0
Terug naar overzicht

Alles wat je moet weten over het crematiesteentje

08/09/2023
Redactie
Delen:
Alles wat je moet weten over het crematiesteentje

In het nieuws hoor je wel eens dat het ondenkbare is gebeurd, dat nabestaanden de verkeerde as meekregen. Dit mag natuurlijk nooit gebeuren, maar in de praktijk gaat er helaas wel eens wat mis. Eerder schreven we over alles wat je moet weten over de crematie en het cremeren, waarin je al het een en ander kon lezen over het crematiesteentje. In dit artikel gaan we hier wat dieper op in en vertellen we hoe dit steentje dergelijke misverstanden en vergissingen omtrent de as kan voorkomen.

Wat is een crematiesteen?

Wellicht weet je al wat een crematiesteen is en waar het voor dient, maar voor wie er niet bekend mee is, leggen wij het nog even kort uit. Een crematiesteen is een vuurvast steentje dat op de kist wordt geplaatst, voordat die de crematieoven ingaat. Op dit steentje staat een uniek nummer dat niet uitwisbaar is. De crematiesteen heeft meestal een ronde vorm, maar dit kan per crematorium verschillen. Zo kan het crematiesteentje bijvoorbeeld ook een rechthoekige vorm hebben. Zie hieronder voor enkele voorbeelden.

Foto's gemaakt door Freke van Voorthuijsen, afscheidsplanner bij Het Huis van Afscheid en algemeen mw bij Zuylen Crematorium.

Waar dient het crematiesteentje voor?

Maar waar dient het crematiesteentje nu precies voor? Een hele belangrijke vraag! Het steentje fungeert namelijk als een identificatiemiddel van de as van de overledene, vandaar dat elk crematiesteentje een eigen nummer krijgt. Het uiteindelijke doel is om hiermee misverstanden te voorkomen. Het kan namelijk een zeer onaangename situatie zijn wanneer nabestaanden niet de urne met de as van hun overleden dierbare in handen krijgen, maar die van iemand anders. Let wel: het gaat bijna altijd goed, maar we praten over menselijke vergissingen. 

Het crematiesteentje controleren

Maar hoe zorgen crematoria ervoor dat nabestaanden uiteindelijk de juiste as meekrijgen en wat kun je zelf doen om hier zeker van te zijn? Wij vertellen je hier wat meer over en geven wat tips mee.

Vóór de crematie

Vooraf aan de crematie worden alle verplichte documenten streng gecontroleerd, denk hierbij aan 'de toelating tot crematie', de persoonsgegevens en het document met het registratienummer. De medewerker van het crematorium controleert de namen en het nummer van het document en de kist. Indien de documenten niet volledig zijn of de nummers niet met elkaar overeenkomen, kan het crematieproces niet van start gaan. De begrafenisondernemer en het crematorium gaan hier extra zorgvuldig mee om en weten dit op een gepaste manier op te lossen.

Na de crematie

Bij de crematoria in België gaan ze heel zorgvuldig te werk. Je kunt erop rekenen dat er respectvol met de as van de overledene wordt omgegaan. Hoewel de kans erg klein is dat er, per ongeluk, een verwisseling van de as plaatsvindt of dat de as zoek geraakt, blijft het maken van foutjes menselijk. Bij crematoria controleren zijzelf dan ook meerdere keren om zulke pijnlijke situaties te voorkomen. Zo wordt de as niet in de tijdelijke urn geplaatst, voordat de nummers op het crematiesteentje en de urn worden gecontroleerd. Op de tijdelijke urn komt naast het crematienummer ook de naam van de overledene, de datum van de crematie en meestal de naam van het crematorium te staan.  

Om een gevoel van vertrouwen en zekerheid te creëren, kun je voor je eigen gemoedsrust ook zelf het crematiesteentje controleren. Wij geven twee belangrijke tips:

  • Je kunt vragen aan de begrafenisondernemer om op voorhand een foto te maken van het crematiesteentje.
  • Controleer bij het ophalen van de as of het nummer op de foto overeenkomt met het nummer op de urne en het crematiesteentje. Dit wordt vrijwel altijd samen met een medewerker van het crematorium gedaan.

Wat kun je met het crematiesteentje doen?

Als je ervoor kiest om de asresten van je dierbare te verstrooien, kun je het crematiesteentje bewaren als aandenken. Er bestaan mooie bewaardoosjes die hier speciaal voor zijn ontworpen, maar je kunt natuurlijk ook een eigen doosje uitkiezen waar je het graag in wilt bewaren. Daarnaast kun je het crematiesteentje ook bij de as in de urne bewaren. Houd er echter wel rekening mee dat niet elke vulopening groot genoeg is voor het steentje en dat de urne met de as erin voldoende ruimte moet overhebben.

Wil je graag iets bijzonder doen met de as van een overleden dierbare in plaats van ‘gewoon’ uitstrooien of in een urne bewaren? Lees dan het artikel 'Bijzondere bestemmingen voor as'.

Foto artikel: Dunweg Uitvaartzorg

Delen:

Reacties (2)

Reactie van Rens Nouris op 27 mrt. 2024 19:01
"Ik wilde dat steentje een foto maken, dat is mijn eigen controle. En de uitvaart begeleidster heeft ook al foto gemaakt is voor haar werk."
Reactie van De Vuyst Gautier op 3 mrt. 2024 14:50
"Kan ik via het nummer van de crematiesteen de naam te weten komen van de overleden persoon"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje