0
Terug naar overzicht

Per uitvaartboot naar je laatste rustplaats

09/05/2017
Redactie
Delen:
Per uitvaartboot naar je laatste rustplaats

Een laatste rit mag bijzonder en persoonlijk zijn. Er zijn talloze mogelijkheden. Denk aan een koets, oldtimer of gewoon lekker lopend. Zelfs op de fiets, per truck of met paard-en-wagen zijn mogelijke vormen van rouwvervoer. Toch is over de weg reizen niet de enige manier om naar een begraafplaats of crematorium te komen. Sinds het oude Egypte kennen ze al een afscheid over het water. Dus waarom niet per uitvaartboot naar je laatste rustplaats?

Een gouden munt in je mond

In vele verhalen, gedichten en liederen wordt het overlijden omschreven als een afscheid over het water. De oude Egyptenaren zetten in veel graven een boot neer, zodat de overledene het Leliemeer kon oversteken naar het hiernamaals. Ook de Griekse mythologie kent verschillende rivieren als verbinding tussen leven en dood. Overledenen kregen een geldstuk mee (vaak in de mond) om hun veergeld te betalen aan de veerman, Charon, die hen zou overzetten naar het Dodenrijk van Hades.

Per uitvaartboot naar je laatste rustplaats: mooie aanvulling

Ook tegenwoordig kan een laatste reis per uitvaartboot een hele mooie aanvulling zijn op de uitvaart. Laat je niet tegenhouden door files op de weg, maar kies voor een rustige tocht over het water waarbij de overledene wordt omgeven door zijn of haar dierbaren. Een mooi bedrijf dat de uitvaart per boot mogelijk maakt is Smidtje Luxury Cruises. Zij doen een afscheidsceremonie aan boord, een transfer tussen de verschillende locaties en een receptie na afloop.

Persoonlijke invulling

Een vaartocht is een originele manier om afscheid te nemen, die ook nog eens ruimte biedt voor een persoonlijke invulling. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een kleine antieke boot, maar een grote moderne boot kan natuurlijk ook. Het is mogelijk om voor of na de uitvaartceremonie een boottocht te maken, maar je kunt er ook voor kiezen om de uitvaartceremonie op de boot plaats te laten vinden. Dat kan in een intieme setting, maar ook grote gezelschappen zijn mogelijk. Ook hapjes en drankjes zijn vaak te regelen op de boot.

Het regelen van een uitvaartboot

In steden en gebieden waar veel water is, is het idee van een laatste reis per uitvaartboot goed te regelen. Belangrijk is dat er een goede opstapplaats is en dat de boot kan aanmeren in de buurt van de begraafplaats of crematorium. Mocht de afstand net te groot zijn, dan kan een extra voertuig worden ingezet om het laatste stuk te maken. Het is belangrijk om na te gaan bij de uitvaartondernemer of het mogelijk is om een uitvaart per boot te doen. Gemeentes, crematoria en begraafplaatsen hebben namelijk hun eigen regels over rouwvervoer. In grotere steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Leiden zijn uitvaarten per boot redelijk gangbaar. Ook bijzonder is om de asverstrooiing per boot te doen. Zowel WaterRitme als Studio De Campagne verzorgen deze mogelijkheid. 

Toepasselijke muziek

Ben je op zoek naar toepasselijke muziek wat goed past bij een afscheid over het water? Er zijn vele nummers waar het thema van een afscheid over het water terugkeren. Denk aan aan Die Fliegende Höllander van Wagner, Boat on the river van Stynx of Breng me naar het water van Marco Borsato. Kies ervoor om tijdens de uitvaart een van deze nummers te luisteren, geheel in de stijl van de reis... Ik ben klaar om op reis te gaan Ik heb alles wel gedaan Pak mijn hand en voel het stromen De liefde die ik bij me draag Ik vraag je Breng me naar het water Breng me naar het meer En leg me neer – Breng me naar het water – Marco Borsato

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een mogelijkheid voor een uitvaart of condoleance op het water? Bekijk dan onderstaande bedrijven.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje