0
Terug naar overzicht

Zo kies je de juiste urn

27/02/2024
Redactie
Delen:
Tips voor het kiezen van de juiste urn

Je denkt er misschien aan om de as in een urn te bewaren. Eerder al verscheen er een artikel over urnen: 'De urn: van keukenpot tot moderne creatie'. Hierin vertelden we je over alle mogelijkheden die er zijn. In dit artikel geven we je tips om de juiste urn te kiezen.

Neem je tijd

Het is niet gemakkelijk om snel een geschikte urn te kiezen. Dat hoeft ook niet. Neem de tijd die je nodig hebt. Je krijgt de as niet meteen na de crematie mee. De wet zegt dat je de as pas na vier weken mag meenemen van het crematorium. Als je meer tijd wilt, kun je dat vragen aan het crematorium. Of je haalt de as op in de asbuis van het crematorium en kiest later een urn.

Bedenk waar je de urn wilt zetten

Je kunt de urn op verschillende plekken zetten, bijvoorbeeld op een begraafplaats, in een urnentuin of -muur. Je kunt de urn ook bij een bestaand graf zetten, zoals een familiegraf. Of je strooit de as daar uit. Let wel op dat je daar toestemming voor krijgt van de huurder van het familiegraf en de eigenaar van de begraafplaats. Misschien wil je de as liever bij je houden en mee naar huis nemen. Dat kan ook. Thuis mag je de urn overal neerzetten (in huis of in je tuin). Hou wel de asbuis of ashoes die je van het crematorium krijgt gesloten als je die in de urn doet.

Bepaal wat je wilt betalen

Urnen zijn er in veel prijsklassen. Je koopt er een voor 50 euro, maar ook voor veel meer geld. Bedenk van tevoren wat je ongeveer wilt uitgeven, dan kies je gemakkelijker. Met een klein budget koop je waarschijnlijk geen exclusieve urn of laat je er geen op maat maken.

Let op materiaal en formaat

Als je weet waar je de urn wilt zetten, kun je nadenken over het materiaal en het formaat. Als je de urn buiten wilt zetten, moet het materiaal daar wel tegen kunnen. En als je de urn in een urnenmuur wilt zetten, moet het formaat wel passen.

Koop of maak zelf een urn

We hopen dat deze tips om de juiste urn te kiezen je helpen. Je koopt een urn in een speciale urnenwinkel, maar je kunt ook zelf een urn maken of er een op maat laten maken.

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Jan Dijkstra op 29 mei 2018 08:58
"Bedankt voor deze tips voor het kiezen van de juiste urn. Ik ben bezig met het uitzoeken met een urn voor mijn oma en vind het fijn om te lezen dat ik daarvoor de tijd kan nemen. Goed dat u erop ingaat dat men moet nadenken over waar de urn komt te staan. Ik wil de urn waarschijnlijk in mijn huiskamer zetten en zou het fijn vinden als de urn een mooi plekje krijgt. Als ik de urn in mijn tuin zet, dan denk ik dat ik voor een ander materiaal ga. "

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje