0
Terug naar overzicht

10 rouwverwerking tips

03/01/2023
Redactie
Delen:
rouwverwerking tips

Rouwen is een emotioneel proces dat veel tijd vraagt en energie kost. Hoe pijnlijk en vervelend het ook is, rouw hoort bij het leven. 
Een rouwproces verloopt ook bij iedereen anders. Voor de ene persoon is het moeilijker om er weer bovenop te komen dan voor de andere. Een goed rouwproces helpt bij de verwerking van het verlies. Hieronder vindt u 10 tips die u helpen om u er weer een beetje bovenop te helpen.

10 rouwverwerking tips

1- Wenen

Wenen...  vooral als je een belangrijk persoon in je leven verliest is het meer dan normaal dat je weent. Tranen zorgen ervoor dat je je een beetje verlicht en vrij voelt. Krop je gevoelens en emoties dus vooral tijdens de rouwperiode niet op en laat je tranen de vrije loop. Naast het geven van een ontspannen gevoel heeft wenen ook nog een andere functie. Huilen is voor anderen vaak een signaal dat iemand hulp en warmte nodig heeft. Hoewel je het wellicht niet zo bedoelt, zul je dus ook eerder hulp van anderen ontvangen zodra ze zien dat je verdrietig bent.

2- Slaap

Rouwen vergt veel energie.
Je hebt het zwaar en dat is normaal. Je bent immers iemand verloren waar je veel van houdt. Maar vergeet ook niet om aan je eigen welzijn en gezondheid te denken! 
Geef jezelf voldoende rust, zodat je lichaam en je geest even kunnen ontspannen. Lukt het je niet om ’s nachts goed te slapen, omdat je steeds aan hem of haar moet denken? Bouw dan zeker in de dag een rustmoment voor jezelf in.

3- Praat

Praten met anderen kan natuurlijk niet ontbreken aan deze lijst met rouwverwerking tips. Praat met je familie of vrienden over de overleden persoon. Vertel over de leuke momenten die jullie samen hadden of wat je het meeste mist. Deel je dit liever niet met je vrienden of familie zoek dan steun op het internet. Er bestaan tig online groepen (denk aan Facebookgroepen) en fora waar je met mensen kan praten die op dit moment ook een rouwproces doormaken.

4- Zoek afleiding

Probeer je gedachten te verzetten.
Pak een oude hobby op of probeer juist een nieuwe. Het belangrijkste is dat je iets doet wat je echt leuk vindt. Misschien sport je graag of leef je je graag op een creatieve manier uit door te schrijven of te schilderen. 
Maar je kan evengoed op de zetel onder een gezellig dekentje naar een film of serie kijken die je helpt je gedachten te verzetten. 
Of ontdek de kracht van mooie woorden in een goed boek. 

5- Geniet van muziek

Iedereen luistert wel eens naar muziek, op vrolijke momenten maar ook op momenten van verdriet. Je zou denken dat het luisteren naar droevige muziek je juist nog verdrietiger zou maken, maar dit is niet altijd zo. Het luisteren naar droevige muziek kan juist goed vor je zijn in deze rouwperiode. Sommige songteksten sluiten vaak zo goed aan bij je huidige situatie en gevoelens dat ze helpen bij je verwerkingsproces en het ervaren van je emoties. Je hebt hierdoor ook meteen het gevoel dat je niet de enige bent. Uiteraard kan vrolijke muziek je óók helpen om juist even niet aan verdrietige dingen te denken.

6- Neem alle tijd

Tijd heelt alle wonden heelt. Het is een cliché, maar in het geval van rouwverwerking klopt dit wel. In het begin heb je het vaak het zwaarst. Je weet nog niet hoe je met het verlies moet omgaan en hoe het nu verder moet. 
Je hebt het gevoel dat de pijn en het verdriet voor altijd zo sterk zullen blijven. Maar naarmate de tijd verstrijkt, leer je hoe je hier beter mee omgaat. Natuurlijk zal het verdriet er voor altijd zijn, maar het leven gaat door. Jij bepaalt wel altijd zelf het tempo. Vergeet niet dat iedereen op zijn manier rouwt en dat rouwen geen eindpunt kent.

7- Sluit jezelf niet te veel af

Het is normaal dat je soms tijd voor jezelf wilt, maar let op dat je je niet teveel afsluit. 
Blijf in contact met je vrienden en familie, want zij slepen jou ook graag door deze zware periode. Zij kunnen een luisterend oor bieden, helpen waar nodig en ze kunnen je helpen met wat afleiding. Op deze manier krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Warmte van de mensen om je heen helpt je vooruit.

8- Vraag hulp

Een van de belangrijkste tips voor jouw rouwproces is dat je anderen laat weten hoe je je voelt en of je ergens hulp bij nodig hebt. Je omgeving vindt het namelijk vaak moeilijk om in te schatten waar je behoefte aan hebt, wat je nodig hebt. Ze willen je graag helpen met het verwerken van jouw verlies, maar weten niet altijd goed hoe en wanneer. Dus geef zelf aan wanneer je mensen nodig hebt of liever met rust wilt gelaten worden.

9- Zoek professionele hulp

We komen bijna aan het einde van onze rouwverwerkingstips. Probeerde je ze uit en kreeg je het gevoel dat ze nauwelijks of helemaal niet hielpen? Dan kun je misschien overwegen om een stapje verder te gaan en contact op te nemen met een professionele rouwcoach. Een rouwcoach helpt je om het verlies te verwerken, zodat je jouw leven langzamerhand weer kan oppakken. Natuurlijk zal het verdriet niet volledig verdwijnen, maar je leert er wel beter mee om te gaan.

10- Aanvaarden

Het is belangrijk dat je weet dat het verdriet om een overleden dierbare altijd in je leven zal blijven. Het wordt natuurlijk wel minder intens, maar helemaal weg, gaat het niet. Het gemis zal altijd blijven. Koester en houd die mooie momenten die jullie samen deelden daarom altijd heel goed vast.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje