0
Terug naar overzicht

Kinderfilms over verlies en rouw

17/09/2018
Redactie
Delen:
kinderfilms over de dood en rouw

Het concept van de dood kan een uitdagend onderwerp zijn om aan kinderen te introduceren. Een hulpmiddel kan zijn om samen kinderfilms te bekijken die dit thema behandelen. Opmerkelijk genoeg komt de thematiek van 'dood en rouw' regelmatig naar voor in kinderfilms. Onderzoek toont zelfs aan dat in kinderfilms een hoofdpersonage vaker overlijdt dan in films voor volwassenen. Denk bijvoorbeeld aan Nemo’s moeder die al vroeg in de film overlijdt.

Kinderfilms over de dood en rouw

We hebben eerder 'Fault in Our Stars' en 'Up' belicht als waardevolle kijktips. Hier volgt een lijst met andere kinderfilms die dit onderwerp aansnijden. Sommige zijn toegankelijker voor jongere kijkers, andere meer voor de wat oudere jeugd. En eerlijk gezegd, ze zijn ook voor volwassenen de moeite waard.

Achtste groepers huilen niet

Akkie, een stoere meid die gek is op voetbal, wordt gediagnosticeerd met leukemie. Haar ziekte brengt veel veranderingen met zich mee in groep 8, inclusief de vraag hoe ze kan blijven deelnemen aan het voetbaltoernooi tijdens haar behandeling. Haar klasgenoten leren gaandeweg over de ziekte en hoe ze Akkie kunnen steunen.

Coco

Coco verkent het Mexicaanse feest 'Dag van de Doden'. Coco wil muzikant worden, maar wordt tegengehouden door zijn familie. Tijdens de zoektocht naar de reden, - op de Mexicaanse dag van de Doden – komt hij terecht in het 'Land van de Doden'. Hij gaat op zoek naar zijn voorouders. Deze film leert hem meer over de waarde van herinneringen en eerbetoon aan overledenen.

Bambi

Dit iconische Disney-verhaal volgt het hertje Bambi in zijn avonturen en worstelingen met zijn vriendjes in het bos. Stilaan ontdekt hij hoe de wereld in elkaar zit. Na een tragisch incident met jagers, wordt Bambi geconfronteerd met het concept van verlies. Hij vindt zijn mama niet meer. De film leert kinderen dat de dood verdrietig is en dat je je leven weer kan opnemen na het overlijden van een dierbare.

The Lion King

Deze film verkent thema's van verantwoordelijkheid, schuld en acceptatie na het overlijden van Simba's vader, Mufasa. Simba wordt door Scar naar een gevaarlijke plek gebracht. Zijn vader doet er alles aan om hem te redden en moet het bekopen met zijn leven. Als Simba de schuld krijgt van Mufasa's dood, probeert hij een nieuw leven te leiden. Zijn schuld verdwijnt niet, totdat anderen hem laten inzien dat je niet van je verleden hoeft weg te rennen.

E.T.

“E.T. phone home” – iedereen kent deze zin. De jonge Elliot ontdek het ruimtewezentje E.T. en neemt hem stiekem mee naar huis.
E.T. begint de bewegingen van Elliot na te doen, brengt een dode plant tot leven en begint te praten: “E.T. phone home”. Elliot en E.T. krijgen een bijzondere telepathische band. Samen met zijn broer en zusje brengt Elliot het wezen in contact met de andere ruimtewezens. Maar dan komen de levens van E.T. en Elliot in gevaar ... De slotscène van de film laat op een mooie manier zien dat 
niemand voorgoed afscheid neemt: een dierbare blijft altijd in je hart.

In Oranje

Na het plotselinge overlijden van zijn vader, worstelt de jonge voetballiefhebber Remco met zijn passie en herinneringen.
Zonder zijn grootste supporter wil Remco in eerste instantie niet meer voetballen. Met zijn voetbalmaatje Winston lukt het hem om de geest van zijn overleden vader op te roepen, waardoor Remco weer aangemoedigd wordt om de draad op te nemen. Alleen na een zware blessure loopt alles anders dan verwacht. De film laat zien hoe ingrijpend een overlijden is, maar ook dat je na een tijdje je leven zelf weer kan opbouwen.

Harry Potter en de Steen der Wijzen

We zien hoe de jonge tovenaar Harry Potter omgaat met het verlies van zijn ouders en zijn zoektocht naar zijn roots.
Als Harry elf jaar wordt, komt hij erachter dat zijn overleden ouders tovenaars waren. Hij mag lessen volgen op de tovenaarsschool Zweinstein en maakt daar vrienden. Het wordt een avontuurlijk jaar, waarin hij de nodige hindernissen moet nemen. In de film wordt mooi belicht hoe Harry is opgegroeid zonder ouders en hoe hij steeds meer over hen komt te weten. Zijn verlangen wordt zichtbaar in de magische Spiegel van Negereb en leert hem dat zijn ouders altijd in zijn hart zijn. Voor wie niet genoeg krijgt 
van deze magische film: ook in de vervolgfilms worstelt Harry met zijn gemis en gaat hij op zoek naar het verleden van zijn ouders

Kauwboy

Jojo's poging om voor een verlaten kauw te zorgen verlicht de gespannen relatie met zijn vader en hun gedeelde verdriet. Deze complexe film laat zien hoeveel impact een verlies op een gezin heeft.

Mis je een film over dit onderwerp in de lijst? Deel je aanbevelingen hieronder in de reacties!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje