0
Terug naar overzicht

As uitstrooien op een speciale plek

17/11/2023
Judith Sandriman
Delen:
rozen in het water - as uitstrooien

In Nederland kiest ongeveer 67% van de bevolking voor een crematie. De een kiest voor cremeren vanwege het geloof en de ander vanwege de kosten die bij een graf komen kijken. Weer een ander kiest voor een crematie, omdat zij de nabestaanden niet tot last willen zijn met het grafonderhoud.

Afgelopen zomer liep ik op het strand. Het was een zonnige dag, dus het was erg druk en er heerste een gezellige sfeer. Te midden van de vrolijke kinderen en lachende ouders die heerlijk aan het zwemmen waren, zag ik iemand de as van een dierbare uitstrooien. Degene was echter niet ver genoeg het water ingelopen, waardoor de as zowat in de gezichten van de kinderen en ouders vloog. Verwonderd sloeg ik dit gade.

Waarom deze plek?

De zachte, warme wind zorgde ervoor dat de as, gevolgd door een aantal rozen, weer een stukje terug waaide. Degene die de as uitstrooide moest zich half omdraaien om niet in de windrichting van de as en de rozen te staan. Het was als een laatste plagerij van de overledene.

Een oude gezegde is dat je huwelijk en uitvaart verloopt zoals jij als persoon bent. Daarvan uitgaande vroeg ik mij af: "Hoe was de overledene als persoon? Waarom is deze plek uitgekozen? En waarom per se deze dag?" Deze gebeurtenis inspireerde mij om te schrijven over de redenen om de as uit te strooien op een symbolische plek die voor de overledene speciaal was.

Redenen om de as van een dierbare uit te strooien op een speciale plek:

Een mooi eerbetoon

Het uitstrooien van de as is één van de laatste rituelen die uitgevoerd wordt ter ere van de overledene. Vaak kiest men hiervoor een speciale plek uit, zoals in dit geval het strand. Een plek die de mooie herinneringen aan de overledene naar boven brengt. Het is een gelegenheid om de overledene te eren en te herinneren. Bij het uitkiezen van zo een symbolische plek, kun je denken aan een locatie die betekenisvol was voor de overledene en zodoende de herinnering aan de overledene levendig houdt. 

Unieke ervaring

Het uitkiezen van een speciale plek biedt op zich al een mooi moment om de persoon te herdenken. Het is een gedenkwaardige ervaring die het rouwproces verrijkt en een diepere betekenis geeft aan het afscheid. Samen met familie en/of vrienden herinneringen ophalen en suggesties doen voor een speciale locatie om de as uit te strooien kan al heel waardevol zijn. Met een lach en een traan blikken jullie samen terug op alle onvergetelijke momenten met jullie dierbare.

Verbinding creëren

Bij het uitstrooien van de as op een speciale plek maak je een nieuwe verbinding. Een denkbeeldig ankertje, tussen de overledene en die plek. Familie en vrienden die daar samenkomen voelen zich verbonden met elkaar én met de overledene. Samen ben je een plek aan het creëren die je op elk gewenst moment kunt bezoeken om jullie dierbare te herdenken.

Familiebanden versterken

Familie en vrienden hebben een uitlaatklep voor hun emoties en komen samen op deze plek en geven het opnieuw een gemeenschappelijke betekenis. Zij kunnen er op deze plek voor elkaar zijn en elkaar steunen. Het kan de herdenkingsplek worden waar nabestaanden regelmatig komen om bijvoorbeeld de verhalen en levenslessen van de overledene aan elkaar te vertellen. Het is een mooie manier om familiebanden te versterken.

Houd er rekening mee dat je niet overal zomaar de as mag uitstrooien. Ga vooraf nog even bij de gemeente na wat wel/niet toegestaan is. De regels kunnen per gemeente verschillen. Lees hier meer over de regels en gebruiken met betrekking tot as uitstrooien.

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Inez op 17 nov. 2023 20:35
"Mooi Judith en fijn om te lezen."
Reactie van Wim op 17 nov. 2023 15:59
"Ha Judith Ja elk rouw proses is anders !! Met Alzheimer zijn je dierbaren al dood als ze nog leven"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje