0
Terug naar overzicht

Zwarte bloemen in een rouwboeket

20/04/2023
Redactie
Delen:
zwarte bloemen in een rouwboeket

De kleur zwart wordt vaak gelinkt aan begrafenissen. Hoewel we bij RememberMe eerder voor een afscheid met een kleur kiezen, merken we toch dat de kleur zwart nog regelmatig opduikt.
Denk aan kleding, rouwvervoer, enz. Maar bij bloemen is dat juist niet het geval. Je ziet raar of zelden zwarte bloemen in een rouwboeket op een begrafenis. Hoog tijd om te onderzoeken waar dat vandaan komt. Bestaan er wel zwarte bloemen en zo ja, wat is dan de achterliggende betekenis ervan?

Om deze vragen te beantwoorden, namen we contact op met een specialist in uitvaartbloemen.

Zie je vaak zwarte bloemen in een rouwboeket?

Zwarte bloemen in een rouwboeket zijn niet zo gebruikelijk. "Zwart is een intense kleur en komt soms hard over, vooral in een rouwboeket. We kregen wel aanvragen, maar meestal kwamen die van vriendengroepen of grote gezelschappen." Ze vertelt ook dat zwarte bloemen vaak samen met zwarte linten worden gebruikt. "Zwarte linten worden vaker gevraagd dan zwarte bloemen in een rouwboeket. Soms kiest men voor een zwart rouwlint om het verlies extra te benadrukken."

Een persoonlijke betekenis

"Zwarte bloemen worden zelden gevraagd, maar als het gebeurt, gaat het meestal om jongeren of vriendengroepen, zoals ik al zei. Zo heb ik ooit een groep meegemaakt die zwarte bloemen en linten vroeg voor een jonge vriend die overleed bij een ongeval. De kleur zwart had voor hen een speciale betekenis binnen de vriendengroep." Het gaat vaak ook om verdriet. Zwart is echt een diepe rouwkleur.

Maar... zwarte bloemen bestaan die wel?

De Vleermuisbloem, Viola cornuta 'Molly Sanderson', Calla Zantedeschia Odessa en Alcea rosea 'Nigra' worden vaak als voorbeeld genomen als we het hebben over zwarte bloemen. Maar eigenlijk zijn deze bloemen niet echt zwart. Ze hebben een donkerblauwe, kastanjebruine of dieppaarse kleur, waardoor het lijkt alsof ze zwart zijn. Bloemen kunnen wel zwart gemaakt worden door ze te behandelen in een speciaal verfbad. De zwarte kleurstof wordt dan door de bloemen opgezogen. "Mensen vragen wel eens: 'hebt u zwarte rozen?', en dan leg ik uit dat die eigenlijk niet bestaan en dat er alleen een geverfde variant is." Zwarte bloemen moeten dus tijdig besteld worden, want ze hebben genoeg tijd nodig om de zwarte verf goed op te nemen.

Zijn alle bloemen geschikt om zwart te verven?

"De bloem die het meest gekozen wordt voor rouwboeketten zijn rozen. Het is een bloem die liefde uitstraalt." Hoewel rozen meestal de voorkeur krijgen, kunnen alle soorten bloemen zwart geverfd worden, maar niet elke kleur van bloem kan geverfd worden. Het moeten echt witte bloemen zijn, dus de witte rozen en niet de gebruikelijke rode rozen. "Als je een rode roos gebruikt om zwart te verven, krijg je een heel andere kleur." Naast rozen worden ook orchideeën vaak zwart gemaakt.

“Van natuur zwarte bloemen bestaan niet, ze kunnen wel zwart gemaakt worden in een verfbad."

Zijn zwarte bloemen in een rouwboeket wel gepast?

In principe bepaal je natuurlijk zelf de kleur voor het rouwboeket. Wilde de overledene heel graag zwarte bloemen of had de kleur zwart een speciale betekenis voor hem of haar, dan kun je natuurlijk voor zwart kiezen. Zwarte bloemen in een rouwboeket representeren vaak diepe rouw. Over het algemeen staan zwarte bloemen bij overlijden voor een intens verdriet en een definitief afscheid. Maar uiteraard kun je ook voor een andere kleur kiezen, of voor meerdere kleuren. Geef aan de bloemen een persoonlijke touch door te kiezen voor de lievelingskleur van de overledene bijvoorbeeld. Twijfel je aan de kleur? Praat er dan over met een goede (uitvaart)bloemist en laat je adviseren, zij zijn er immers in gespecialiseerd.

Gebruikte jij al eens zwarte bloemen in een rouwboeket? Waarom koos je hiervoor? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje