0
Terug naar overzicht

7 tips om je hoofd leeg te maken

20/05/2021
Redactie
Delen:
mandala tekenen

Het verlies van een dierbare brengt veel gevoelens naar boven. Niet alleen verdriet, maar ook angst, onzekerheid of boosheid kunnen opspelen. Dit zorgt natuurlijk voor veel onrust in je hoofd. Na een uitputtende dag overspoeld door moeheid lig je in bed, maar het lukt maar niet om in slaap te vallen. Te veel gedachtes, te veel vragen... Je blijft maar woelen en de volgende dag voel je je allesbehalve uitgerust. Iets wat ontzettend vermoeiend is en het rouwen nog lastiger maakt. Verdriet moet je niet wegstoppen, maar je kunt wel proberen aan de nare gedachten te ontsnappen. Het helpt dan om leegte te creëren in je hoofd. Wij geven je 7 tips om je hoofd even helemaal leeg te maken.

7 tips om je hoofd leeg te maken:

1. Ga op zoek naar rust

Je hersenen staan elke dag constant aan. Vol met gedachten en prikkels. Nu kan een periode van rouw een waas zijn en maak je bepaalde momenten wellicht niet bewust mee. Daarom helpt het juist om elke dag een momentje voor jezelf te pakken. Dit kan ontzettend simpel en kort zijn, bijvoorbeeld een paar minuten. Letten op je ademhaling heeft een positieve werking. En het is heel gemakkelijk om te doen! Ga zitten of liggen op een fijne plek, sluit je ogen en focus je alleen maar op je ademhaling. Op deze manier zet je even een (tijdelijke) stop op de negatieve gedachten en gevoelens die je ervaart. Zijn een paar minuten voor jou niet genoeg? Creëer dan een rustige ruimte, omring jezelf met kaarsen en/of geurstokjes en als je wilt kun je ook muziek op zetten die jou rustig maakt. Neem de tijd voor jezelf en voer meditatie oefeningen uit. Grote kans dat je hierna opgeladen bent.

2. Denk aan jezelf

Eigenlijk is deze tip een van de belangrijkste en iets wat je altijd en overal moet doen: lief zijn voor jezelf. Het rouwproces ziet er voor iedereen anders uit en er is geen goed of fout hoe je hiermee omgaat. Veroordeel jezelf niet wanneer je aan het piekeren bent en schaam je niet voor je negatieve gedachten. In deze periode is het belangrijk om lief te zijn voor jezelf en dat je aandacht besteedt aan jouw stemming. Over een tijdje kan het weer anders zijn, maar voor nu kun je de situatie het beste proberen te accepteren zoals die is. Met alle gebreken erbij, hoe moeilijk dit ook kan zijn…

3. Weg met de negativiteit

Een veelvoorkomend gevoel na het verlies van een dierbare is schuldgevoel. Op allerlei verschillende manieren. “Wat als ik meer aandacht had gegeven? Wat als ik meer zorg op mij had genomen? Wat als ik die ene dag…” Hoe vaak deze gedachten ook voorkomen; ze zijn niet realistisch. Hoe je het ook wendt of keert, er is niets meer wat je anders kunt doen. Het nare is dat je brein deze gedachten creëert vanuit een negatieve basis. Je hebt zelf dus wel degelijk invloed over de gedachten die je krijgt. Dit vergt wel wat oefening! Probeer bijvoorbeeld iedere keer als een negatieve gedachte in je opkomt deze om te zetten naar iets positiefs. Dus niet: “wat als ik nog één dag ‘dit of dat’ had kunnen doen?” Maar: “wat fijn dat ik zoveel mooie dagen samen heb mogen beleven!” Dit is natuurlijk de ene keer makkelijker dan de andere keer en je mag ook zeker negatieve gedachten hebben. Maar als het je hoofd vol maakt, dan komt deze tip om je hoofd leeg te maken wellicht goed van pas!

4. Pak er een pen bij

Soms blijven gedachten maar malen in je hoofd, omdat dat de plek is waar ze vastzitten. Door al je gedachten op te schrijven maak je ruimte vrij in je hoofd. Schrijf alles wat er in je opkomt. Je zorgen, je herinneringen, je verdriet of juist je lichtpuntjes. Als je alles op een rijtje zet stuur je je brein aan om de chaos in je hoofd als het ware op te schonen. Structuur zorgt voor een rustig gevoel. Ook in je hoofd! Door dit vaker bij te houden, bijvoorbeeld door hier dagelijks een momentje voor te nemen, zal je hoofd niet meer overlopen.

Extra tip: leg een notitieboekje naast je bed neer zodat wanneer je in de nacht wakker wordt door nare gedachten je deze meteen van je af kan schrijven.

5. Op naar de natuur

Waarschijnlijk is het geen nieuwtje voor je dat de natuur een positief effect op je stemming kan hebben. Vooral op dagen waarbij het allemaal een beetje teveel wordt is het een goede keuze om er even op uit te gaan. De buitenlucht en alles wat hierbij hoort zorgt voor een lager stresslevel. Fijn dus als je hoofd vol zit! De natuur opzoeken kan variëren van het bos tot het strand, maar ook een klein rondje wandelen door de buurt maakt al een groot verschil.

6. Kleuren, kleuren, kleuren!

Hoewel kleuren vaak als een activiteit voor kinderen wordt gezien is niets minder waar. Het is namelijk ook een goede vorm van afleiding! De onrust in je hoofd maakt je moe en je bent met allerlei dingen tegelijk bezig. Niet verbazingwekkend als je door de bomen het bos niet meer ziet. Tegenwoordig zijn er in de meeste hobby- en boekwinkels veel diverse kleurboeken voor volwassenen te vinden. Dus, pak de stiften en kleurboeken erbij en kleuren maar! Het werkt enorm therapeutisch, geeft rust en werkt tegen stress. Je kan je gedachten even uitzetten en je even alleen maar focussen op de kleurplaat. Laat je creatieve kant los en kom weer even op adem. Het is nog eens leuk ook!

Tip: het kleuren van mandala’s geeft je de mogelijkheid om je aandacht te ontwikkelen en biedt erg veel ontspanning.

7. Plan vooruit

Boodschappen, wassen, koken en ook nog kaartjes versturen. Je agenda zit helemaal vol. Aankomende taken kunnen door blijven dwalen in je hoofd en dit zorgt voor... stress! Daarom kan het helpen als je duidelijk voor jezelf hebt hoe de volgende dag eruit gaat zien. Zo heb je overzicht en springen je gedachten niet van hot naar her, maar zet je de gedachten juist uit je hoofd!  

Delen:

Leveranciers

Heb je hulp nodig met het verwerken van je verdriet en het rouwen? Daar kunnen deze rouwcoaches bij helpen!
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje