0
Terug naar overzicht

Uitvaart en corona: wat nu?

12/03/2020
Redactie
Delen:
uitvaart en corona

Soms kiezen mensen voor een uitvaart in besloten kring. Vaker vinden mensen het fijn om met alle familie, vrienden en kennissen die ze hebben bij elkaar te komen en samen afscheid te nemen van hun geliefde. Gisteren nam het kabinet ingrijpende maatregelen vanwege het besmettelijke coronavirus. Dit heeft ook gevolgen voor de uitvaarten. Wat nu? We hebben de regels en de alternatieven voor je op een rij gezet.

Wat is het coronavirus?

De hele wereld is in de ban van het coronavirus en ondervindt de gevolgen van de uitbraak. Eerst even terug naar het begin. Wat is het eigenlijk voor virus? Een coronavirus is een verzamelnaam voor allerlei ziektes, bijvoorbeeld SARS. Het virus dat nu rondwaart is helemaal nieuw en kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. Dit is een griepachtige ziekte die van mens op mens overdraagbaar is. Het is helaas behoorlijk besmettelijk en er is nog geen effectieve behandeling. Hoe meer symptomen iemand heeft, hoe meer hij het virus verspreidt. Iedereen is er bij gebaat als de verspreiding stopt.

Maximaal 30 personen op het afscheid

De nieuwe maatregelen om de verspreiding van het virus te minimaliseren hebben een grote impact op het aantal personen die aanwezig mogen zijn bij condoleances en uitvaartplechtigheden. Deze maatregelen zijn in de afgelopen maanden een aantal keren aangepast. In eerste instantie mocht het aantal aanwezigen op de uitvaart niet boven de honderd uitkomen. Op maandag 16 maart werd deze maatregel aangescherpt en besloot de branchevereniging voor uitvaartondernemingen dat slechts eerstegraads familieleden de uitvaartdienst mogen bijwonen.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft kort daarna echter bepaald dat het aantal personen bij uitvaartplechtigheden en condoleances niet groter mocht zijn dan 30. De personeelsleden van de uitvaartonderneming worden niet meegeteld. Dat betekent dat je goed naar je lijst van genodigden zult moeten kijken. Het kan aan de andere kant nu ook zo zijn dat mensen niet op de uitnodiging kunnen ingaan en dat er minder mensen aanwezig zullen zijn dan je verwacht.

Versoepeling vanaf 1 juli 

Vanaf 1 juli geldt geen maximaal aantal bezoekers meer voor bijeenkomsten, zolang onderling 1,5 meter afstand kan worden bewaard. Ook moeten bezoekers vooraf worden bevraagd over eventuele ziekteverschijnselen. Voor nabestaanden is het mogelijk om vanaf 1 juli alsnog een herdenkingsdienst te organiseren met vrienden, familie en kennissen die er op de dag van de uitvaart niet bij konden zijn vanwege de opgelegde restricties. Neem ter inspiratie alvast een kijkje bij de bijzondere locaties voor de uitvaart, condoleance en herdenkingsdienst op onze leverancierspagina.

Kan ik naar de uitvaart?

Daar zit je dan, met je zakdoek op de bank en een uitnodiging voor een uitvaart. Je wilt er heel graag naar toe, maar twijfelt of het verstandig is. Het RIVM heeft richtlijnen opgesteld die iedereen moet volgen om te voorkomen dat mensen elkaar besmetten met het coronavirus. Dit zijn ze:

  • Heb je geen klachten? Vermijd dan grote groepen.
  • Heb je (milde) verkoudheidsklachten in de vorm van niezen, keelpijn loopneus, licht hoesten, of een verhoging tot 38 graden: blijf dan thuis en beperk sociale contacten.

De regels zijn eenvoudig. De gevolgen zijn dat helemaal niet. Het zal je maar gebeuren dat je niet aanwezig kunt zijn bij het afscheid van een naaste. Gelukkig zijn er alternatieven.

Toch samen met live streaming

Eén van de grote voordelen van dit digitale tijdperk is dat het internet kan helpen om mensen bij elkaar te brengen. Er zijn al volop online klaslokalen en voor vergaderingen hoef je allang niet meer bij elkaar te komen. Een live streaming van de uitvaart maakt het voor iedereen mogelijk om er toch een beetje bij te zijn.

Tips tijdens de uitvaart

Tijdens een uitvaart raak je elkaar veel meer aan dan normaal. En dat is fijn. Je knuffelt, slaat armen om elkaar heen, schudt talloze handen en je kust soms wat af tijdens de condoleance. Al deze gebruikelijke aanrakingen zijn nu natuurlijk niet handig. En dat voelt vast heel tegennatuurlijk en raar. Je wilt graag uitdrukking geven aan je gevoel en kunt dat nu niet doen op de manier die je wilt. Wat doe je dan tijdens een uitvaart?

Drie tips:

  1. Zeg het. Spreek je condoleance en je troostende woorden uit.
  2. Maak écht oogcontact. Je zult ervaren dat dit heel persoonlijk is.
  3. Vouw je handen voor je hart. Dit gebaar heet ‘Namasté’ en drukt respect uit. Maak er eventueel een lichte buiging bij of een hoofdknikje.

Het kan zijn dat de uitvaartbegeleider een bord plaatst om te vertellen wat de familie een fijn alternatief vindt. Als dit duidelijk is, zal het al minder raar zijn. Verder hoest of nies je natuurlijk netjes in je elleboog, gebruik je papieren zakdoekjes en was je vaker je handen met zeep.

Laat een uitvaartvideo maken

Uitvaart- en herdenkingsvideo’s zijn er al een beetje bij gaan horen. Nu bieden ze natuurlijk enorm veel uitkomst. Je kunt een speciale uitvaartvideograaf inhuren om een film voor je te maken van de hele uitvaart. Een videograaf is een zorgeloze optie, omdat een professional precies weet hoe hij het moet aanpakken. Dankzij deze beelden kunnen alle mensen die de uitvaart noodgedwongen moeten missen toch na afloop een mooie indruk krijgen. Een goede film geeft je bijna het gevoel dat je er toch zelf bij was. Je kunt ook een stapje verder gaan. Een videograaf kan namelijk ook het levensverhaal van jouw dierbare in beeld brengen. Een waardevolle herinneringsfilm voor alle momenten waarop je behoefte hebt aan gedenken. We spraken met Freddy Abendanon van Uitvaartvideo.net en zijn het roerend met hem eens:

Iedereen verdient een goed afscheid

- Freddie Abendanon

Huur een uitvaartfotograaf in

Het is een kunst apart om een uitvaart mooi en volledig in beeld te brengen zonder de bijeenkomst te verstoren. Uitvaartfotografen verstaan deze kunst als geen ander. Onzichtbaar aanwezig weten ze alle belangrijke, ontroerende momenten op de gevoelige plaat te leggen. Op het moment zelf zal er misschien veel aan je voorbij gaan. Er gebeurt zoveel tegelijk. Dankzij deze foto’s kun je in alle rust, op je eigen tijd, terugkijken naar de uitvaart met de mensen die niet aanwezig konden zijn.  

Beter laat dan nooit

Het is even niet anders. Maar het gaat ook weer voorbij. Zodra alle perikelen rondom het coronavirus verdwenen zijn, kun je alsnog een mooi samenzijn organiseren. In sommige culturen is dit al een gewoonte. De periode na het verlies kan zwaar zijn. Dan is het heel fijn om troost te kunnen halen uit het gezelschap van mensen die net als jij je dierbare missen.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Sylvia bonnet-huurman op 13 mrt. 2020 16:18
"Ik heb bij de crematie van mijn man een opname laten maken voor mijn broer in Canada.duurde even voordat hij het durfde te bekijken toch nog met hem Er over kunnen praten. En samen Janken. Mistte hem ook om mij te troosten."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje