0
Terug naar overzicht

Hoe maak je een rouwkaart? Tips voor ontwerp en tekst

11/09/2018
Redactie
Delen:
Het maken van een rouwkaart

Een rouwkaart dient om mensen te laten weten dat iemand gestorven is en om hen uit te nodigen voor de begrafenis. Toch is het veel meer dan dat. De kaart vertelt tegenwoordig steeds meer over de persoon, zowel in beeld als in tekst. Het is iets wat mensen nog een tijd op hun vensterbank of kast zetten en wat ze altijd zullen bewaren, dus wil je dat de rouwkaart er goed uitziet. Maar hoe maak je er een? We geven je hieronder wat tips voor het maken van een rouwkaart.

Tips voor het ontwerp

Je kunt ervoor kiezen om de rouwkaart helemaal zelf te ontwerpen. Daar hoef je geen grote creatieveling voor te zijn want met een beetje hulp kan iedereen een persoonlijke rouwkaart ontwerpen. Om al je wensen te verwerken, kun je gebruikmaken van handige tools die op het internet te vinden zijn. Een andere mogelijkheid is om goed na te denken over wat je wilt qua ontwerp en met deze ideeën naar een rouwkaartontwerper, bijvoorbeeld Rouwatelier, te gaan of om de kaart samen op te maken. We hebben een paar aandachtspunten voor het ontwerp voor je op een rijtje gezet:

Kleur en materiaal

Je kunt variëren in kleur. Denk aan kleuren die bij de overledene passen of die iets zeggen over zijn/haar persoonlijkheid. Je kunt die kleuren ook in andere onderdelen van de uitvaart terug laten komen. Dit geldt trouwens ook voor het materiaal, want ook daarin is er genoeg keuze. Je kunt een rouwkaart bijvoorbeeld laten drukken op gerecycleerd papier, op karton of op ongebleekt papier. Beter voor het milieu! Maar je hebt ook papiersoorten met een parelmoerglans of juist met een matte afwerking. Voor ieder wat wils dus.

Variatie in vorm

Ook wat de vorm betreft, kun je verschillende kanten op. Naast de rechthoekige en vierkante maten kun je ook kiezen voor een ronde kaart of voor totaal andere, originele vormen. Lijkt je dat wat? Dan is het handig om eerst een aantal leveranciers te benaderen met de vraag wat de mogelijkheden bij hen zijn. Zo kan je meteen de prijzen vergelijken.

Beeldmateriaal

Wil je foto’s gebruiken of een tekening, of wil je het juist wat soberder houden? Als je een foto gebruikt, dan kan dat een afbeelding zijn van de overledene, maar je kunt ook kiezen voor een foto die iets zegt over de hobby van de overledene. Was hij of zij een fervent paardrijder? Dan kun je ook een tekening of foto van een paard op de kaart zetten. Als je het rustig wilt houden, laat de afbeelding dan achterwege en kies bijvoorbeeld voor een mooi gedichtje of toepasselijke spreuk.

Tips voor de tekst

Dan moet er nog een tekst op de kaart komen. Naast de informatie die verplicht op de kaart moet staan (waarover hieronder meer), kun je uiteraard nog meer (persoonlijke) tekst aan de kaart toevoegen. Hiervoor hoef je geen begaafd schrijver te zijn. Gebruik gewoon een van onderstaande tips:

  1. Noem een aantal karaktereigenschappen van de overledene. Dat maakt de tekst persoonlijk.
  2. Ga op zoek naar een passend gedicht of een deel van een songtekst dat past bij de overledene.
  3. Een gevleugelde uitspraak van de overledene zal tot de verbeelding spreken bij de ontvangers van de rouwkaart. Had die persoon zelf geen kenmerkende uitspraak? Zoek er dan een op het internet!
  4. Was de overledene een echte Limburger of West-Vlaming? Sprak hij/zij dialect? Schroom dan niet om de tekst ook in dit dialect te schrijven.

Wat je niet mag vergeten bij het maken van een rouwkaart

Let op: bij het maken van een rouwkaart, is het belangrijk om te weten welke tekst er principieel altijd op de kaart moet staan. Eerder publiceerden we daar een handige guideline voor. Als je die volgt, weet je zeker dat naast je persoonlijke wensen ook alle nodige informatie op de rouwkaart staat.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje