0
Terug naar overzicht

Resomeren: een duurzaam alternatief voor begraven en cremeren?

24/04/2017
Redactie
Delen:
resomeren

In deze tijd maken veel mensen milieuvriendelijke keuzes. Ook bij het afscheid kiezen mensen steeds vaker voor een 'groene' uitvaart. Op dit moment kun je in Nederland alleen begraven of gecremeerd worden. Beide manieren van lijkbezorging, zijn volgens het Britse bedrijf Resomation, niet milieuvriendelijk. Het bedrijf heeft een nieuwe, duurzame vorm geïntroduceerd: resomeren. Dit alternatief is goed opgepakt in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Sinds kort heeft het Britse Rowley Regis Crematorium een resomatiemachine. Vanaf september kunnen mensen zich daar laten resomeren. Maar wat is resomeren eigenlijk? En waarom zou het milieuvriendelijk zijn? Wij hebben het voor je uitgezocht.

Nieuw tijdperk

“Resomeren is veel milieuvriendelijker dan crematie. Je verbruikt een stuk minder energie. Verder worden er veel minder broeikasgassen uitgestoten tijdens het proces. Het past prima in het nieuwe tijdperk van ‘milieuvriendelijk willen leven’”, zegt biochemicus Sandy Sullivan, oprichter van Resomation. Een onderzoek naar uitvaarten van het TNO, bevestigt de uitspraken van Sullivan. Voor crematie wordt er veel energie verbruikt. Bovendien komen er verbrandingsgassen in de atmosfeer terecht. Begraven is eveneens geen groene optie volgens het onderzoek. Ten eerste neemt het veel ruimte in. Daarnaast komen er vaak medicijnresten of gebitsvullingen in de grond. Deze schadelijke stoffen komen uiteindelijk in het grondwater terecht.

Wat is resomeren?

Resomeren vindt plaats in een grote machine. Deze zorgt voor een versnelde versie van het natuurlijke afbraakproces. Het scheikundige proces heet alkalische hydrolyse. Met behulp van watermoleculen worden chemische verbindingen gesplitst en opgelost. Als het lichaam in de machine ligt, wordt er een speciale vloeistof toegevoegd. Een mengsel van kaliumhydroxide en water. De machine verhoogt de temperatuur naar ongeveer 180 graden Celsius en door de verhoogde druk gaat de vloeistof niet koken. Het lichaam zal, binnen drie tot vier uur, bijna volledig afbreken. Wat overblijft zijn een vloeistof en wat botten. De botten worden vermalen tot een witte poeder. Deze kun je in een urn doen, of uitstrooien. De vloeistof die overblijft kan worden weggespoeld in het riool omdat deze volledig steriel is.

De kist

Voor het lichaam in de resomatiemachine gaat, wordt hij in een wollen omhulsel gedaan. De kist waar hij oorspronkelijk in lag, gaat niet mee in de machine. Zo kan de kist hergebruikt worden. Dit maakt resomeren nog duurzamer. Bekijk de video om te zien hoe de resomatiemachine werkt. 

Resomeren in Nederland

In Nederland kunnen mensen zich nog niet laten resomeren. Het onderwerp staat wel ter discussie. Zeer waarschijnlijk is het over enkele jaren mogelijk. Toch kun je nu ook al duurzame keuzes maken bij een uitvaart. Denk aan milieuvriendelijk vervoer van de kist en de bezoekers. Ook kun je ervoor kiezen te worden begraven in een biologisch afbreekbare lijkwade. Er zijn uitvaartondernemers die helemaal gespecialiseerd zijn in een duurzaam afscheid. Het bedrijf Fair Coffins maakt 100% ecologische uitvaartkisten van een nieuw ontwikkelde en gepatenteerde kartonsoort. De basis hiervan is gerecycled oud papier, hout en karton. Heb je behoefte aan meer inspiratie voor een duurzame uitvaart? Bekijk dan ook eens het artikel 'Een duurzame uitvaart: Handige tips'.

Bronnen: Halesowen News, The Guardian, Scientias, Resomation

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar leveranciers voor milieuvriendelijke uitvaartproducten? Neem dan een kijkje hieronder.
Bekijk alle leveranciers

Reacties (2)

Reactie van Kuiper op 31 mei 2020 23:25
"Is het nog steeds niet mogelijk in Nederland?"
Reactie van PS Taylor op 13 nov. 2018 09:46
"Ik heb begrepen van Engels rapportages dat het ook veel minder kost dan een crematie klopt dat ?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje