0
Terug naar overzicht

Samen een teamlid herdenken

06/02/2024
Redactie
Delen:
samen een teamlid gedenken

Je kent het wel, dat vertrouwde gevoel dat je binnen een vereniging of club hebt. Helaas kan het voorkomen dat iemand uit de vereniging of club (onverwacht) overlijdt. Samen een teamlid gedenken is dan een mooie manier om het verlies binnen de club een plek te geven.

Rouwprotocol

Misschien is de persoon overleden na een lang ziekbed of juist plotseling, door bijvoorbeeld een ongeluk. Het overlijden kan hard aankomen, zelfs wanneer je de persoon minder goed kende buiten de vereniging of club. Opeens valt er een lid van de ‘familie’ weg. Vaak hebben grotere clubs een rouwprotocol, waarbij in overleg met de familie een overlijdensbericht wordt verspreid onder de leden. Ook kunnen leden het nieuws snel te horen krijgen via een ander lid of social media. Vaak is er behoefte om met elkaar iets te doen ter nagedachtenis van de persoon. Wij geven je daarom bij deze een aantal mooie voorbeelden.

Creëer een afscheidsmoment in het clubhuis

Voor de leden kan het troost bieden om een condoleance te organiseren op de plek van de vereniging of het clubhuis. Misschien kan niet iedereen naar de uitvaart zelf komen of misschien wil de familie het afscheid in besloten kring houden. Samen een teamlid gedenken in het clubhuis kan dan extra fijn zijn, omdat mensen elkaar kunnen ontmoeten en troosten. Creëer de ruimte om te praten over de mooie herinneringen aan de overledene en zorg voor een condoleanceregister. Dat laatste kan in boekvorm, maar je kan ook kiezen voor bijvoorbeeld een herinneringsboom met kaartjes eraan.

Draag iets aan namens de vereniging op de uitvaart

Dat mag helemaal passen bij hoe degene was op de vereniging of club. Laat bijvoorbeeld elk voetbalteam een voetbal beschrijven, wanneer hun trainer overlijdt. Of vraag of je als koor een nummer mag verzorgen op de uitvaart, wanneer een koorlid er helaas niet meer is. Je kan ook ieder lid een briefje laten schrijven met een leuke, grappige of mooie herinnering erop. Stop het in een memory jar en overhandig deze na de uitvaart aan de nabestaanden.

Samen een teamlid gedenken tijdens een wedstrijd

Wanneer daar behoefte aan is, kun je bij bijvoorbeeld de eerstvolgende wedstrijd iets speciaals doen voor het overleden teamlid. Speel bijvoorbeeld een wedstrijd met een rouwband. Of vraag een applaus of 1 minuut stilte voor degene om wie het gaat, voorafgaand aan een wedstrijd, optreden of voorstelling.

Creëer een herinneringsplek of -gedenkteken

Als eerbetoon kan je ervoor kiezen om een blijvende herinnering te maken. Maak bijvoorbeeld een collage op een wand of een slinger met foto’s van de overledene binnen de vereniging. Je kan ook een persoonlijk kunstwerk laten maken, waarin iedereen briefjes en andere herinneringen kan bewaren. Wanneer degene een specifieke rol vervulde binnen de organisatie, kun je ervoor kiezen om het gedenkteken hierop af te stemmen. Kleine tip: vergeet niet om als bestuur altijd even te overleggen met de naasten van de overledene. Zo weet je wat wel en niet gewenst is.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje