0
Terug naar overzicht

Verschillende soorten graven; welke kies jij?

20/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
soorten graven

Bij RememberMe hebben we een ruim aanbod aan leveranciers van grafkisten. Ook helpen wij je bij het vinden van een begraafplaats binnen Nederland, mocht je voor begraven kiezen. Máár heb je ook al eens nagedacht over het soort graf waarin je begraven wilt worden? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Om je te helpen bij deze keuze hebben wij verschillende soorten graven voor je uitgelicht. 

Bij elk type graf is er de keuze tussen een algemeen graf of een particulier graf. Voordat we verder gaan met de verschillende soorten graven, lichten we eerst toe wat het verschil is tussen een algemeen graf en een particulier graf.

Algemeen graf

Een algemeen graf is vaak voor een "korte" duur. Dit is een graf dat de nabestaanden niet zelf op naam krijgen, maar dat op naam van de eigenaar van de begraafplaats (vaak de gemeente) blijft staan. Een algemeen graf bestaat meestal tien jaar (dit is de minimale termijn). Er is meestal geen mogelijkheid tot verlenging van de huur. Bij een algemeen graf is er meestal ruimte voor twee of drie personen die geen enkel verband met elkaar hebben. Niet iedereen vindt dit even fijn. Het bijzetten van een urn is vaak niet toegestaan bij een algemeen graf. Omdat er aan een algemeen graf meer van dit soort beperkingen en voorwaarden vast zitten is dit graf een van de voordeligste opties op financieel gebied.

Particulier graf

Een particulier graf wordt ook wel eens familiegraf of eigen graf genoemd. Het graf wordt vaak door de familie zelf uitgekozen. De familie krijgt dan een grafrecht van meestal vijftien jaar en dit kan worden verlengd. De familie met het grafrecht bepaalt welke overledenen er bij het graf mogen worden begraven. Het is ook mogelijk om zelf van te voren aan te geven dat je op een bepaalde plek begraven wilt worden, of je laat het over aan je nabestaanden. Zij krijgen na jouw dood dan als enige de grafrechten.

Verschillende soorten graven: van zandgraf tot mausoleum met verwarming

Nu het verschil tussen een algemeen graf en een particulier graf is verduidelijkt duiken we wat dieper in de verschillende soorten graven die er bestaan.

Zandgraf

Bij een zandgraf ligt de grafkist in de grond/zand en is er geen sprake van verstevigde wanden. De grafkist ligt hierdoor direct tegen de grond aan, wat een positieve invloed heeft op de ontbinding van het lichaam. De meeste begraafplaatsen hebben bij voorkeur een ondergrond van zand omdat dit beter is voor het ontbindingsproces, vandaar de naam zandgraf. Het lichaam mag bij een zandgraf niet te diep worden begraven, omdat er anders geen zuurstof bij komt. 

Grafkelder

Je zult wel denken 'grafkelder'? Is dat niet iets van vroeger? Dat klopt, grafkelders worden al eeuwenlang gebruikt. Iedereen kent ze wel van de bekende Egyptische piramides. Maar ook in het heden wordt er gebruik gemaakt van grafkelders, sterker nog er is nog steeds veel vraag naar. Een grafkelder bestaat uit gemetselde of betonnen materialen. De grafkist ligt in een afgesloten ruimte in plaats van in het zand. Een grafkelder is om deze reden ook veel duurder dan een zandgraf. 

Natuurgraf

Voor de natuurliefhebbers is er een speciaal natuurgraf. Bij een natuurgraf draait het om duurzaamheid. Er wordt uitsluitend gebruik gemaakt van biologisch afbreekbare materialen. Het idee achter het natuurgraf is om alles wat uit de natuur komt weer terug de natuur in te sturen. Bij een natuurgraf is het niet toegestaan om een grafmonument te plaatsen. In plaats hiervan worden er bijvoorbeeld boomschijven gebruikt als grafmarkering. Wat betreft bloemstukken, linten en andere grafdecoratie worden deze meestal na enkele weken verwijderd van het graf. Een voordeel van een natuurgraf is dat het mogelijk is om een langdurig grafrecht en daarmee ook 'eeuwige' grafrust te krijgen.

Urnengraf

Een andere optie is een urnengraf. Een urnengraf neemt veel minder ruimte in beslag dan een standaard graf. De urn of de asbus wordt na de crematie begraven op een aangewezen plek op de begraafplaats. Dit graf wordt dan afgedekt door een mooie steen of tegel met opdruk. Ook bij een urnengraf kan je kiezen tussen een algemeen graf of een particulier graf. Bij een algemeen urnengraf worden er twee tot vier urnen bij elkaar begraven. De huurtermijn van een urnengraf is meestal vijf tot tien jaar en kan eventueel nog verlengd worden.

Dubbelgraf 

Heb je de wens om samen met je geliefde of iemand waar je erg veel om geeft begraven te worden? Dan is dit ook mogelijk. In een dubbelgraf worden de overledenen die dat wensen naast elkaar begraven in hetzelfde graf. Op deze manier ben je in zekere zin dus voor altijd bij elkaar.

Graf-mausoleum

Een mausoleum is een bovengrondse grafkelder waarin vroeger alleen het lichaam van een zeer belangrijk persoon werd begraven. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en kan iedereen (die er de nodige centjes voor heeft natuurlijk!) kiezen om begraven te worden in een mausoleum. Ze worden haast niet verkocht of verhuurd, omdat een mausoleum vaak familiebezit is en wordt doorgegeven aan volgende generaties. Hoewel het een zeldzame mogelijkheid is om een mausoleum te laten bouwen of te huren, wordt dit op diverse algemene begraafplaatsen in Nederland toch wel aangeboden. Je kunt het zo gek maken als je wilt, zo zijn er bijvoorbeeld mausoleums met verwarming en elektronische snufjes.

Er zijn dus veel verschillende soorten graven waar uit gekozen kan worden. Het is maar net wat jouw wensen zijn of hoe de overledene het had gewild. Heb je zelf al eens nagedacht over hoe en waar jij begraven wilt worden? Laat het ons weten in de comments.

Delen:

Reacties (3)

Reactie van David Broere op 10 nov. 2021 12:52
"Waar in Nederland kan ik een grafhuisje reserveren voor mijn bovengrondse begrafenis?"
Reactie van Henk op 1 nov. 2019 09:48
"Mausoleum bouwen waar mag het"
Reactie van John de Jong op 28 jan. 2019 22:27
"Mag je ook zelf een mausoleum bouwen of een grafsteen of plaat, waardoor de kosten lager worden?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje