0
Terug naar overzicht

Tips voor een persoonlijke herdenkingsbijeenkomst

21/03/2024
Redactie
Delen:
persoonlijke herdenkingsbijeenkomst

Op de dag van het afscheid (of op een later moment) wordt er tijdens de herdenkingsbijeenkomst vaak mooie herinneringen aan de overledene opgehaald. Een mooie invulling van deze bijeenkomst levert ongetwijfeld een warme herinnering op. Hieronder enkele tips voor de invulling van een persoonlijke herdenkingsbijeenkomst.

6 tips voor een persoonlijke herdenkingsbijeenkomst

1. Een bijzondere locatie voor de herdenking

Het aanbod met geschikte locaties voor een persoonlijke herdenkingsbijeenkomst is enorm. Een goede keuze maken, is daarom soms lastig. Onze tip? Kies voor een locatie waar jij je goed voelt en/of een locatie die past bij de overledene. Een voorbeeld van een prachtige locatie voor de herdenkingsbijeenkomst is Kasteel Fruithof. Het karaktervolle Kasteel Fruithof dateert uit de zestiende eeuw en zowel het gebouw als de koetshuizen, waarvan een in gebruik is als restaurant, en de feeërieke vijver zijn gelegen in een groene oase van rust in Boechout, op een boogscheut van Antwerpen. De unieke en uitnodigende omgeving levert een waardevolle bijdrage aan een memorabele herdenkingsbijeenkomst.

Op zoek naar meer inspiratie voor bijzondere locaties voor een persoonlijke herdenkingsbijeenkomst? Neem dan eens een kijkje op onze leverancierspagina

2. Een speech houden

Vertel in je speech over bijzondere herinneringen en anekdotes. Het schrijven van een speech is niet eenvoudig. Je wilt waarschijnlijk heel veel vertellen. In het artikel "Wat kun je vertellen tijdens de uitvaartspeech?" helpen we je op weg. Lees daarna ook eens het artikel 'De uitvaartspeech: tips' voor tips en adviezen bij het schrijven van een uitvaartspeech. 

Tip: Als je er echt niet uit komt kun je nog altijd de hulp van een professionele uitvaartpreker inschakelen. De Rietweide luistert graag naar jouw verhaal en helpt je bij het vinden van de juiste woorden voor de uitvaartspeech. Haar aandacht voor rituelen, ceremonies, eenvoud en schoonheid én haar liefde voor het mooie woord liggen aan de grondslag van “De rietweide - Afscheid, ook anders”.

3. Een creatief alternatief voor het condoleanceboek

Een manier om steunbetuigingen te ontvangen tijdens de herdenkingsbijeenkomst is door de gasten in een condoleanceboek te laten schrijven. De neergeschreven berichten lees je daarna op gelijk welk moment na. Een creatief alternatief voor zo’n condoleanceboek kan Jenga zijn. Of keitjes leggen, waarop de gasten lieve woorden kunnen achterlaten.

4. Lekkere hapjes waar de overledene dol op was

Veel locaties bieden de mogelijkheid om de catering te verzorgen voor de herdenkingsbijeenkomst. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om zelf de hapjes en drankjes te voorzien of een ervaren cateraar hiervoor in te schakelen. Een cateraar neemt zoveel mogelijk werk voor je uit handen. Zij zorgen voor een gepaste invulling van de catering en luisteren naar jouw wensen. Kies voor drankjes en hapjes waar de overledene dol op was voor een extra persoonlijke touch. 

5. Muziek die past bij de overledene

Muziek maakt vaak een belangrijk onderdeel uit van de uitvaartplechtigheid. Muziek biedt immers troost. Het meest pakkende is natuurlijk wanneer er muziek wordt gedraaid waar de overledene van hield of die bij hem paste. Er wordt ook steeds vaker gekozen voor livemuziek. Dit sluit perfect aan bij een persoonlijke herdenkingsbijeenkomst. Om de muziek nog persoonlijker te maken, bieden veel muzikanten de mogelijkheid om een op maat geschreven nummer te maken dat het leven van de overledene mooi vertelt.

6. Betrek de gasten

Een andere manier om de herdenkingsbijeenkomst nog persoonlijker te maken, is door de nabestaanden er zoveel mogelijk bij te betrekken en ze een actieve rol te geven tijdens de plechtigheid. Vraag de gasten bijvoorbeeld om een persoonlijk item mee te nemen dat ze ooit van de overleden kregen. Of leuke foto's die ze van de overledene hebben. Een ander creatief idee om de gasten erbij te betrekken is door het maken van een ‘memory table’, vol met mooie en warme herinneringen aan de overledene.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje