0
Terug naar overzicht

Famadihana in Madagaskar

12/05/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
famadihana in madagaskar

Iedere cultuur heeft zijn eigen rituelen op het gebied van rouwen en gedenken. Bij de een is het bijvoorbeeld een traditie om ieder jaar op de sterfdatum van een dierbare naar de kerk te gaan voor een mis en bij de ander wordt regelmatig een kaarsje gebrand voor de overledene. Over de hele wereld worden er verschillende herdenkingsrituelen uitgevoerd. Een zeer opmerkelijk ritueel is de 'Famadihana' in Madagaskar. Lees hier meer over dit begrafenisritueel.

Het leven vieren

Letterlijk vertaald betekent Famadihana 'het omdraaien van de botten'. Dit is een herdenkingsritueel van het Malagassische volk in Madagaskar waarbij de voorouders om de zeven jaar worden herbegraven. Zij geloven in het vieren van het leven van de overledenen. En dat is ook wat ze doen, letterlijk... Dit ritueel wordt gevierd in de vorm van een festival. En geloof het of niet, maar de doden worden opgegraven om te feesten met de levenden. Heel het dorp wordt uitgenodigd en familieleden komen van ver om op deze dag samen te zijn. De overledenen worden op de schouders gedragen terwijl er onder begeleiding van live muziek wordt gedanst en gezongen rondom het graf. Ook wordt er lekker gegeten en gedronken en worden er hele 'gesprekken' met de doden gevoerd om ze bij te praten over de afgelopen jaren.

In bovenstaande video zie je hoe Famadihana uitbundig wordt gevierd.

Waarom wordt Famadihana gevierd?

Het Malagassische volk viert Famadihana onder andere zodat nieuwe familieleden hun voorouders kunnen ontmoeten. Daarnaast willen ze de herinneringen aan hen levend houden om te voorkomen dat ze worden vergeten. Rondom de 17e eeuw is Famadihana overgenomen vanuit Zuidoost-Azië en Oceanië, waar ze de doden twee keer begraven. Dit begrafenisritueel is gebaseerd op de overtuiging dat de geesten van de doden zich uiteindelijk bij de wereld van de voorouders voegen na volledige ontbinding van het lichaam en bepaalde ceremonies.

Voorbereiding

Omdat Famadihana eens in de zeven jaar wordt gevierd, pakt men groots uit. Eén jaar voor de feestdag wordt al van alles besproken door de familieleden van wie de overleden voorouders dezelfde tombe delen. Ze brengen samen de kosten in kaart en bepalen alvast wie zij zullen uitnodigen. Een lokale astroloog stelt vast op welke dagen tussen juli en september Famadihana zal vallen. Op deze dagen worden de familiegraven geopend. De eerste dag noemen ze 'Fidirana' wat 'de dag van binnenkomst' betekent. De tweede dag is de 'inpakdag', of zoals zij het noemen 'Famonosana'.

Weerzien na zeven jaar

Veel families zien elkaar slechts op Famadihana. Dat is dus om de zeven jaar! Er wordt heel veel met elkaar gepraat op deze dag. Daarnaast biedt deze feestdag de mogelijkheid om familierelaties te versterken en nieuwe familieleden te ontmoeten. Tijdens de ceremonie wordt er samen een maaltijd genuttigd die bestaat uit rijst met vlees (varken of rund) en rum. De overledenen worden na het feest in open kisten vervoerd naar een rustige plek. Hier worden zij gebalsemd en opnieuw gewikkeld in schone lijkwaden (Famonosana). Vóór zonsopgang worden de doden samen met de grafgiften van de familie weer teruggelegd in het graf.

Populariteit neemt af

Famadihana is de afgelopen jaren regelmatig negatief in het nieuws geweest. Volgens sommigen gaat dit ritueel namelijk tegen de principes van bepaalde religies in. Daarnaast kost de stof voor het wikkelen van de overledenen veel geld en wordt het organiseren van het feest duurder. Een derde reden waardoor een grote groep ervan overtuigd is dat de Famidahana afgeschaft moet worden is de verspreiding van de pest. In de media werd dit in verband gebracht met het herbegraven van de lichamen. De Malagassische regering heeft ooit het verbod opgelegd om personen op te graven die aan deze ziekte zijn overleden. Niet iedereen gaf hier echter gehoor aan...

Famadihana bijwonen

Hoewel veel buitenstaanders dit herdenkingsritueel omschrijven als macaber, is het voor de Malagassiërs die deze traditie in stand houden juist een manier om de overledenen te eren en respect te tonen. Daarnaast zijn ze zo trots op dit ritueel dat het vaak mogelijk is om de ceremonie bij te wonen als toerist. Ondanks het feit dat de inwoners van Madagaskar je graag met open armen verwelkomen, is het goed om te weten dat het maken van foto's of video's tijdens de ceremonie niet altijd op prijs wordt gesteld. Houd hier rekening mee. 

Zou jij de Famadihana in Madagasker ooit van dichtbij willen meemaken? Laat in de reacties weten waarom wel of niet.

Bron: Culture Trip, Reisgraag

Delen:

Leveranciers

Ontdek hier diverse begraafplaatsen in Nederland en kijk wat het best past bij jouw wensen.
Bekijk meer begraafplaatsen

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje