0
Terug naar overzicht

Unieke grafmonumenten: modern en ambachtelijk

27/04/2023
Redactie
Delen:
Unieke grafmonumenten
Advertorial

Een simpele standaard grafsteen. Vroeger kozen de meeste mensen daarvoor. Tegenwoordig willen nabestaanden vaak een mooi en persoonlijk monument voor hun overleden dierbare. Eentje die echt bij zijn of haar geleefde levensloop past. Wij spraken Marie Louise Roelofsen, eigenaresse van het familiebedrijf Harvas Natuursteen. Zij heeft deze ontwikkeling meegemaakt en haar bedrijf hierop laten inspelen. “Onze medewerkers zijn echte kunstenaars. Ze maken prachtige, unieke grafmonumenten”, zegt Marie Louise. Het familiebedrijf is in 1972 door haar vader opgericht. Inmiddels werkt ze er meer dan 25 jaar en is ze samen met haar man directeur.

Een mooie uitdaging

“We zijn met de tijd mee gegaan. In de loop der jaren is er veel veranderd. Mensen zijn mondiger en willen meer. Dat was een mooie uitdaging voor Harvas Natuursteen”, zegt Marie Louise. Ze vindt het een goede ontwikkeling dat er steeds meer wensen zijn op het gebied van unieke grafmonumenten. “Mensen zijn opener over de dood dan vroeger. Ze willen veel meer maken van uitvaarten en herdenkingsmonumenten. Ik vind het prettig dat het zo loopt. De dood moet je niet wegstoppen. Hij hoort bij het leven”, zegt ze.

Echte vakmensen

Harvas Natuursteen is in staat alle wensen van de nabestaanden te vervullen rondom de grafmonumenten. In de werkplaats staan verschillende soorten machines en ze hebben echte vakmensen in dienst. “Ze kunnen alles. Polijsten, graveren, etsen en ze hakken ook nog weleens letters met de hand”, zegt Marie Louise. Het handhakken willen ze vaker toepassen op grafmonumenten. Deze ambachtelijke trend komt terug. “Ik vind het nog mooier dan de letters die we machinaal zetten. Weinig mensen kunnen het nog, daarom is het belangrijk dat het een van onze specialismen blijft. De kracht van ons bedrijf is dat we alles kunnen en blijven kunnen. We geven onze technieken door aan nieuwe medewerkers”, zegt ze.

Unieke grafmonumenten

Bij Harvas Natuursteen maken ze unieke objecten. Laatst zag Marie Louise dat een steenhouwer bezig was met het etsen van een landschap. Deze illustratie zou hij op een grafsteen zetten. “Ik vond het een kunstwerk. Het zag er prachtig uit.” Een grafmonument wat ze ook erg mooi vond was in de vorm van een gitaar. Dit was voor een overleden jongen die gek was op gitaarspelen. Ze hebben ook eens een inktpot gemaakt voor iemand die erg hield van schrijven. “Voor kinderen maken we vaak een grafmonument in de vorm van een sprookjesfiguur of een stripfiguur”, zegt ze.

Klik op het pijltje voor de volgende afbeelding

Persoonlijk contact

Harvas Natuursteen heeft bewust geen webshop. “Dat kan in onze branche niet vind ik. Voor ons is persoonlijk contact met de familie erg belangrijk. En het materiaal komt uit de natuur, dus elk stuk is anders. Het is daarom noodzakelijk dat nabestaanden bij ons langskomen om het materiaal te bekijken”, zegt Marie Louise. Nadat het productieproces is gestart neemt Harvas Natuursteen alle zorg voor het monument op zich. Zij zorgen ervoor dat alles wordt aangevraagd bij de gemeente en plaatsen de steen. Zodra hij geplaatst is sturen ze een foto en kunnen de nabestaanden komen kijken.

Glazen urnen

Af en toe denkt Marie Louise weleens aan haar eigen grafmonument. Ze wil het liefst een glazen urn. Harvas Natuursteen werkt samen met een Leerdamse glaskunstenaar die onder andere glazen urnen maakt. Deze verkoopt de steenhouwerij ook. “De glazen urnen zijn bijzonder door het heldere kleurgebruik en de unieke vormen. Daarom zou ik daar zelf voor kiezen. Maar mijn man wil liever dat ik begraven word, dus het is afwachten”, zegt ze.

Als je inspiratie wilt opdoen voor een grafmonument dan raden wij je aan de mooie en overzichtelijke website van Harvas Natuursteen te bezoeken. Ze produceren verschillende soorten grafstenen, urnen, ornamenten en decoraties. Ook kun je uitgebreid zien hoe ze lasergraveren en etsen. In de fotogalerij kun je zien wat voor unieke grafmonumenten ze allemaal hebben gemaakt.  

DIT ARTIKEL IS GESCHREVEN IN SAMENWERKING MET HARVAS NATUURSTEEN

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje