0
Terug naar overzicht

Hoe kun je een persoonlijke bijdrage leveren aan de uitvaart?

10/06/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
persoonlijke bijdrage leveren aan de uitvaart

Bij het verlies van een dierbare wil je de nabestaanden graag tot steun zijn. Je kunt ze een kaart en/of een mooi bosje bloemen sturen om ze sterkte te wensen met het verlies. Maar je kunt ze ook op een hele andere manier steunen, bijvoorbeeld door een persoonlijke bijdrage te leveren aan de uitvaart. En nee, we hebben het hier dan niet over een geldbedrag, maar over jouw eigen persoonlijke inbreng en (kleine) attenties die kunnen bijdragen aan een uitvaart die recht doet aan hoe de overledene in het leven stond. Maar hoe doe je dat? Wij helpen je op weg!

Een persoonlijke bijdrage leveren aan de uitvaart x 7 tips

1. Neem iets typerends mee

Vaak wordt er in de rouwkaart aan de genodigden gevraagd om iets typerends mee te nemen naar het afscheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een voorwerp dat je aan de overledene doet denken, of misschien zelfs iets wat je ooit van hem of haar hebt gekregen. Vooral als je hier een leuk verhaal of anekdote bij kunt vertellen kan dit erg fijn zijn voor de nabestaanden. Daarnaast kan het natuurlijk ook voor jouw eigen rouwverwerking belangrijk zijn om over de mooie herinneringen die het voorwerp naar boven haalt te praten. 

2. Een persoonlijk bloemstuk

En wat dacht je van een persoonlijk bloemstuk voor het afscheid van een overleden dierbare? Niet zomaar een bloemstuk, maar een bloemstuk dat écht past bij de overledene en waar een bepaalde symboliek of verhaal achter schuilt. Wat zijn de lievelingsbloemen van de overledene? Welke kleuren vond hij of zij erg mooi? Waar hield hij of zij erg veel van? Laat dit allemaal terugkomen in het bloemstuk. Samen met TessRose maak je een mooi en persoonlijk uitvaartbloemstuk met een verhaal. Van een liefdevol hart tot een gehele kistbedekking vol mooie veldbloemen. Er is zoveel meer mogelijk!

3. Spreken tijdens de uitvaart

Ook de uitvaartspeech kan een stap in de goede richting zijn voor het rouwverwerkingsproces. Net zoals het praten over de overledene en de mooie momenten samen, kan het schrijven van een persoonlijke uitvaartspeech op zich ook al een helende werking hebben. Daarnaast levert de uitvaartspeech uiteraard ook een persoonlijke bijdrage aan het afscheid. Vertel in jouw speech bijvoorbeeld over hoe de overledene in het leven stond. Denk aan een grappige ervaring die je wel moet delen met de nabestaanden of iets wat anderen misschien nog niet weten over de overledene, bijvoorbeeld dat de overledene heel goed kon koken. Door jezelf bepaalde vragen over de overledene te stellen kom je echter ook al een heel eind met het schrijven van een uitvaartspeech. Kom je er in je eentje niet helemaal uit? Dan kan Wendy Tuns-Sala van Bijzondere Woorden jou helpen bij het schrijven van een speech die bij jouw dierbare én bij jou past.

4. Deel foto's en video's

Heb je nog foto's en video's op je mobiele telefoon of laptop staan die de nabestaanden eventueel kunnen gebruiken voor de rouwkaart of de presentatie die tijdens de uitvaartdienst wordt getoond? Vraag dan voor de zekerheid of zij deze willen hebben. Wie weet zit er wel heel veel mooi beeldmateriaal van de overledene tussen dat zij zelf nog niet hebben. Ook na de uitvaart kan het fijn zijn om hier nog eens naar te kijken. Deel deze per mail of zet het op een usb stick.

5. Jouw talent als persoonlijke bijdrage aan de uitvaart

Bedenk hoe jouw eigen talenten kunnen worden ingezet tijdens de uitvaart. Waar ben jij zelf heel erg goed in? Schrijf je graag gedichten? Dan kun je in overleg met de nabestaanden misschien wel een persoonlijk gedicht schrijven en indien gewenst zelfs voordragen tijdens de uitvaartdienst. Of wie weet kun je wel heel goed zingen en zou je graag een speciaal nummer willen zingen op het afscheid.

6. Helpen met de catering

Hield de overledene van lekkere hapjes of uitgebreid tafelen en mag er geen catering ontbreken op zijn of haar afscheid? Dan kunnen nabestaanden ervoor kiezen om een professionele cateraar in te huren. Het gebeurt echter ook vaak dat vrienden of familie zelf de catering voor het afscheid verzorgen, thuis bijvoorbeeld. In dit geval kun je de familie aanbieden om te helpen met de invulling van de catering. Ben je goed in koken en bakken? Dan kun je denken aan de favoriete gerechten en gebakjes van de overledene voor een extra persoonlijke touch.

7. DIY bedankjes na de uitvaart

Wil je een persoonlijke bijdrage leveren aan de uitvaart en je creativiteit hiervoor inzetten? Dan kun je er ook aan denken om de nabestaanden te helpen met de bedankjes na de uitvaart als zij deze na afloop willen meegeven of opsturen. Er zijn genoeg leuke Do It Yourself ideeën voor de bedankjes na de uitvaart. Denk bijvoorbeeld aan armbandjes in de favoriete kleur van de overledene met bedeltjes in de vorm van symbolen die je aan de overledene doen denken. Of ontwerp een mooie bedank kaart met een passende foto en quote die je na verloop van de tijd kunt opsturen. Houd er echter wel rekening mee dat je dit doet in overleg met de nabestaanden.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een uitvaartverzorger die kan helpen bij het organiseren van een persoonlijke uitvaart? Neem dan een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje