0
Terug naar overzicht

Zes boeken en films voor tijdens de kerst als je in rouw bent

26/12/2023
Redactie
Delen:
boeken en films voor tijdens de kerst als je in rouw bent

Niet iedereen heeft evenveel zin om de deur uit te gaan met de feestdagen. Een overlijden kort voor kerst kan dit gevoel versterken. Ben je op zoek naar afleiding binnenshuis? Dan zijn er gelukkig genoeg mooie en interessante boeken en films die je hierbij kunnen helpen. Wellicht dat ze ook een fijne vorm van herkenning oproepen. Wij hebben een lijstje gemaakt van boeken en films voor tijdens kerst als je in rouw bent.

Kerstfilms om te kijken in de rouw

Christmas Chronicles

Deze film gaat over twee kinderen die hun band weer versterken door de kerstman te helpen om in de nacht alle cadeaus op tijd te bezorgen nadat de slee is neergestort. Een mooi element hierin is het verdriet van de oudste zoon om de vader die is omgekomen bij een brand. Door de diverse gebeurtenissen in de nacht van kerst weet hij zijn rouwgevoelens uiteindelijk een plek te geven.

November Christmas

In dit verhaal is een vader angstig dat zijn zieke dochter niet lang genoeg blijft leven om de kerst te halen. Daarom is hij bezig met een plan om de feestelijke dagen eerder te laten plaatsvinden. Zonder dat zijn dochter het weet, helpen buren en andere inwoners mee om dit plan te laten slagen. Een echte ‘feel-good’ film dus.

Christmas on Honeysuckle Lane

Het meisje Emma en haar broers en zussen komen voor het laatst samen in het huis van hun overleden ouders om kerst te vieren. Hierna moeten ze helaas het huis verkopen. Emma is nu verantwoordelijk voor de goederen van haar ouders, waar ze een mooie verrassing tussen vindt. Deze verrassing blijkt een groot avontuur waarin ze de magie ontdekt van liefdevol kerst vieren met vrienden en familie.

Christmas Everlasting

Een verhaal vol beloftes. Deze film draait rondom een hardwerkende vrouw in New York van wie haar zus onverwachts overlijdt. Wanneer zij terugkeert naar haar ouderlijk huis om de begrafenis bij te wonen, komt ze een oude bekende en de advocaat van haar dierbare zus tegen. Een belangrijke wens van haar zus blijkt dan dat de vrouw een aantal weken in het ouderlijk huis verblijft gedurende de feestdagen.

Memories of Christmas

Kerst is een mooie tijd om oude zaken van een andere kant te bekijken. Dat beseft het meisje Noelle ook in deze film. Ze is de dochter van de koningin van Kerstmis. In de film erft ze haar moeders huis en ontdekt ze dat er voor haar overlijden iemand was aangesteld om het pand te versieren. In eerste instantie biedt ze verweer, maar naarmate de decoratie vordert, krijgt ze waardering voor het kerstgala dat bij de erfenis hoorde van haar moeder. 

Once Upon a Christmas Miracle

Een hartverwarmend en waargebeurd verhaal over een vrouw die nog maar een paar maanden te leven heeft. Een man hoort dat deze vrouw een levertransplantatie nodig heeft, waarna er een vriendschap en misschien wel meer ontstaat... Een prachtig kerstwonder!

Kerstboeken om te lezen in de rouw

'Kerstmis met boer Boris' door Ted van Lieshout & Philip Hopman

Een mooi prentenboek om voor te lezen of te geven als je kind in de rouw is. Het verhaal gaat over een boer die een kerstboom versiert waar alle dieren naar komen kijken. Enkel het varken is er niet bij, omdat deze in vrede gestorven is aan ouderdom. De boer organiseert voor hem een mooie begrafenis en in de stal wacht nog een mooie verassing.

'Kerst op Carnton' door Tamera Alexander

Als je heel erg van romans houdt, zal dit boek je wellicht aanspreken. Het vertelt het verhaal van een weduwe en een gepijnigde soldaat die in de laatste dagen van de Amerikaanse Burgeroorlog samenkomen met Kerst. Een boek om bij weg te dromen dus.

'De kunst van Kerstmis' door Jane Lovering

Dit boek betreft een mysterieus verhaal over een vrouw waarvan haar man twee jaar geleden is overleden. Voor de verandering wil ze weer eens een mooie kerst beleven. Zoekend naar kerstspullen, vindt ze een stel stripboeken die duiden op een geheim bestaan van haar overleden man.

'Een eenzame kerst?' door Amanda Prowse

De wil om een fijne kerst te hebben is sterk aanwezig in dit boek voor de alleenstaande moeder Meg, maar ze weet niet voor wie ze de moeite moet doen behalve haar zoontje. Een onbekende komt in haar leven en geeft uiteindelijk kracht aan deze wens.

'Een kerstlied' (A Christmas Carol) door Charles Dickens

Er gaat niets boven oude klassiekers, zoals het bekende verhaal van Charles Dickens. In deze Nederlandse versie krijgt de krent Ebenezer Scrooge bezoek van drie spoken die hem laten zien hoe kerst eruit kan zien als hij zijn egoïstische gedrag niet aanpast.

'Kerst met Poirot' door Agatha Christie

Haal je meer afleiding uit een spannende thriller dan een zoetsappig verhaal? Dan kun je ook een boek van Agatha Christie lezen. In dit verhaal komen familieleden samen voor een kerstdiner en blijkt één van hen om het leven gebracht te zijn. Poirot dient zich vervolgens aan om dit mysterie op te lossen.

Ken jij nog een goed boek of een goede film die thuishoort in het lijstje? Laat het weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje