0
Terug naar overzicht

Planten- en bloemensymbolen op grafmonumenten

22/07/2021
Redactie
Delen:
symbolen bij grafmonumenten

Grafmonumenten en grafstenen worden al eeuwenlang voorzien van symbolen. Er bestaan dan ook enorm veel grafsymbolen, met elk hun eigen unieke betekenis. Als je de betekenissen van de verschillende symbolen kent, kun je je vast voorstellen dat dit een bezoek aan een begraafplaats of het kiezen van een persoonlijk grafmonument extra speciaal maakt. In dit artikel lichten wij de betekenis van veelvoorkomende planten- en bloemensymbolen op grafmonumenten toe.

Voorbeelden van veelvoorkomende symbolen op grafmonumenten

Planten en bomen

Onderstaande planten en bomen staan vaak afgebeeld op grafmonumenten en kennen als grafsymbool een diepe betekenis. Ieder symbool kan op diverse manieren geheel naar wens worden aangebracht in of op de gekozen grafsteen:

- Eik

Een symbool met meer dan één betekenis... De eik. Omdat eikenhout als onverwoestbaar werd gezien, zorgde dit ervoor dat de eik symbool werd van de onvergankelijkheid. Ook staat de eik voor onsterfelijkheid en eeuwig leven.

- Klimop

De eik is niet de enige die symbool staat voor het eeuwige leven. Ook de klimop draagt deze betekenis vanwege zijn altijd groene bladeren. Daarnaast is de klimop ook het symbool van eeuwige vriendschap. De klimop houdt herinneringen vast en dit is ook de reden dat de klimop vaak wordt gebruikt als grafbeplanting. Een prachtige plant dus!

- Lauwerkrans

De lauwerkrans van laurierbladeren is ook door de groenblijvende bladeren een symbool geworden van onvergankelijkheid en eeuwig leven. Maar overwinning, roem en eerbetoon zijn ook begrippen waarvoor de lauwerkrans staat.

- Treurwilg

Zoals de naam al doet denken is de treurwilg een passend symbool voor rouw en verdriet. De hangende takken symboliseren de tranenstroom die in de aarde verdwijnt.

Bloemen

Al jarenlang hangt er aan verschillende bloemen een symbolische betekenis. Bij een uitvaart leggen mensen bloemen neer als blijk van respect en het tonen van hun emoties. De bloem zelf staat voor levensvreugde en groei. Bij het christelijke geloof staat de bloem symbool voor de ziel.

Hieronder volgt een kleine greep uit de vele bestaande bloemensymbolen en hun betekenis bij grafmonumenten en grafstenen:

- De roos

Op Valentijnsdag zie je ongetwijfeld veel rozen om je heen. Dat is niet zo gek, gezien de roos staat voor de liefde. Maar dat is niet de enige betekenis die de roos draagt. De roos staat namelijk ook voor de vergankelijkheid van het leven. Het is je vast wel eens opgevallen dat een roos vaak wordt afgebeeld op een graf of op een rouwadvertentie/kaart.

- Een geknakte roos

Een roos met een gebroken steel symboliseert een leven dat (plotseling) is afgebroken.

- De zonnebloem

Zoals de naam al aangeeft, staat de zonnebloem met de bloem naar het zonlicht gedraaid. De zonnebloem staat symbool voor het gezicht dat altijd naar het licht (Christus) is gedraaid. Daarnaast staat de zonnebloem ook voor bewondering, geluk, levenslust en adoratie.

- Lelie

Eén van de symbolische betekenis van de lelie is 'vergankelijkheid'. Deze bloem wordt vaak gebruikt om emoties uit te drukken in moeilijke tijden waarin rouw en verlies een rol spelen. Daarnaast druk je met de lelie ook de woorden 'je bent lief' uit.

Welke bekende planten- en bloemensymbolen ben jij wel eens tegengekomen op de begraafplaats? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Leveranciers

Heb je inspiratie nodig voor mooie grafmonumenten? Neem dan een kijkje bij onderstaande leveranciers
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje