0
Terug naar overzicht

Uitvaart met ruzie in de familie: tips & adviezen

28/03/2024
Redactie
Delen:
uitvaart met ruzie in de familie

Wat doe je bij een overlijden wanneer familieleden onderling een conflict hebben of je zelf in conflict ligt met een familielid? Ai, dat is inderdaad een lastige. Eén ding staat vast: er moeten zaken geregeld worden voor het afscheid. Daar kun je niet buiten. Een uitvaart regelen, is al zwaar genoeg. Laat staan een uitvaart met ruzie in de familie. Daarom vind je hieronder talloze tips en adviezen die je kunnen helpen bij conflicten.

Zie het als een kans om dichter tot elkaar te komen

Je kunt hardnekkig vasthouden aan een conflict en je koppigheid blijven voeden, maar je kunt ook proberen dit overlijden te zien als een kans om terug dichter tot elkaar te komen als familie. Ja, er is ruzie en ja: er zijn misschien hele vervelende dingen gezegd en gebeurd. Maar ... houden jullie diep van binnen niet veel van elkaar? En houden jullie niet evenveel van de persoon die overleden is? Genoeg reden om even de koppen bij elkaar te steken en alles door te spreken. Stel je open op en nadien kun je des te beter er samen een mooi afscheid van maken.

Water bij de wijn doen

Mocht bovenstaande niet lukken en moet je toch samen dingen regelen? Probeer dan naar elkaar te luisteren en allebei een beetje water bij de wijn te doen. Probeer niet krampachtig vast te houden aan je eigen keuzes, maar kom tot compromissen. Wil jij bijvoorbeeld de kist geheel beschilderd hebben in alle mogelijke kleuren en wil de andere persoon de kist liever blanco houden? Kies er dan bijvoorbeeld voor om een paar subtiele schilderingen op de kist te aan te brengen of ga eens rond de tafel zitten met een ondernemer die kisten ontwerpt, wie weet heeft hij of zij een goed voorstel om jullie ideeën op een mooie manier samen te voegen of heeft hij andere ideeën waar jullie je in kunnen vinden.

Sluit niemand van de familie uit

Iedereen in de familie heeft recht op zijn of haar persoonlijke afscheidsmoment, ook al is er ruzie. Is het conflict echter zo groot dat jullie beter niet in dezelfde ruimte zijn? Zorg er dan op zijn minst voor dat het andere familielid op een ander moment afscheid kan nemen. We weten zeker dat je hier aan het einde van het traject - of in een later stadium - een goed gevoel aan overhoudt. Afscheid nemen, kan immers maar één keer en dat geldt voor iedereen.

Zorg voor een heldere taakverdeling

Is er sprake van ruzie, is het misschien niet prettig om in de voorbereidingen naar de uitvaart de hele tijd met elkaar geconfronteerd te worden. Kies dan voor een heldere taakverdeling. Wie wil wat doen en hoe zien jullie dit? Belangrijk is wel om onderling zo nu en dan contact te hebben, zodat alles op de juiste manier op elkaar aansluit.

Schakel een objectief persoon in

Soms is het prettig om iemand anders, die iets verder van de situatie afstaat en dus objectief is, in te schakelen bij een uitvaart bij ruzie in de familie. Deze persoon handelt niet vanuit emotie maar vanuit redelijkheid. Ook kan hij of zij ervoor zorgen dat de focus op de uitvaart behouden blijft. Dit kan een professionele mediator of een gemeenschappelijke vriend of vriendin zijn.

Denk na waar mensen gaan zitten

Weet je zeker dat het niet verstandig is om bepaalde mensen met elkaar te mengen, maar weet je ook zeker dat de overledene als wens had om hen allebei aanwezig te laten zijn op de dag van het afscheid? Zorg er dan voor dat je tijdens de ceremonie de plaatsen zo indeelt, dat zij niet naast elkaar hoeven te zitten. Hiermee voorkom je conflicten op de dag zelf.

Breng de uitvaartondernemer op de hoogte

De begrafenisondernemer is de persoon die zowel op de dag zelf als tijdens de voorbereidingen een oogje in het zeil houdt. Maak bespreekbaar wat er gaande is binnen de familie, zodat hij of zij rekening kan houden met de situatie. 

Ruzie over de erfenis

Jullie zullen niet de eersten zijn die als familie hiermee te maken krijgt. Ruzie over de erfenis komt helaas veel voor. Toch kun je hier echt wel samen uitkomen. Hoe? Dat lees je in ons artikel 'Ruzie over de erfenis voorkomen'. 

Heb jij naast bovenstaande tips zelf nog goede, aanvullende tips? Laat het ons dan weten in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje