Terug naar overzicht

Alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart

24/03/2022
Stephanie Sequeira
Delen:
Alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart

Een uitvaart biedt niet alleen de gelegenheid om afscheid te nemen van een dierbare, maar ook een moment om stil te staan bij de fijne herinneringen samen. Dit wordt vaak gedaan door middel van speeches en/of een mooie fotopresentatie. Stel dat je liever geen fotopresentatie wenst of als het afscheid plaatsvindt op een buitenlocatie waar geen middelen aanwezig zijn om een fotopresentatie te tonen. Dan zijn er gelukkig nog genoeg andere manieren om de overledene te gedenken tijdens de afscheidsdienst. Wij lichten 7 alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart uit.

7 x Alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart

1. Een fotomuur

Je hebt het vast vaker gezien, een photowall. Op een verjaardag of op een bruiloft. Maar ook voor de uitvaart is een fotomuur goed geschikt, als alternatief voor een fotopresentatie bijvoorbeeld. Overleg met de locatie waar de afscheidsdienst plaatsvindt wat de mogelijkheden zijn voor een fotomuur. Misschien hebben zij hiervoor wel een speciale muur tot hun beschikking en kun je zonder al te veel voorbereiding je gang gaan. Indien dit niet het geval is kun je navragen of het toegestaan is om plakstickers te gebruiken die de muur niet beschadigen wanneer je de foto's er weer vanaf haalt. Een fotomuur kun je op verschillende manieren indelen. Plak bijvoorbeeld de foto's aan de muur in de vorm van een hart zoals op onderstaande afbeelding die wij op Pinterest hebben gevonden.

fotomuur hartFotobron: Pinterest

2. Fotoslingers

Een andere optie waarmee je een fotopresentatie tijdens de uitvaart kunt vervangen is een fotoslinger. Met fotoslingers kun je de ruimte decoreren en personaliseren. Je kunt de slinger digitaal ontwerpen op websites die dit aanbieden en thuis laten bezorgen. De fotoslinger kun je vervolgens net als een gewone slinger ophangen ter ere van de overledene. Natuurlijk is het voor 'do it yourselfers' ook goed mogelijk om zelf een fotoslinger te maken. Lees hier hoe je dit kunt doen. Voor de rouwverwerking kan het fijn zijn om hier mee bezig te zijn, omdat alle mooie herinneringen naar boven komen bij het bekijken van de foto's.

Tip: je kunt de slinger nog mooier maken met extra toevoegingen zoals LED lampjes tussen de foto's door.

3. Een moodboard

Met een moodboard kun je goed laten zien wie de overledene was en het leven van je dierbare weerspiegelen op een creatieve manier. Plak bijvoorbeeld foto's van waardevolle momenten op de moodboard. Het mooie hieraan is dat je deze kunt afstemmen op de speeches die worden gehouden. Vertel je tijdens je speech over een gedenkwaardige gebeurtenis die zich tijdens het kerstdiner voordeed? Vergeet dan vooral niet die leuke kerstfoto op de moodboard te plakken! Schrijf tussen de foto's door toepasselijk quotes om de moodboard op te vullen. Maak gebruik van stiften in de lievelingskleuren van de overledene.

4. Polaroids

Je kunt een hoop doen met polaroids op de uitvaart. Hang de polaroids bijvoorbeeld met een gekleurd lintje aan een heliumballon om een zwevend effect te creëren of plaats ze met een waslijntje en knijpers in een grote fotolijst, zoals op onderstaande foto. Vraag de gasten om hun mooiste herinnering aan de overledene op een memoblaadje te schrijven. Deze kun je vervolgens ook aan het waslijntje in de lijst hangen. Geef de fotolijst met polaroids een mooi plekje in huis. Lees hier wat je nog meer kunt doen met polaroids op de uitvaart.

Tip: dit idee kun je ook gebruiken als alternatief voor een condoleanceboek

polaroidsFotobron: Pinterest

5. Fotoalbums en ingelijste foto's

Andere alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart zijn fotoalbums en ingelijste foto's. Deze kun je verspreid over de ruimte op diverse tafels of naast het condoleanceboek plaatsen. Denk aan vakantiefoto's, jeugdfoto's, grappige foto's etc. Maar je kunt de gasten ook vragen om zelf foto's aan te leveren voor aanvang van de uitvaart. Deze foto's kun je samenbundelen in een fotoalbum. Op deze manier betrek je ook de gasten een beetje bij het afscheid.

6. Sfeervolle pallets

Heb je nog pallets liggen in de schuur waar je helemaal niets mee doet? Dan kunnen deze voor het afscheid van een dierbare goed van pas komen. Deze pallets kun je gebruiken om fotolijstjes en lampjes aan te hangen als alternatief voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart. Het klinkt misschien raar, maar dit kan erg sfeervol zijn en veel warmte uitstralen. Kijk maar eens op onderstaande foto hoe bijzonder mooi dit eruit kan zien.

pallets met foto's en lichtjesFotobron: Pinterest

7. Een fotoboom

We hebben het al vaker over een memory tree gehad (het is ook zo een mooi idee om de mooie herinneringen aan de overledene te bewaren!). Gasten kunnen een persoonlijke boodschap en hun mooiste herinnering aan de overledene op een kaartje schrijven en deze vervolgens zelf in een boom of daarvoor bestemde takken hangen. In plaats van een kaartje kun je de gasten vragen om zelf een foto mee te nemen en deze aan de takken te hangen. Dit kan bijvoorbeeld op een praktische plek voordat de afscheidsceremonie begint of tussendoor op een speciaal moment. De foto's, en eventueel het boompje of vaas gevuld met takken, kun je vervolgens mee naar huis nemen als aandenken.

memory tree met foto's Fotobron: Pinterest

Meer alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart

Foto's en videobeelden kunnen belangrijk zijn voor de rouwverwerking en spelen tegenwoordig dan ook een belangrijke rol tijdens de uitvaart. Begrijpelijk, want ze houden fijne herinneringen vast en je kunt terugkijken op bijzondere tijden samen met de overledene. Wij hebben dan wel 7 voorbeelden van alternatieven voor een fotopresentatie tijdens de uitvaart uitgelicht, maar er is nog heel veel meer mogelijk! Kijk voor meer inspiratie maar eens op ons Pinterestbord.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje