0
Terug naar overzicht

Vermijd dit als iemand in je omgeving ernstig ziek is

22/10/2020
Redactie
Delen:
Don'ts als iemand in je omgeving ziek is

Als iemand in je omgeving (ongeneeslijk) ziek is, wil je natuurlijk laten blijken dat je er voor die persoon bent. Maar dat is in de realiteit vaak gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je zegt of doet al snel iets verkeerd, waardoor de ander zich nog verdrietiger voelt, terwijl je het eigenlijk heel goed bedoelt. Dat wil je natuurlijk liever vermijden. Daarom hebben wij een lijst opgesteld met negen belangrijke dingen die je beter niet doet als iemand in je omgeving ziek is.

Negen dingen om te vermijden als iemand in je omgeving ziek is:

1. Zeg niet dat je weet hoe de ander zich voelt

Je zegt beter niet dat je weet hoe iemand die ziek is, zich voelt. Je weet namelijk nooit hoe iemand zich voelt, in welke situatie dan ook. Zo kun jij bijvoorbeeld een veel hogere pijngrens hebben dan een ander. Vráág liever hoe hij of zij zich voelt. Kun je iets doen, waardoor hij of zij zich even beter voelt? Vragen stellen is belangrijk, omdat we er soms blind van uitgaan dat iemand anders een bepaalde situatie net zo ervaart als jij zou doen, terwijl dat helemaal niet zo hoeft te zijn. 

2. Vraag niet heel de dag door hoe het gaat

De vorige tip indachtig, is het ook niet de bedoeling dat je heel de dag door vraagt hoe het gaat. Deze vraag krijgt hij of zij waarschijnlijk al dag in dag uit van (schoon)familie, vrienden, collega's, klasgenoten en/of sportmaatjes. Vanaf het moment dat iemand te horen krijgt dat hij of zij ongeneeslijk ziek is, staat de ziekte centraal in zijn of haar leven. Af en toe een praatje maken over een luchtig onderwerp zorgt voor afleiding.

3. Zeg niet dat alles goed komt

Als iemand een vervelende mededeling met je deelt, zijn we als mens al heel snel geneigd om te zeggen dat alles vast en zeker weer goed komt of dat alles met een reden gebeurt. Dit zeggen we uiteraard met goede bedoelingen en zonder verder na te denken over wat we nu eigenlijk tegen de andere zeggen. Met een positieve blik kijken naar minder leuke situaties is niet verkeerd, maar in het geval van een ongeneeslijke ziekte kun je er zelf niet veel meer aan veranderen. Je hoopt natuurlijk dat het goed komt, maar dat weet je nooit  honderd procent zeker. Die garantie kun je spijtig genoeg niet geven.

4. Zeg niet: "Oh, daar heb ik ook wel eens last van."

Als je zegt dat je ook wel eens last hebt van bepaalde symptomen die de zieke ervaart, geef je die persoon het gevoel dat hij of zij zich aanstelt. Je zegt het misschien om de andere gerust te stellen, maar dat helpt niet echt. Je vergelijkt jezelf of anderen maar beter niet met de zieke.

5. Praat niet teveel over jezelf

Als aanvulling op bovengenoemde tip, is het voor de persoon die ziek is vaak ongemakkelijk als je het alleen maar over jezelf en jouw problemen hebt. Natuurlijk mag je vertellen hoe het met je gaat en wat je de laatste tijd zoal hebt meegemaakt. Voor de zieke is het misschien net aangenaam om het niet alleen maar over zichzelf en de ziekte te hebben. Maar probeer hier de juiste balans in te vinden.

6. Zeg niet: "Had je maar..."

Als je bijvoorbeeld longkanker hebt, wil je als (ex-)roker niet horen: "Had je maar moeten luisteren toen we zeiden dat je moest stoppen met roken!" Toch krijgen zieke mensen vaak te horen: "Had je maar..." of "Ik zei het toch". Je raadde de betrokkene vroeger misschien vaak aan om te stoppen met bepaalde slechte of ongezonde gewoonten, maar het helpt niet om dat nu nog eens te benadrukken. De zieke schiet daar niets mee op en voelt zich er alleen maar slechter door. Bovendien is de ziekte niet altijd het gevolg van die slechte gewoonte(n), waar je nooit zo'n fan van was.

7. Not done: niets van je laten horen

We begrijpen het wel, het is en blijft moeilijk om de juiste woorden te vinden als reactie op slecht nieuws. Uit angst dat je iets verkeerds zegt of gewoon omdat je echt niet weet wat je kunt zeggen, kies je al snel voor een 'vluchtreactie'. Maar geloof ons, de persoon in kwestie kan het pijnlijk en/of teleurstellend vinden als je hem of haar negeert of ontwijkt. Hij of zij heeft je nu juist het hardst nodig. Wees jezelf, leg je onzekerheden zoveel mogelijk naast je neer en zoek het contact op. Laat bijvoorbeeld merken dat je met hem of haar meeleeft door een berichtje te sturen of een mooi kaartje.

8. Geef geen doktersadvies als je geen dokter bent

Je denkt misschien dat het nooit verkeerd is om iemand advies te geven om hem of haar beter te maken ... Maar laat in dit geval het adviseren over aan de dokters en andere deskundigen die voor de zieke zorgen, zeker als je zelf nooit met dezelfde ziekte te maken had. Vertel liever ook geen verhalen van anderen met dezelfde ziekte of over slechte ervaringen. Dat kan angst aanjagen. De zieke waardeert het waarschijnlijk veel meer als jij tijdens een bezoek voor wat afleiding zorgt tussen alle behandelingen en onderzoeken door.

9. Toon geen onbegrip als hij of zij niets van zich laat horen

Het gedrag van iemand die ernstig ziek is, kan veranderen. Iemand kan verdrietig, boos en natuurlijk angstig zijn voor wat er allemaal gaat gebeuren. Zijn of haar aandacht is dan niet altijd bij jou. Het is belangrijk dat je daar begrip voor hebt. Laat de zieke vooral weten dat je het niet erg vindt en dat je altijd voor hem of haar klaarstaat. Zo neem je eventuele schuldgevoelens weg. Ook als je leuke activiteiten plant om hem of haar af te leiden en hij of zij die op het laatste moment afzegt vanwege vermoeidheid, moet je daar begrip voor tonen.

Maar wat dan wel?

Je las wat je beter niet doet en zegt als iemand in je omgeving (ernstig) ziek is. Je vraagt je nu waarschijnlijk af wat je dan beter wel zegt of doet. Don't worry! De do's als iemand in je omgeving ziek is, komen eraan! Schrijf je vrijblijvend in voor onze nieuwsbrief vol informatie en inspiratie over uitvaart en rouw, en mis het niet!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje