0
Terug naar overzicht

Een afscheidsbrief schrijven: tips

11/07/2023
Redactie
Delen:
afscheidsbrief schrijven

Ben je ongeneeslijk ziek, kan een afscheidsbrief schrijven een fijne en waardevolle manier zijn om dingen te vertellen aan nabestaanden. Dit is een ideale manier om zaken die je moeilijk vindt om uit te spreken of dingen waarvan je wilt dat je nabestaanden die altijd nog eens kunnen herlezen neer te schrijvenMaar ook wanneer je niet ziek bent, kun je een afscheidsbrief schrijven waarin je dingen oppert die je in het dagelijkse leven niet zomaar elke dag zegt, maar die eigenlijk wel belangrijk zijn. Wij geven je een aantal redenen om een afscheidsbrief te schrijven én geven je tips over de inhoud.

Een afscheidsbrief schrijven: 4 redenen om het te doen

  1. Als een ongeneeslijke ziekte je leven bedreigt, kan een afscheidsbrief schrijven een geruststellend gevoel geven. Misschien vind je het wel moeilijk om bepaalde dingen ‘face-to-face’ tegen iemand te zeggen en vind je het fijner om het neer te schrijven. Daarnaast kan een afscheidsbrief ook werken als een zogenaamde laatste 'biecht' waarbij je een aantal zaken of misschien zelfs geheimen van je afschrijft die je nooit hebt durven of kunnen vertellen.
  2. Maar je kan natuurlijk net zo goed onverwachts komen te overlijden. Het stelt je dan gerust dat je weet dat je belangrijke zaken al ergens hebt opgeschreven die je nabestaanden zeker moeten weten. Je weet dat er afscheidswoorden klaarliggen voor je dierbaren, die van onschatbare waarde kunnen zijn voor hen. Woorden die je in het dagelijkse leven niet zo snel zegt, maar die heel veel voor iemand kunnen betekenen. Misschien maakte je het zelf ook al eens mee dat een dierbare overleed en dat je dacht: “Had ik hem of haar maar gezegd dat …”. Voorkom dit en laat hen weten hoeveel je van ze houdt en wat ze voor je betekenen.
  3. Een afscheidsbrief schrijven, helpt je om de dingen te zeggen die je in het dagelijkse leven niet vaak tegen een ander zegt, maar die vaak toch wel een waardevolle betekenis hebben. Dit kunnen bijvoorbeeld simpele dingen als “ik hou van je" zijn. Het gebeurt vaak genoeg dat je iets niet kon zeggen, omdat je veronderstelt nog alle tijd te hebben. Omdat je denkt dat het niet nodig is of gewoonweg omdat je niet weet hoe je het moet zeggen. Of misschien ben je niet zo goed in het uiten van je gevoelens. Daarom nemen heel veel mensen de pen ter hand.
  4. Je nabestaanden kunnen je brief voor altijd bewaren en eventueel herlezen als zij willen. Voor de ene is het misschien te emotioneel om het voor altijd te bewaren en voor de andere werkt het juist troostend en toveren de woorden van de overledene tijdens periodes van diepe rouw een glimlach op het gezicht.

Wat schrijf je in een afscheidsbrief?

Je schrijft een afscheidsbrief met een reden. Je kunt er zelf voor kiezen om één afscheidsbrief te schrijven die meteen alles zegt wat je nabestaanden moeten weten. Of je kiest er voor om verschillende afscheidsbrieven te schrijven voor meerdere personen. In een afscheidsbrief kun je speciale momenten in herinnering brengen. Ook kun je schrijven wat je hoopt voor die bepaalde persoon in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een kind. Misschien zijn er nog heel wat dingen die je altijd nog wil zeggen. Schrijf dit allemaal op. Vergeet niet dat het helemaal niet erg is om je kwetsbaar op te stellen in een afscheidsbrief. Hieronder nog enkele tips die kunnen helpen bij het schrijven van een afscheidsbrief:

  • Leg uit waarom je de afscheidsbrief schrijft
  • Vertel wat de lezer voor je betekent
  • Vertel waarom je trots op hem of haar bent
  • Wat vind je zijn sterkste kwaliteit?
  • Haal leuke herinneringen op aan gebeurtenissen die jullie samen meemaakten
  • Vertel waar je eventueel spijt van hebt
  • Wat wil je graag nog vertellen en wat moet hij of zij weten?
  • Heb je belangrijke levenslessen die je mee wilt geven?
  • Wat zijn je (toekomst)wensen voor de ander?

Dit zijn slechts enkele richtlijnen om je een beetje op weg te helpen. Maar je kunt het ook helemaal anders aanpakken. Doe het op de manier die bij je past.
Misschien voeg je er wel graag foto’s aan toe of wil je er een heel verhaal van maken, of juist niet. 

Hoe begin je eraan?

Hieraan beginnen kan lastig zijn. Want waarmee start je? Misschien gaat het wat makkelijker als je voor jezelf bedenkt dat een afscheidsbrief geen perfect afgerond verhaal hoeft te zijn. Het mag er natuurlijk wel op lijken, maar het moet niet! Het is normaal om verschillende zaken te belichten in een afscheidsbrief, dus er hoeft ook niet
per se structuur in te zitten. Noteer gestaag wat je kwijt wilt. Je hoeft de brief ook niet in één keer af te werken, misschien voeg je er af en toe nog dingen aan toe. Hieronder vind je een aantal voorbeeldzinnen om je vlot te laten starten:

  • Ik wil je graag bedanken voor …
  • Dankzij jou heb ik …
  • We maakten mooie herinnering, zoals …
  • Weet je nog die keer dat we …
  • Ik heb je altijd al bewonderd voor je …
  • Ik ben blij dat wij samen …
  • Ik hoop dat je nooit vergeet dat …
  • Ik wens voor jou dat …
  • Het is belangrijk dat je weet dat …

Vind je het moeilijk om mooie en duidelijke zinnen te maken? Maak dan gebruik van een paar losse woorden. Soms zeggen woorden al meer dan genoeg. Diegene die de afscheidsbrief ontvangt, zal sowieso blij zijn.

Denk eraan ...

  1. Als je ervoor kiest om iets op te biechten in je afscheidsbrief houd dan wel in het achterhoofd dat nabestaanden hiermee verder moeten leven. Het ligt er natuurlijk aan waarover het gaat, maar het kan toch wel moeilijk zijn. Denk daarom heel goed na of wat je opbiecht echt wel in je afscheidsbrief wilt zetten. Misschien biecht je het beter nu op, zodat je het eventueel nog kunt toelichten. Op de brief kan je nabestaande namelijk niet meer reageren en de mogelijkheid om vragen te stellen is er ook niet als je er niet meer bent ...
  2. Een afscheidsbrief schrijven kan fijn en zeer zeker waardevol zijn voor je nabestaanden, maar zoals in het vorige punt al een beetje naar voren is gekomen staat een face-to-face-gesprek over belangrijke dingen toch op nummer één. Zie een afscheidsbrief dan ook vooral als een mooie aanvulling en probeer wat je graag nog wil zeggen ook zoveel mogelijk van persoon tot persoon te doen.

Een afscheidsbrief schrijven, kan emotioneel zijn

Een afscheidsbrief schrijven, doe je niet uit de losse pols. Het is toch wel zeer emotioneel beladen. Als je weet dat je binnenkort komt te overlijden, kan het voelen als een “nu of nooit” situatie, want in deze brief schrijf je je laatste belangrijke woorden die je aan je nabestaanden wilt nalaten. Dus je maakt er maar al te graag een perfecte afscheidsbrief van. Dat is echter helemaal niet per se nodig. Het gaat vooral om de boodschap die je wilt overbrengen. Al is het slechts een kort tekstje op een afgescheurd papiertje. Zie het als een blijk van liefde en een blijvende herinnering voor nabestaanden. Degene aan wie de afscheidsbrief gericht is, zal er voor altijd wat aan hebben. Lees maar eens het artikel ‘Oma ontvangt brief van opa vier dagen na zijn dood’, misschien begrijp je dan beter wat wij hiermee bedoelen! Een afscheidsbrief hoeft overigens ook niet met de hand geschreven te worden. Je kunt er even goed voor kiezen om je brief op je computer te schrijven. Het voordeel daarvan is dat je de tekst gemakkelijk kunt aanpassen.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje