0
Terug naar overzicht

Een ecologische uitvaart: tips en ideeën

11/03/2019
Redactie
Delen:
Ecologische uitvaart

Ben jij iemand die zo gezond mogelijk leeft en dol is op Moeder Natuur en haar groene streken? Hoe mooi is het dan om met deze insteek afscheid te nemen? In het kader van 'inspiratie opdoen' geven wij je een aantal fijne tips voor een ecologische uitvaart.

Rouwkaarten van gerecycled papier

Vraag eens na wat de mogelijkheden zijn voor het gebruik van gerecycled papier voor de rouwkaarten. Het is niet alleen milieubewust, het ziet er ook nog eens heel erg mooi uit. Of kies ervoor om helemaal geen papier te gebruiken en ga voor een digitale rouwkaart die je per mail verstuurt.

Ga voor een uitvaartlocatie die ecologisch verantwoord is

Er zijn tegenwoordig steeds meer locaties die gebruik maken van groene stroom bijvoorbeeld. Of locaties die uitsluitend biologische hapjes serveren...

Een duurzame grafkist

Er bestaan kisten die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Het resultaat? De kist geeft geen vervuiling in de grond bij begraving, en ook geen vervuiling in de lucht bij verbranding.

Een ecologische uitvaart met biologische hapjes

...En daar hebben we dan ook meteen het volgende idee. In plaats van koffie met cake serveer jij gewoon een frisse biologische salade. Of wat dacht je van mini wraps met gegrilde groenten? Trouwens, in het artikel 'Gezonde hapjes voor na de uitvaart' kun je alvast wat inspiratie opdoen.

Bloemen van het seizoen in je rouwboeket

Hoe mooi die rozen ook zijn, als ze op dat moment niet groeien zullen ze speciaal voor je gekweekt moeten worden of uit een ander land over gevlogen moeten worden. Je kunt ook eens kijken welke bloemen of planten er wel groeien in deze periode en hieruit een mooi rouwstuk samen laten stellen. Natuurlijk weet niet iedereen wanneer hij of zij overlijdt. Wel kun je aan je nabestaanden doorgeven dat je graag voor bloemen gaat die op dat moment groeien.

Decoreer de uitvaart met planten

Is het niet echt bloemenseizoen? Decoreer je uitvaart dan met planten. Zo staan vetplantjes heel erg leuk bijvoorbeeld. Of wat dacht je van een uitvaart met hangplanten? Varens zijn hiervoor de perfecte plantensoort. Deze kun je na de uitvaart een mooie plek thuis of in de tuin geven of aan de gasten meegeven.

Rouwvervoer, maar dan zonder al die uitlaatgassen

Er zijn naast de zwarte rouwauto nog een hoop andere mogelijkheden voor rouwvervoer. Kijk maar eens naar ons artikel over bijzonder rouwvervoer. Hier staat een aantal mooie en ecologisch verantwoorde ideeën tussen. Denk aan de rouwfiets of de loopkar, of wat dacht je van paard en wagen?

Heb jij nog andere tips om de ecologische uitvaart mee in te vullen? Laat je ideeën achter in een reactie onder dit artikel. Alle inspiratie is welkom!

Delen:

Leveranciers

Wist je dat er ook zoiets bestaat als eeuwige rust in de natuur? Waarbij je laatste rustplek midden in de natuur ligt? Kijk maar eens bij onderstaande 2 voorbeelden.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (1)

Reactie van Jaap Schuddeboom op 6 jul. 2017 13:58
"Groene asbestemming na crematie met een boom of heester ter nagedachtenis die uit een Bios Urn groeit. Compenseert de ecologische voetafdruk gedeeltelijk."

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje