0
Terug naar overzicht

Persoonlijke rouwteksten: tips

14/12/2018
Redactie
Delen:
persoonlijke rouwteksten vinden

Nabestaanden hebben vaak de behoefte om zelf iets te schrijven of, als dat niet lukt, zelf iets te zoeken. Zelf een tekst zoeken is dan hun persoonlijke bijdrage aan het afscheid. Het heeft voor hen een helende werking om de vele woorden online te proeven en om daaruit te kiezen wat aansluit bij wat zij willen zeggen. Maar het is niet altijd gemakkelijk om persoonlijke rouwteksten te vinden.

Wil je zelf niet schrijven maar wel teksten zoeken? Lees dan hier onze zes tips om passende rouwteksten te vinden.  

Zes tips om persoonlijke rouwteksten te vinden:

#1. Bepaal eerst wat je wilt zeggen

Dobber niet doelloos rond op het internet. Kies eerst een thema dat je met behulp van de tekst wilt uitdrukken. Dat maakt het aanzienlijk gemakkelijker om persoonlijke rouwteksten te vinden. Teksten voor een afscheidsdienst kunnen gaan over leven en dood, ze kunnen humoristisch zijn, opstandig of verdrietig. Er is geen algemene richtlijn voor wat gepast is en wat niet. Wat jullie raakt, dat is gepast. Voorbeelden van thema’s zijn:

  • Geniet van het leven
  • Herinneringen
  • Momenten van leed en verdriet in het leven
  • Waarom dit afscheid?
  • Wat is er na de dood?
  • Het afscheid (algemeen)
  • We zien elkaar weer.

#2. Kies voor kippenvelwoorden die raken

Als je op het internet surft en de vele pagina’s met rouwteksten afgaat, dan is er één principe dat – voor mij in ieder geval – feilloos werkt. Heel veel van wat je tegenkomt, is toch (net) niet wat je zoekt. En dan ineens – pats – is het daar: kippenvel. Er gaat een siddering door je lichaam. De woorden die je leest, raken je. Ze passen gewoon ... Als ik nieuwe teksten schrijf of zoek naar bestaand materiaal, laat ik me altijd leiden door dat kippenvelmoment. Het is een soort ribbel waar ik overheen ga, die me afremt en me doet stilstaan bij de woorden die me echt raken. Ook een andere lichamelijke reactie dan kippenvel kan erop wijzen dat je een tekst hebt gevonden die past bij wat je wilt overbrengen. 

#3. Kijk verder dan de gedichten

Meestal zoeken mensen naar rouwgedichten om als rouwtekst te gebruiken. Persoonlijke rouwteksten vinden lukt goed met behulp van Google. Als je op Google zoekt op ‘rouwgedichten’ vind je heel wat websites met een rouwgedichtenpagina.

Maar kijk ook eens verder dan de gedichten. Vergeet bijvoorbeeld de tekst van bepaalde muzieknummers niet of verhaalfragmenten, bijbelteksten of kinder- en prentenboeken enzovoort.

#4. Schroom niet, maar vul aan, wijzig en bewerk

Als je dan de perfecte tekst hebt gevonden en je voelt dat er nog wat aan schort – een paar woorden te veel of je hebt liever iets anders – schroom dan niet en pas het aan. Een strofe die totaal niet van toepassing is, kun je weglaten. Herschrijf of verander de tekst tot je je er goed bij voelt. Deze tip is geen pleidooi voor plagiaat, maar wat je tijdens een afscheidsdienst gebruikt, is voor persoonlijk gebruik. Ik vermeld de schrijver bijvoorbeeld tijdens de dienst en geef aan of de tekst al dan niet is bewerkt voor deze gelegenheid.

#5. Kies teksten waaraan herinneringen verbonden zijn

Teksten die wat zeggen over de overledene – zijn of haar favoriete fragment of gedicht – zijn vaak geschikte teksten om voor te dragen tijdens de afscheidsdienst. Het is wel belangrijk om ook toe te lichten waarom juist deze tekst is gekozen. Dan vallen de woorden nog beter op hun plek.

#6. Vergeet offline niet!

Internet, we kunnen niet zonder. Maar vergeet ook de boekenkast niet of de gedichten, verhalen en brieven die de overledene zelf heeft geschreven. Zoek de teksten dicht bij huis en blijf dicht bij je persoonlijke gevoel, jullie herinneringen en jullie verhaal. Dan vind je altijd, echt altijd, de tekst die raakt.

Ik wens je een inspirerende zoektocht.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje