Na je dood kun je kiezen voor begraven, cremeren of je lichaam afstaan aan de wetenschap. Maar wist je dat er nog een andere optie bestaat: resomeren. Misschien heb je er al eens iets over gehoord of gelezen, maar wat is het eigenlijk? Wat zijn de voordelen ervan, hoe verschilt het van cremeren en kun je er in België al voor kiezen? Wij vertellen je alles wat je moet weten over resomeren!
Alles wat je moet weten over resomeren:
Wat is resomeren?
Resomeren is een moderne en duurzame techniek waarbij je lichaam in water oplost. Dat klinkt misschien raar, maar het is echt zo. Een wateroplossing versnelt het natuurlijke afbraakproces van je lichaam. Dit scheikundige proces heet ‘alkalische hydrolyse’ en gebeurt in een speciaal ontworpen machine voor resomeren. Daarin komt een mengsel van kaliumhydroxide en water, waarna de temperatuur oploopt tot wel 180 graden Celcius. Door de hoge druk kookt het mengsel niet. Er blijft een kleine hoeveelheid wit poeder over van je botten.
Hoe werkt het?
Je vraagt je misschien af hoe je lichaam van een wateroplossing in een wit poeder verandert. Wij leggen je het proces van resomeren stap voor stap uit:
Stap 1: Het lichaam gaat, net als bij een begrafenis of een crematie, in een kist of lijkwade voor de uitvaart. De kist gaat niet mee in de machine voor resomeren. Je kunt ook je lichaam in een wollen omhulsel doen voordat je het in een kist legt. Dit omhulsel bestaat uit materialen die makkelijk afbreken door hydrolyse.
Stap 2: Het lichaam in het omhulsel gaat uit de kist en in de resomatie machine. Zo kun je de kist hergebruiken. Als het lichaam nog niet in het omhulsel zit, gebeurt dat eerst. Daarna gaat het lichaam zorgvuldig in de machine.
Stap 3: In de machine zitten sensoren die je lichaam wegen. Dat is belangrijk, want je gewicht bepaalt hoeveel water en alkali nodig zijn om je lichaam op te lossen.
Stap 4: Na het wegen van je lichaam wordt het mengsel met kaliumhydroxide in de machine gebracht. Een pomp zorgt ervoor dat het mengsel goed mengt. De temperatuur stijgt tot wel 180 graden Celsius.
Stap 5: Het ontbindingsproces duurt ongeveer 3 tot 4 uur. Er blijft wat bruine vloeistof en wit poeder over van je botten. De vloeistof is steriel en wordt meteen door de riool gespoeld. De as geef je aan de nabestaanden. Zij kunnen die in een urne bewaren of uitstrooien.
Cremeren of resomeren: wat is het verschil?
Cremeren en resomeren lijken sterk op elkaar. Tot je de resomatiekamer binnengaat, verloopt de uitvaart net zoals bij een crematie. Resomeren kan ook in een rouwcentrum of een crematorium met een resomatiemachine. Bij beide processen blijft er as over die de nabestaanden kunnen bewaren. Het grootste verschil is dat cremeren met vuur gebeurt en resomeren met water. Het lichaam lost dan op in een vloeistof. Resomeren is ook milieuvriendelijker dan cremeren. Het verbruikt minder dan een vijfde van de energie (gas en elektriciteit) die cremeren nodig heeft.
De milieuvoordelen van resomeren
Veel mensen kiezen voor resomeren om het milieu te sparen. Resomeren stoot minder kwik en CO² uit dan begraven en cremeren. De kist hoeft ook niet mee de machine in, dus die kan je hergebruiken. De vloeistof die overblijft, bevat geen DNA meer en kan je via waterzuivering verwerken. Dat vermindert het risico op besmetting. Doordat er minder schadelijke gassen vrijkomen, bespaar je op de milieubelasting. Resomeren heeft dus bijna geen milieukosten.
Wat zijn de bezwaren?
Niet iedereen is enthousiast over deze nieuwe methode. Sommige tegenstanders twijfelen of resomeren wel zo milieuvriendelijk is, want er komt kaliumhydroxide aan te pas. Ze vinden het ook geen fijn idee dat de vloeistof in het riool terechtkomt. Zo kunnen er toch resten bij andere mensen belanden.
Is resomeren al toegestaan in België?
In sommige delen van de Verenigde Staten en Canada mag resomeren al. In België, maar ook in Nederland nog niet. Om resomeren wel mogelijk te maken, moet eerst de wet worden aangepast. Maar eerst moet de Belgische politiek oordelen of resomeren wenselijk, aanvaardbaar en toelaatbaar is.
Begraven, cremeren of resomeren. Wat kies jij?
De meningen over resomeren zijn verdeeld. Wat vind jij ervan? Zou je resomeren overwegen als het in België mag? Of hou je het liever bij de moeilijke keuze tussen begraven of cremeren? Laat het ons weten in de reacties.
Bron: Resomation
Reacties (9)