0
Terug naar overzicht

Waar let je op bij het kiezen van een crematorium?

16/07/2020
Redactie
Delen:
kiezen van een crematorium

Als je dierbare de wens heeft om gecremeerd te worden, wil je natuurlijk dat dit gebeurt op een locatie die aansluit bij zijn of haar wensen. Maar waar kun je eigenlijk op letten bij het kiezen van een crematorium? Wij zetten een aantal factoren op een rij en geven hier handige tips bij.

Kiezen van een crematorium: de locatie

De locatie is misschien wel het eerste waar je aan denkt bij het kiezen van een crematorium. Een belangrijke factor hierbij is de bereikbaarheid. Moet de locatie bijvoorbeeld dichtbij het centrum zitten of niet? Kies je ervoor om de plechtigheid in een aularuimte van het crematorium te houden, houd dan wel rekening met mogelijke omgevingsgeluiden. Als je geen fan bent van hard geluid en graag in complete stilte afscheid wilt nemen, kun je beter geen crematorium kiezen in de buurt van drukke straten. Vind je die drukte juist fijn of vormt dat geen probleem? Dan is deze check wellicht minder van belang.

Groot of klein gezelschap?

De keuze van het crematorium kan ook beïnvloed worden door het totaal aantal gasten. Informeer daarom altijd naar de grootte van de ruimte. Niet elk crematorium zal bijvoorbeeld plek hebben voor 150 mensen. Een belangrijke vraag hierbij is ook: hoeveel mensen kunnen er zitten? Soms is de ruimte groot genoeg voor een massa om te staan, maar niet om te zitten. Heb je eerder een intieme uitvaart in besloten kring? Sta dan even stil bij de keus of je voor een massale ruimte wilt gaan of dat je liever iets knus hebt.

Wat is je budget?

Het is een feit dat cremeren doorgaans goedkoper is dan begraven. Dat betekent echter niet dat iedereen dezelfde prijs hanteert. Een crematie kan bij de ene locatie tot zeker honderd euro meer kosten dan bij een andere locatie. Crematorium de Dijk in Maassluis hanteert een zeer gunstig tarief voor zowel crematie als condoleance. Ben je natura verzekerd en heb je een beperkt budget? Dan kan het crematorium van de verzekeraar een goede keus zijn, omdat je daar vaak goedkoper uit bent.

Zorg ervoor dat je eerst het budget goed voor ogen hebt, zodat je later niet van de rekening schrikt. Zo betaal je bijvoorbeeld een hogere prijs als je aanwezig wilt zijn op het moment de kist de crematieoven ingaat.

Hoe wil je benaderd worden?

Er zijn oneindig veel benaderingen als het gaat om het personeel. De vraag is: welke benadering past bij jou? Als je een goede bereikbaarheid belangrijk vindt, vraag dan na of ze 24 uur per dag en 7 dagen per week bereikbaar zijn. Vind je vrijheid aan keuze een must? Let dan op bij welk crematorium jouw wensen kunnen worden ingewilligd. De uitvaartondernemer kan jou hierin altijd adviseren.

Wat moet er met de as gebeuren?

Vier weken na de crematie kun je besluiten wat er met de as moet gebeuren. Je kunt het laten uitstrooien op een veld, maar ook een particulier graf, een urnenmuur of urnengraf behoren tot de mogelijkheden. Om niet ter plekke voor verrassingen te komen staan, kun je van tevoren informeren naar de opties bij de ondernemer over de diverse asbestemmingen. Er is meer mogelijk dan je misschien denkt. Zo kun je het uitstrooien op zee of vanuit de lucht, maar je kunt de as natuurlijk ook mee naar huis nemen en in een urn bewaren.

Wat moet er geserveerd worden?

Koffie en cake is bij veel crematoria wel standaard. Ook hier speelt budget een rol, want niet elk crematorium vraagt hier dezelfde prijs voor. Wil je liever afwijken van het gewone? Vraag dan na wat de mogelijkheden zijn voor de catering bij het kiezen van een crematorium. Er is vaak meer in huis dan je denkt. Een portie bitterballen of sandwiches hoeven dus geen uitzondering te zijn op de regel.

Welke inrichting moet het gebouw hebben?

Aangezien de plechtigheid binnen plaatsvindt, maakt het interieur onderdeel uit van de sfeer. De meeste mensen ervaren een ruimte met veel licht als prettig, maar het kan ook zo zijn dat je liever een ruimte wenst met gedimd licht. Je kunt jezelf ook de vraag stellen: hou ik van klassiek of modern? De muren kunnen strak wit met grijs zijn, maar ook bestaan uit diverse kleuren.

Zijn er mogelijkheden tot audio en video?

Niet elke ruimte zal de nieuwste snufjes hebben op het gebied van beeld en geluid. Een muzikaal afscheid kun je invullen naar wens, bijvoorbeeld met live-instrumenten. Een interessant feitje: veel crematoria bieden de mogelijkheid om de gehele plechtigheid op te nemen op video. Dit kan een mooi aandenken zijn aan het laatste afscheid. Zijn er mensen die er niet bij kunnen zijn? Dan kan een crematorium, zoals bijvoorbeeld Crematorium Tilburg en omstreken, een livestream opzetten waardoor de mensen thuis mee kunnen kijken en luisteren.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een crematorium voor een uitvaart die bij jou past? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje