0
Terug naar overzicht

Alternatieven voor een fotopresentatie op een uitvaart

24/03/2022
Redactie
Delen:
Alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart

Een uitvaart biedt niet alleen de gelegenheid om afscheid te nemen van een dierbare. Het is ook een moment om stil te staan bij de mooie herinneringen samen. Het afscheid wordt dan ook vaak opgeluisterd met speeches en/of met een mooie fotopresentatie. Maar een fotopresentatie is niet altijd mogelijk of gewenst. Gelukkig zijn er nog veel andere manieren om je dierbare te eren met foto's tijdens de afscheidsdienst. Wij geven je zeven ideeën om een fotopresentatie te vervangen.

Zeven alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart

1. Een fotomuur

Een fotomuur is een gepaste manier om foto's van de overledene te tonen. Vraag aan de locatie waar de afscheidsdienst plaatsvindt of ze een muur hebben waar je foto's mag aan bevestigen. Zijn ze niet zo happig om een muur te laten beplakken, dan kun je plakstickers gebruiken die de muur niet beschadigen. Je kunt de fotomuur op verschillende manieren maken. Plak bijvoorbeeld de foto's in de vorm van een hart, zoals op deze afbeelding die we op Pinterest hebben gevonden.

fotomuur hartFotobron: Pinterest

2. Fotoslingers

Met fotoslingers kun je de ruimte versieren en persoonlijk maken. Je kunt de slinger online ontwerpen op websites die dit aanbieden en thuis laten bezorgen. De fotoslinger hang je dan op als eerbetoon aan de overledene. Je kunt ook zelf een fotoslinger maken. Lees hier hoe je dat doet. Het is fijn om hiermee bezig te zijn, omdat je zo de mooie herinneringen ophaalt.

Tip: je maakt de slinger nog mooier met extra versieringen zoals ledlampjes tussen de foto's door.

3. Een moodboard

Met een moodboard laat je zien wie de overledene was en wat zijn of haar leven kenmerkte. Plak foto's van bijzondere momenten op de moodboard. Je kunt de moodboard afstemmen op de speeches die worden gehouden. Vertel je bijvoorbeeld over een grappig voorval tijdens het kerstdiner? Plak dan die leuke kerstfoto op de moodboard! Schrijf ook passende quotes tussen de foto's door. Gebruik stiften in de lievelingskleuren van de overledene.

4. Polaroids

Je kunt veel doen met polaroids op een uitvaart. Hang de polaroids bijvoorbeeld met een gekleurd lintje aan een heliumballon voor een zwevend effect of plaats ze met een waslijntje en knijpers in een grote fotolijst, zoals op onderstaande foto. Vraag de gasten om hun mooiste herinnering aan de overledene op een memoblaadje te schrijven. Die hang je ook aan het waslijntje in de lijst. Geef de fotolijst met polaroids een mooi plekje in huis. Lees hier wat je nog meer kunt doen met polaroids op de uitvaart.

Tip: dit idee kun je ook gebruiken als alternatief voor een condoleanceboek

polaroidsFotobron: Pinterest

5. Fotoalbums en ingelijste foto's

Je kunt ook fotoalbums en ingelijste foto's gebruiken om de overledene te gedenken. Deze zet je op verschillende tafels of naast het condoleanceboek neer. Denk aan vakantiefoto's, jeugdfoto's, grappige foto's, enzovoort. Je kunt de gasten ook vragen om zelf foto's mee te nemen naar de uitvaart. Deze foto's bundel je in een fotoalbum. Zo betrek je de gasten ook bij het afscheid.

6. Sfeervolle palletten

Heb je nog palletten liggen in de schuur waar je niets mee doet? Dan kun je die gebruiken om fotolijstjes en lampjes aan te hangen. Dat klinkt misschien raar, maar het is erg sfeervol en warm. Kijk maar eens op deze foto hoe mooi dat eruitziet.

pallets met foto's en lichtjesFotobron: Pinterest

7. Een fotoboom

We schreven al eerder over een ‘memory tree’. Een fotoboom is een mooi idee om de herinneringen aan de overledene te bewaren. Gasten schrijven een persoonlijke boodschap en hun mooiste herinnering aan de overledene op een kaartje en hangen dat in een boom of in takken. In plaats van een kaartje kun je de gasten ook vragen om zelf een foto mee te nemen en deze aan de takken te hangen. Dat kan op een comfortabele plek voordat de afscheidsceremonie begint of tussendoor op een speciaal moment. De foto's, en eventueel het boompje of de vaas met takken, neem je mee naar huis als aandenken.

memory tree met foto's Fotobron: Pinterest

Nog meer alternatieven voor een fotopresentatie op een uitvaart

Niets is zo waardevol als foto's en video's om je dierbare te herdenken. Ze brengen mooie momenten terug en laten je glimlachen om de tijd die je samen hebt gedeeld. Daarom zijn ze ook zo populair bij uitvaarten. Maar er zijn nog veel meer manieren om een fotopresentatie te vervangen. Wij gaven je zeven originele ideeën, maar laat je vooral inspireren door onze Pinterestpagina.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje