0
Terug naar overzicht

Asverstrooiing: regels & gebruiken

05/10/2023
Redactie
Delen:
Asverstrooiing: regels & gebruiken

Werd een overleden dierbare gecremeerd, dan komt de vraag wat je met de as wilt doen. Zoals we in een eerder artikel al schreven zijn er vele mooie bestemmingen voor as. Zo kan de as een plekje thuis krijgen, bijvoorbeeld in een urn of verwerkt in een kunstwerk, maar je kunt het ook bij je dragen in een sieraad of je kunt de as verstrooien. Kies je voor het laatste dan zijn er wel wat regels waar je rekening mee moet houden:

Een asverstrooiing; wat gaat er aan vooraf?

Tot op zekere hoogte ben je vrij in de keuze wat er met de as gebeurt. Direct na de crematie wordt de as overgedragen aan  de persoon die zorg draagt voor de uitvaart of de uitvaartonderneming. Als de overledene geen wensen had dan mogen de nabestaanden beslissen. Diegene die opdracht heeft gegeven tot de crematie is in principe ook diegene die de beschikking krijgt over de as. Mochten er verschillende gedachten bij de nabestaanden bestaan over het wel of geen as verstrooiing, dan kan er altijd voor een gulden middenweg gekozen worden. Bijvoorbeeld door de as te verdelen. Een deel van de as kan uitgestrooid worden, het andere deel kan bijvoorbeeld in een kleine urn, medaillon of hanger komen. Zo kan een nabestaande toch nog een deel bij zich dragen.

Waar mag je de as verstrooid worden?

Je mag op veel plekken as verstrooien. Bijvoorbeeld op open zee en op veel plekken op het land. Gemeenten stellen hier regels voor op. Ga dus vooraf altijd even bij de gemeente na wat wel/niet mag; dit verschilt ook per gemeente. De hoofdregel is dat een verstrooiing of een begraving niet in de openbare ruimte mag gebeuren. Als je de as wilt verstrooien op een grondgebied van een andere eigenaar moet je schriftelijke toestemming vragen aan die eigenaar. De as mag wel in eigen tuin worden verstrooid of begraven worden, als je hiervan de eigenaar bent (geen huurder). Houd er bij het begraven rekening mee dat de urn dan in zijn geheel begraven moet worden en de as niet los in de urn mag zitten. Deze moet gesloten in een asbus of ashoes zitten. Hierop staan namelijk naam en crematoriumnummer dat twintig jaar lang leesbaar moeten blijven. Wanneer de as niet langer bewaard wordt, dan brengt de bewaarder de burgerlijke stand van die gemeente op de hoogte. Die noteert de verklaring. De bewaarder brengt nadien de urn over naar een begraafplaats, waar die begraven of verstrooid wordt of in een columbarium geplaatst wordt.

As verstrooiing in het buitenland

De mogelijkheden om de as uit te strooien in België zijn dus talrijk. Ben je niet helemaal zeker? Neem dan contact op met je begrafenisondernemer of de burgerlijke stand van je gemeente. Ook kun je ervoor kiezen om de as te verstrooien in het buitenland. Het is wel aan te raden om indien je per vliegtuig reist bij de betreffende vliegvaartmaatschappij na te gaan of en hoe je de urn mee mag nemen. Voeg daarnaast voor de zekerheid een Engelstalige verklaring (omschrijving) van de crematie en overlijden bij de urn om problemen in het buitenland te voorkomen. De regels omtrent asverstrooiing verschillen van land tot land. Vraag voor de zekerheid daarom toestemming aan bij de ambassade van het desbetreffende land.

Asverstrooiing per ballon

In tegenstelling tot in Nederland is in België een ballonverstrooiing niet toegelaten. Op ongeveer 20 kilometer hoogte knapt de ballon doordat de druk buiten de ballonnen afneemt ten opzichte van de druk in de ballonnen en wordt de as verstrooid.

Een asverstrooiing; de kosten

De kosten van het verstrooien van de as zijn geheel afhankelijk van de keuzes die je maakt. Doe je het in je eigen tuin, dan heb je geen kosten. Als je kiest voor het uitstrooien van de as op de strooiweide van de gemeente dan verschillen de kosten per gemeente. Bij de ene gemeente is het gratis en bij de andere gemeente niet. Het is dus afhankelijk van de keuzes die je maakt.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje