0
Terug naar overzicht

Hoe troost je iemand?

08/02/2018
Redactie
Delen:
Hoe troost je iemand

Hoe ga je om met iemand die verdrietig is? Hoe troost je iemand die rouwt? Wij spraken daarom met rouw- en verliesbegeleider Stéphanie Beijnes en vroegen haar om advies. Ze heeft een praktijk Verlies & Verder en begeleidt mensen die te maken krijgen met verlies en rouw. Hieronder volgt haar belangrijkste advies.

Verdriet komt en gaat

Om te weten hoe je het beste omgaat met iemand die een groot verlies kende, is het belangrijk te beseffen wat die persoon doormaakt. Veel mensen denken dat verdriet om verlies een bepaalde periode omvat waarin je door een dieptepunt gaat en dat je daarna weer tot de orde van de dag overgaat. Zo werkt het echter niet. “Voor een rouwende komt en gaat verdriet in golven. Je moet dat zien als een soort zee”, vertelt Stéphanie van Verlies & Verder. “Er is niet echt een logica of regelmaat te ontdekken in wanneer iemand zich verdrietig voelt. De trigger kan een muziekstukje zijn, of iets wat die persoon ziet in zijn of haar omgeving.” Het is belangrijk om als vriend, collega of kennis mee te bewegen in dat proces. “De ene keer tref je iemand aan die heel verdrietig is en de andere keer gaat het prima. Het gaat erom dat je laat blijken dat je betrokken bent.”

Toon initiatief

Iemand die rouwt of verdrietig is, heeft vaak de neiging om zich terug te trekken. Daarom is het voor de omgeving belangrijk om initiatief te nemen. “Het is niet zo dat iemand die verdrietig is, helemaal geen contact wil hebben”, legt Stéphanie uit. “Bel daarom gewoon even, laat van je horen en vraag hoe het met hem of haar gaat.”

Zet je over ongemak heen

Vaak vindt men het ongemakkelijk om op iemand af te stappen die verdrietig is. “Mensen die iemand hebben verloren en weer gaan werken, voelen vaak dat collega’s eromheen draaien en niet oprecht vragen hoe het met hen gaat. “Doe het toch”, is Stéphanies advies. “Zet je over het ongemak heen want de rouwende heeft vaak niet de kracht om zelf zijn of haar verdriet te delen.”

Neem de tijd

Als je het initiatief neemt en je benadert iemand om zijn/haar verhaal te doen, neem dan ook daadwerkelijk de tijd om te luisteren. Je wilt niet iemand verdrietig achterlaten, omdat je er weer snel vandoor moet. “Laat merken dat je de ruimte hebt en luister oprecht.” Je kunt ook aandacht geven op andere manieren. “Je kan troosten door te luisteren, maar het kan ook door iemand te helpen op een andere manier. Wekelijks eten brengen bijvoorbeeld, of samen boodschappen doen.”

Geen perfecte manier

Besef dat er geen perfecte manier bestaat om iemand te troosten. “Je hebt met iedereen een andere band. Je moet als troostende loslaten het alleen maar goed te willen doen. Het is belangrijker dat je laat blijken dat je betrokken bent", zo benadrukt Stephanie tot slot.

Hoe troost je iemand? Andere tips?

We hopen dat deze tips je kunnen helpen als je iemand wilt troosten. Verloor jij zelf een dierbare en weet je hoe het voelt om getroost te worden? Wat vond jij net wel of niet aangenaam? Deel jouw ervaringen in een reactie onder dit artikel.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje