Binnen een vereniging of club voel je je vertrouwd. Maar soms overlijdt er (onverwacht) iemand uit de groep. Dan geeft het steun om samen het teamlid te gedenken en het verlies een plek te geven in de club.
Rouwprotocol
Misschien is de persoon gestorven na een lang ziekbed of juist plotseling, door bijvoorbeeld een ongeluk. Dat komt hard aan, ook als je de persoon buiten de vereniging of club minder goed kende. Er valt opeens een lid van de ‘familie’ weg. Grotere clubs hebben vaak een rouwprotocol, waarin ze met de familie overleggen over een overlijdensbericht voor de leden. Ook kunnen leden via een ander lid of social media snel het nieuws horen. Vaak willen ze samen iets doen om de persoon te herdenken. Daarom geven we je hier een paar mooie voorbeelden.
Creëer een afscheidsmoment in het clubhuis
Een condoleance op de plek van de vereniging of het clubhuis biedt de leden troost. Misschien kunnen ze niet allemaal naar de uitvaart komen of wil de familie het afscheid in besloten kring houden. Samen het teamlid gedenken in het clubhuis is dan extra aangenaam, omdat je elkaar ontmoet en troost. Maak ruimte om over de mooie herinneringen aan de overledene te praten en zet een condoleanceregister neer. Dat kan een boek zijn, maar je kunt ook een herinneringsboom met kaartjes maken.
Draag iets bij namens de vereniging op de uitvaart
Dat mag helemaal passen bij hoe de persoon was in de vereniging of club. Laat bijvoorbeeld elk voetbalteam een voetbal beschrijven, als hun trainer overlijdt. Of zing als koor een nummer op de uitvaart, als een koorlid er helaas niet meer is. Je kunt ook elk lid een briefje met een leuke, grappige of mooie herinnering laten schrijven. Doe ze in een memory jar en geef die op de uitvaart aan de nabestaanden.
Samen een teamlid gedenken tijdens een wedstrijd
Als je dat wilt, kun je bij de eerstvolgende wedstrijd iets speciaals doen voor het overleden teamlid. Speel bijvoorbeeld met een rouwband of vraag een applaus voor de overleden persoon, voordat een optreden of voorstelling begint.
Creëer een herinneringsplek of gedenkteken
Je kunt ook een blijvende herinnering maken als eerbetoon. Maak bijvoorbeeld een collage op een wand of een slinger met foto’s van de overledene in de vereniging. Je kunt ook een persoonlijk kunstwerk laten maken, waar je briefjes en andere herinneringen in bewaart. Als de persoon een specifieke rol had in de organisatie, stem je het gedenkteken daarop af. Zo was er iemand die in een theatervereniging alle rekwisieten maakte en verzorgde. Toen hij overleed, kreeg de plek waar hij dat deed zijn naam. Als je er naartoe gaat, zie je een straatnaambord met zijn naam erop. Heel bijzonder.
Kleine tip: overleg als bestuur altijd even met de naasten van de overledene. Zo weet je wat wel en niet gewenst is.
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.