0
Terug naar overzicht

14 x ideeën voor unieke gedenkobjecten

14/09/2023
Redactie
Delen:
14 x ideeën voor unieke gedenkobjecten

Een overleden dierbare gedenken kan op verschillende manieren. Natuurlijk draag je diegene nog voor altijd met je mee in je hart, maar soms wil je toch nog iets extra's doen met de herinneringen die je hebt. Denk bijvoorbeeld aan een gedenkhoekje in huis of misschien wil je wel wat bijzonders doen met de spullen of kleding van de overledene. Daarom hebben wij speciaal voor jou een lijst opgesteld met 14 ideeën voor unieke gedenkobjecten.

Unieke gedenkobjecten: 14 ideeën

1. (Lappen)kussen en dekentje

Met de kleding van een overleden dierbare kun je erg veel doen. Heb je niet veel ruimte om alle kleding van de overledene te bewaren en wil je deze liever niet weg doen? Dan kun je er bijvoorbeeld lappenkussens en lappendekentjes van laten maken. Dit zijn kussens en dekens waar de kleding van de overledene in wordt verwerkt. Maar je kunt ook kiezen voor een mooi kussentje met een bijzondere tekst erop geprint. Troostkussens biedt deze mogelijkheid. Tijdens het verwerken van verlies kan een Troostkussen steun en liefde bieden aan zowel kinderen als volwassenen. Het Troostkussen heeft een lieve en zachte uitstraling en kun je naar wens laten personaliseren.

2. Lappen knuffelbeer

Als je op zoek bent naar unieke gedenkobjecten voor kinderen kun je in plaats van lappenkussens of lappendekens kiezen voor een knuffelbeer gemaakt uit lappen kleding van een overleden dierbare. Bijvoorbeeld met de kledingstukken van een overleden oma of opa waarbij ook de naam van oma of opa op het beertje wordt geborduurd. Een knuffelbeer kan erg veel troost bieden aan kinderen of aan jezelf natuurlijk, want wie houdt er nou niet van knuffelen? Vooral als het een speciaal knuffelbeertje is.

3. Een plantje uit een bloeikaart of confetti

Voor de natuurliefhebbers zijn er ook unieke gedenkobjecten om de herinneringen aan een overleden dierbare levend te houden. Zo maakt BLOOM your message prachtige bloeikaarten in elk gewenst formaat. Van ansichtkaarten op gerecycled bloeipapier tot dubbele wenskaartjes. Je kunt een eigen persoonlijk ontwerp laten maken, bijvoorbeeld met een mooi gedichtje of de favoriete quote van een overleden dierbare erop afgedrukt. Leg het kaartje in de aarde en er groeien fleurige bloemen, kruiden of groenten uit. Het is een bijzondere manier om een overleden dierbare te herdenken. Naast een mooi kaartje met een persoonlijke boodschap kun je bij Bloom your message ook kiezen voor confetti waar plantjes uit groeien. Bekijk eens onderstaande foto's waarop diverse vormen confetti staan afgebeeld, van lieve kleine hartjes tot sterretjes. In ons artikel Herdenken voor natuurliefhebbers lees je over nog veel meer mogelijkheden voor herdenken in de natuur.

4. Herinneringssieraden

Laat foto's, vingerafdrukken of stukjes tekst in een sieraad graveren. Op deze manier draag je de overledene altijd bij je in de vorm van bijvoorbeeld een ring, ketting of armband. Ook kun je as in een sieraad laten verwerken. Memorie Sieraden maakt persoonlijke sieraden in hun atelier door bijvoorbeeld de as van een overledene erin te verwerken of een persoonlijk symbool aan het sieraad mee te geven. Bekijk ook eens ons bord op Pinterest genaamd 'Herinneringssieraden' voor meer inspiratie.

5. Een boekje met herinneringen

Stel zelf een boekje samen met de leukste foto's van de overledene of van jou en de overledene samen. Schrijf bij elke foto een verhaaltje erbij van die dag, als je je dat nog herinnert natuurlijk. Of kies ervoor om jullie leukste herinneringen samen op te schrijven, plak jullie bioscooptickets erin of andere kleine tastbare herinneringen met een waardevolle betekenis die in het boekje passen. Op deze manier kun je het boekje elke keer weer doorlezen als je even verdrietig bent en behoefte hebt om weer de leuke herinneringen die jullie samen hebben gemaakt op te halen. 

6. Foto in glas

Wat dacht je van glas waarin de foto en/of naam van de overledene is verwerkt. Foto in Glas maakt prachtige producten met foto's in glas om dierbare herinneringen op een unieke manier te laten vereeuwigen. Je kunt het een mooi plekje in huis geven of je kunt het aan iemand geven als geschenk.

7. Speciale kaarsen en kaarshouders

Kaarsen en kaarshouders zijn er in allerlei soorten, kleuren, vormen en maten, keuze genoeg dus. Maar wat dacht je van een unieke kaarshouder speciaal om een overleden dierbare te gedenken? Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke en unieke kaarshouders met onder andere foto's, eigen tekeningen en ontwerpen, maar ook kaarshouders met prachtige teksten en gedichten erop afgebeeld. 

8. Speciale beeldjes

Als je het leuk vindt om beeldjes in huis te hebben is dit wellicht een goed idee voor jou. Laat een speciaal (as)beeldje ontwerpen met een speciale betekenis of herinnering. Een beeldje kan jouw persoonlijke verbondenheid met de overledene symboliseren. 

9. Een herinneringskunstwerk

Als je van kunst houdt kun je er voor kiezen om een uniek herinneringskunstwerk te laten maken. Je ziet het kunstwerk elke dag als je het ergens in huis ophangt. Misschien lokt het ook vragen uit van je gasten en op deze manier kun je weer de herinneringen die erbij horen naar boven halen. Er is veel diversiteit op het gebied van herinneringskunst.

10. (Nep)boompje met herinneringen

Met kerst heb je vaak van die nepboompjes of takken waar je dan kerstversieringen aan kunt hangen. Sommige mensen hebben dit soort boompjes echter ook voor de sier in huis. Maar je kunt er ook een speciaal boompje van maken vol met herinneringen. Denk bijvoorbeeld aan foto's en briefjes van de overledene of misschien kleine spullen die van de overledene waren zoals sleutelhangertjes. Je kunt er ook voor kiezen om tijdens de uitvaart een boom vol herinneringen te maken. De gasten kunnen dan hun leukste foto of herinnering aan het boompje hangen. Dit kun je vervolgens voor altijd bewaren.

11. Gedenksteentje

Bij de unieke gedenkobjecten horen natuurlijk ook gepersonaliseerde gedenksteentjes. Denk aan gedenksteentjes met de naam van de overledene erin gegraveerd of gedenksteentjes met een tekst of symbool erop. Gedenksteentjes kun je een mooi plekje in huis geven. Studio Zand maakt ook bijzondere herinneringsproducten met steen. Zij maken namelijk sieraden en unieke gedenkobjecten van versteende as. De as is getransformeerd in een porseleinen object om te bewaren, te koesteren en de overleden dierbare te gedenken.

12. Een memory vaas

Hield de overledene van bloemen, of jijzelf, dan kun je een speciale vaas laten maken, waar je figuren of symbolen op laat schilderen. Wat ook kan is een vaas laten maken met daarop de foto's van de overledene en mooie teksten. Miomind maakt dit soort prachtige keramieken 'vazen'. Ze kunnen dienen als urn maar je kunt er ook mooie herinneringen in bewaren. Samen met Miomind selecteer je beelden uit het leven van de overleden dierbare en zij brengt ze samen tot een tijdlijn die het levensverhaal vertelt. Eenmaal afgebakken, is de Miomind een prachtig mooi interieurstuk.

13. Een pot met herinneringen

Heb je niet genoeg ruimte in huis voor een (nep)boompje of is het toch niks voor jou? Dan kun je ook kiezen voor een memory jar. Dit is een potje vol met herinneringen. Schrijf op kleine notitiebriefjes jouw mooiste herinneringen van en met de overledene. Vouw deze briefjes op zodat er uiteindelijk allemaal mini opgevouwen briefjes in de pot eindigen. Elke keer wanneer je er behoefte aan hebt of even verdrietig bent haal je er een briefje uit. Je kunt er net zoals bij het boompje met herinneringen ook voor kiezen om zo een pot ergens neer te zetten tijdens de uitvaart. Op deze manier kunnen familie en vrienden hun eigen mooie herinneringen in de pot doen.

14. Memory box

We hebben het gehad over een memory jar waarin je briefjes met mooie herinneringen stopt. Voor de tastbare herinneringen hebben we iets groters: een memory box. Dit is een doosje of een doos waarin je spullen bewaart die van de overledene waren. Denk aan sieraden, boeken, tekeningen, gedichten, noem maar op! Neem maar eens een kijkje bij Herinner-Dingen-Doos. Je bepaalt zelf welk printje er op de deksel komt, waardoor je een eigen unieke doos hebt. Je kunt er van alles op zetten: een foto, een gedicht of een tekening van de overledene.

Inspiratiebord met unieke gedenkobjecten

Benieuwd naar nog meer ideeën om herinneringen in spullen te verwerken? Bekijk dan op onze Pinterest het bord 'Memories', hierop vind je nog meer inspiratie voor unieke gedenkobjecten. Of neem een kijkje op onze leverancierspagina voor herinneringsproducten. Heb je zelf ook nog leuke ideeën voor unieke gedenkobjecten? Laat het ons dan weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje