0
Terug naar overzicht

7 misverstanden over cremeren

02/07/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
misverstanden over cremeren

De meeste mensen gaan ervan uit dat cremeren altijd goedkoper is dan begraven ... Maar is dit eigenlijk waar? En hoe zit het met de as die overblijft, wordt die wel eens per ongeluk vermengd met de as van iemand anders? Er bestaan heel veel misverstanden over cremeren. Tijd voor wat opheldering! Wij zetten de 7 grootste misverstanden over cremeren voor je op een rij  om ze voor eens en altijd de wereld uit te helpen.

7 misverstanden over cremeren:

1. Cremeren is altijd goedkoper dan begraven

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: cremeren is niet per se goedkoper dan begraven. Hoewel een crematie over het algemeen goedkoper is dan een begrafenis, kan dit per regio verschillen. Zo kan het dus ook voorvallen dat een begraafplaats in een bepaalde plek goedkoper is dan het crematorium. Wat een begrafenis vaak duurder maakt, is de begraafplek zelf. Er moet een plek gereserveerd worden en die moet ook onderhouden worden. De prijs is onder andere afhankelijk van het soort graf en de periode dat je deze plek huurt, maar ook van de locatie. Zo zal een begraafplaats in een grote stad vaak duurder zijn dan ergens op het platteland. Zo kan het dus ook voorkomen dat de grafkosten in een bepaalde plaats relatief laag zijn en de crematiekosten relatief weer hoog. Zoek dit dus altijd vooraf goed uit. Daarnaast heb je zowel bij een crematie als bij een begrafenis een hele hoop uitvaartkosten, vb de kosten voor de kist, het vervoer en de catering heb je grotendeels zelf in de hand. Daardoor kun je een begrafenis ook goedkoper uit laten vallen dan een crematie. Kies je voor een uitgebreide uitvaart met crematie, dan zal die waarschijnlijk duurder zijn dan een sobere begrafenis.

2. Bij cremeren, mag er niks mee in de kist

Bij een begrafenis mogen er spullen mee in de kist mits de nabestaanden zich aan de hiervoor opgestelde regels houden. Bij een crematie geldt hetzelfde. Je zou denken van niet, omdat de spullen bij een crematie worden verbrand in de crematieoven. Maar er mogen bij een crematie net zoals bij een begrafenis spullen mee in de kist, zolang er rekening wordt gehouden met mogelijke verontreinigingen. Zo mag glas en metaal zeker niet mee de crematieoven in. Vraag altijd voor de zekerheid bij het crematorium of je begrafenisondernemer na wat er wel en niet mee mag in de kist.

3. Na de crematie blijft er as over

Het klinkt misschien raar, maar wist je dat 'as' eigenlijk niet de juiste benaming is voor wat er over blijft van het lichaam na een crematie? Over het algemeen gebruikt iedereen de term as, maar hetgeen wat er daadwerkelijk overblijft na een crematie zijn de 'gecremeerde resten'. Dit is dan ook de juiste term. De gecremeerde resten bestaan uit verpulverde botten die vervolgens met een speciale machine worden vermalen tot een fijn poeder.

4. De as kan vermengd worden

Misschien vroeg je je ooit af of het wel eens gebeurt dat de as van jouw overleden dierbare (per ongeluk) wordt vermengd met de as van een andere overledene. Wij kunnen je garanderen dat de kans hierop nihil is. Er zijn protocollen waar crematiecentra zich streng aan moeten houden om dit soort vergissingen te voorkomen. Zo is het wettelijk niet toegestaan om meerdere personen tegelijk te cremeren in dezelfde ruimte. Daarnaast wordt er een vuurvast steentje met een uniek nummer op de kist gelegd. Dit zogenoemde identificatiesteentje wordt ook in de asbus toegevoegd. De asbus met het steentje erin wordt aan de nabestaanden meegegeven als bewijs dat het de juiste as is. Als nabestaande kun je er natuurlijk wel voor kiezen om thuis de as van bijvoorbeeld je ouders met elkaar te mengen.

5. Door te cremeren, sluit je begraven uit

Nabestaanden kunnen er voor kiezen om de as na de crematie te begraven. Hoe dit werkt? De nabestaanden kiezen zelf de gewenste urn uit om de as in te bewaren en kunnen er vervolgens voor kiezen om de urn te begraven in bijvoorbeeld je eigen tuin, een urnengraf of een urnengedenkpark

6. Cremeren, is milieuvriendelijker dan begraven

Een ander bekend misverstand: cremeren is milieuvriendelijker dan begraven. In eerste instantie zou je dit denken, omdat er bij begraven meer ruimte in beslag wordt genomen dan bij cremeren. Maar je moet verder kijken dan naar het ruimtebeslag. Maar ook naar andere zaken zoals energieverbruik en schadelijke stoffen die vrijkomen. Bij cremeren, wordt veel energie verbruikt. Hoewel men lange tijd dacht dat begraven slechter was voor het milieu dan cremeren blijkt uit een onderzoek van TNO dat het onderscheid tussen begraven en cremeren minder groot is geworden. In bepaalde gevallen is de milieu-impact van begraven zelfs lager dan van cremeren. Ook uit een onderzoek van de TU Delft blijkt dat begraven en cremeren ongeveer even milieu-(on)vriendelijk zijn. Uiteraard hangt het ook af van de situatie en van het individuele geval. Wil je na je dood zoveel mogelijk rekening houden met het milieu? Lees dan eens ons artikel 'Een ecologische uitvaart: tips en ideeën'.

7. As uitstrooien mag overal

Over het algemeen mag je de as op erg veel plekken uitstrooien, maar in ons artikel 'as uitstrooien; regels en gebruiken' lees je dat er bepaalde regels zijn verbonden aan het uitstrooien van de as. Gemeenten stellen hier wel regels voor op. Ga dus vooraf altijd even bij de gemeente na wat wel/niet mag; dit verschilt ook per gemeente. Als je de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar dan de gemeente moet je toestemming vragen aan die eigenaar.

Misverstanden over cremeren: meer informatie

Ben je naar aanleiding van deze 7 misverstanden over cremeren benieuwd naar nog meer interessante en belangrijke informatie over cremeren? Bekijk dan ook eens het artikel 'Alles over de crematie en het cremeren'.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Chiara op 7 jan. 2022 11:22
"Mein omais gestorvin"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje