Tegenwoordig zien we niet alleen nabestaanden, vrienden en familie op een begrafenis. Er loopt dikwijls ook een fotograaf rond, die de cruciale momenten van het afscheid vastlegt. Een rouwfotograaf gespecialiseerd in uitvaartfotografie, legt de emotionele gebeurtenissen vast, zodat nabestaanden altijd kunnen terugblikken op het laatste afscheid. In dit artikel ontdek je de meerwaarde van rouwfotografie en waarom het tegenwoordig zo populair is.
Rouwfotografie steeds meer in trek
Tot voor kort rustte er nog een taboe op foto’s trekken tijdens een begrafenis. Maar de laatste jaren kiezen meer en meer mensen ervoor om die intieme momenten vast te leggen als herinnering. Hoe dat komt? De dood en ‘afscheid nemen’ zijn bespreekbaarder geworden. Mensen kiezen ook vaker voor een persoonlijker en minder plechtig afscheid. Rouwfotografie sluit daar perfect bij aan. Een rouwfotograaf is uiterst discreet en kan zich perfect op de achtergrond houden. Je merkt amper dat hij of zij er is. Meestal maakt de fotograaf achteraf ook een album met beelden van de mooiste momenten, als tastbare herinnering aan het afscheid. Voor veel mensen betekent dat enorm veel. Het afscheid is meestal de laatste ‘nieuwe herinnering’ waarin de dierbare de hoofdrol speelt.
Waarom rouwfotografie?
Waarom mensen er tegenwoordig zo massaal voor kiezen om een rouwfotograaf in te schakelen? Daar zijn verschillende redenen voor. Het gebeurt bijvoorbeeld dikwijls bij het overlijden van een baby of een jong kind. Zo krijgen de ouders toch een soort van erkenning voor het bestaan en het leven van het kind, hoe kort dat ook was. Het kind maakt voor altijd deel uit van hun gezin en zo hebben ze een extra herinnering. Maar ook bij het afscheid van volwassenen, komt er vaak een fotograaf langs. Nabestaanden beleven die dag in een roes. Ze zien amper wat er om hen heen gebeurt, soms weten ze zelfs niet meer wie wel en wie niet aanwezig was. Danzkij een fotoalbum kunnen ze er later in alle rust nog eens op terugkijken. Mensen halen er ook troost uit. Door even door het album te bladeren zien ze wie er allemaal was en hoe mooi het aangekleed was. Het lijken kleine dingen, maar het kan enorm helpen bij het verwerkingsproces. En dan zijn er natuurlijk ook nog de mensen die er niet konden bijzijn of kinderen, die nog te klein zijn om zich iets te herinneren. Een fotoalbum is daar het ideale antwoord op.
Kan iedereen fotograferen op de begrafenis?
In theorie kan iedereen die met een fototoestel overweg kan, foto’s maken.
Maar niet iedereen heeft de finesse om met emoties en gevoelens om te gaan. Daarom raden we af om met de eerste de beste in zee te gaan. Je wilt je dierbare een mooi en waardig afscheid geven. En je wilt natuurlijk ook dat het fotoalbum je dierbare alle eer aandoet. Wist je dat er professionele fotografen bestaan die gespecialiseerd zijn in rouwfotografie? Het zijn mensen die ervaring hebben met het fotograferen van begrafenisdiensten of die een speciale opleiding hebben gevolgd. Hij of zij zal altijd eerst een gesprek met je hebben. Zo kun je op voorhand aangeven wat je belangrijk vindt en welke foto’s je in het album wilt. Of welke niet. Want het kan zijn dat er bepaalde beelden er liever niet in wilt, omdat er kinderen meekijken. Maar misschien wil je ze dan wel voor jezelf houden? Neem eens contact op met Oog-en-blik-fotografie om te bespreken wat zij voor jou kan betekenen.
Rouwfotografie: ja of nee?
Heb jij al een concreet idee over hoe je uitvaart er zou moeten uitzien? Heb je er al over nagedacht of je een fotograaf wilt of niet? Laat het ons dan zeker weten in de reacties, we zijn benieuwd hoe jij over rouwfotografie denkt.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.