0
Terug naar overzicht

Unieke uitvaartlocaties: inspiratie & tips

20/02/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
Unieke uitvaartlocaties

Steeds meer locaties bieden de mogelijkheid om er een persoonlijke uitvaart te organiseren. Het gebeurt dan ook steeds vaker dat mensen afwijken van een afscheidsceremonie of uitvaartplechtigheid in de kerk of een uitvaartcentrum. Iedereen is natuurlijk vrij in de keuze voor een uitvaartlocatie. Omdat er steeds meer mogelijk is voor de uitvaartlocatie geven wij inspiratie en tips voor diegenen die op zoek zijn naar unieke uitvaartlocaties voor een passend afscheid.

Een kasteel

Een kasteel mag niet ontbreken in deze lijst met unieke uitvaartlocaties. Het is een mooie locatie voor iemand die bijvoorbeeld erg veel van sprookjes hield. Daarnaast zijn de kastelen in Nederland vaak gelegen in een prachtige omgeving die zorgt voor een sereen gevoel tijdens de uitvaart. Bovendien beschikken kastelen over meerdere ruimtes met elk een uniek karakter. Zo is de ene ruimte geschikt voor de afscheidsceremonie, de ander weer voor de condoleance en indien gewenst is er een aparte ruimte waar de gasten samen kunnen komen voor de lievelingshapjes- en drankjes van de overledene. Gelukkig zijn er in Nederland veel kastelen die de mogelijkheid bieden voor een uitvaart. Neem maar eens een kijkje bij Kasteel de Hooge Vuursche.

Tip: er zijn ook kastelen gelegen in de buurt van een begraafplaats of crematorium. Na de afscheidsceremonie is het mogelijk om de kist in alle rust naar het graf of crematorium te begeleiden. Vervolgens kun je met de gasten terugkeren naar het kasteel en afsluiten met wat hapjes en drankjes. Bekijk eens onze leveranciers die de catering voor de uitvaart kunnen verzorgen.

Een landgoed

Net zoals een kasteel heeft een landgoed een sprookjesachtige en serene sfeer. Ook op een landgoed heb je de beschikking over meerdere kamers waardoor je ervoor kan kiezen om de gehele uitvaart op het landgoed te laten plaatsvinden. Je kunt uiteraard ook alleen de condoleance laten plaatsvinden op een landgoed. Op Landgoed Vollenhoven zijn drie locaties ter beschikking gesteld voor een afscheid naar wens. Bij Landgoed Vollenhoven kun je helemaal zelf invulling geven aan de dag. Indien gewenst denken ze graag met je mee, maar dan vooral in het faciliteren van jouw wensen met betrekking tot het afscheid.

Een café

Ging de overledene graag naar een café in de buurt om gezellig bij te kletsen met vrienden en een drankje te doen? Dan kun je navragen of er de mogelijkheid is om na de uitvaart in het café samen te komen voor wat hapjes en een drankje. Het is een warme en mooie manier om gezamenlijk herinneringen op te halen over de overledene. Daarnaast geeft dit het afscheid ook een wat luchtiger karakter, wat soms wel even fijn kan zijn. Wellicht is het ook wel leuk om als eerbetoon de favoriete nummers van de overledene te zingen om de dag op zijn of haar manier af te sluiten.

Een bioscoop- of theaterzaal

Iedereen houdt er wel van om eens in de zoveel tijd een bioscoop of een theatervoorstelling te bezoeken, maar er zijn ook mensen die hier dol op zijn en hier wel wekelijks te vinden zijn. Een bioscoop- en theaterzaal passen dan ook goed in dit rijtje met unieke uitvaartlocaties. Vraag bij de favoriete bioscoop of theater van de overledene wat de mogelijkheden zijn voor het verhuren van een zaal. Je kunt in de bioscoop bijvoorbeeld een mooie herinneringsfilm laten draaien voor of na de uitvaart. Een herinneringsfilm kan helpen bij een stukje verwerking. Story of My Life maakt prachtige films, om zo de mooie herinneringen levend te houden. Hield de overledene meer van theater? Amerpodia beschikt over meerdere unieke ruimtes, waaronder 'het Compagnietheater'. Een prachtige combinatie van nieuw en oud. Authentieke zuilen en raampartijen gecombineerd met een industriële look.

De tuin

Heb je een grote tuin die de mogelijkheid biedt voor een uitvaart of een bijeenkomst na de uitvaart? Dan behoort jouw tuin ook in dit lijstje met unieke uitvaartlocaties. Door een uitvaart in eigen tuin te organiseren creëer je een persoonlijke en warme sfeer voor de nabestaanden. Een uitvaart in eigen tuin vergt echter wel de nodige voorbereidingen. In het artikel Uitvaart in eigen tuin: tips geven we een aantal tips voor het organiseren van een uitvaart in eigen tuin.

Het strand

Zon, zee, strand... Wie houdt hier niet van? Wellicht vraag je je af waarom het strand in deze lijst met unieke uitvaartlocaties wordt benoemd, maar het is tegenwoordig heel goed mogelijk om de uitvaart van een dierbare op het strand te organiseren. Als de overledene van wandelingen over het strand hield is dit dan ook een mooie locatie voor het laatste afscheid. Het strand is een plek waar je je kunt ontspannen en voor de gasten kan het ook fijn zijn om na afloop een wandeling langs het water te kunnen maken om even tot rust te komen. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om een strandtent af te huren, waar de overledene bijvoorbeeld regelmatig een drankje en hapje deed, om even bij elkaar te komen en de overledene te herdenken.

Een boerderij

Een andere unieke locatie met een warme sfeer is een boerderij. Een boerderij als uitvaartlocatie is ook erg geschikt als je wilt gaan voor een ecologisch of landelijk afscheid. Zo beschikt Uitvaartzorg De Hoeve over een prachtige uitvaartboerderij middenin de Krimpenerwaard. Op deze boerderij krijg je de tijd om in alle rust en ruimte afscheid te nemen van jouw dierbare. Daarnaast beschikken zij over twee 24-uurs familiekamers in huiselijke sfeer, die voorzien zijn van alle gemakken en faciliteiten.

Een boot

Een uitvaart per boot? Is dat mogelijk? Jazeker! Als de overledene van water en varen hield is een uitvaart per boot een mooie en passende manier om afscheid te nemen. De boten die geschikt zijn voor een afscheid over het water zijn in de meeste gevallen ook voorzien van een aparte ruimte om de kist in te plaatsen. Daarnaast kun je er vaak ook voor kiezen om tijdens het varen muziek af te spelen. Denk bijvoorbeeld aan de lievelingsnummers van de overledene. Rederij Belle stelt je in de gelegenheid om de overledene met familie en vrienden naar de laatste rustplaats te begeleiden. Daarnaast bieden zij de mogelijkheid om aan boord diverse vormen van catering te verzorgen. De as van de overledene op het water verstrooien? Dat kan met de salonboten van Rederij Belle.

Tip voor unieke uitvaartlocaties: waar kwam de overledene graag?

Vind je het lastig om een unieke uitvaartlocatie uit te kiezen? Kijk dan naar locaties waar de overledene graag kwam. Dit geeft de uitvaart ook meteen een persoonlijke karakter en dat kan een fijn gevoel geven.

Hoewel het aantal unieke uitvaartlocaties in Nederland groeit, is het wel goed om er van bewust te zijn dat niet alle locaties in Nederland de mogelijkheden voor een uitvaart of afscheid aanbieden. Vraag daarom altijd van te voren de mogelijkheden na bij de gewenste locatie. Bekijk ook eens onze leverancierspagina voor unieke uitvaartlocaties en locaties voor de condoleance.

Delen:

Leveranciers

Bekijk ook eens onderstaande unieke uitvaartlocaties.
Bekijk alle uitvaartlocaties

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje