als je besluit voor een uitvaart in besloten kring te gaan, is het belangrijk om dit aan te geven op het overlijdensbericht. De doodsbrief stuur je in principe naar alle familieleden, kennissen en vrienden. Je kunt dit bijvoorbeeld als volgt aangeven:

"Peter had een intieme uitvaart als wens, de crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden."

Je kunt op deze kaart wel je adres vermelden, zodat mensen toch nog een rouwkaart kunnen opsturen om hun deelneming te betuigen. Let op: noteer op de kaart van de genodigden dat zij wel welkom zijn voor het afscheid en vermeldt het betreffende adres van de uitvaartlocatie. Vind je het lastig om een rouwbrief te schrijven? Lees dan ook eens ons artikel 'Wat zet je op het overlijdensbericht'.

Het kan trouwens ook een optie zijn om de groep die je niet wilt uitnodigen na de uitvaart een kaart te sturen waarop je aangeeft dat de uitvaart inmiddels plaatsvond in besloten kring.

Wij zijn benieuwd: wat zou jouw voorkeur hebben? Een uitvaart in besloten kring of een crematie of begrafenis met een relatief groot aantal mensen?

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje