0
Terug naar overzicht

Uitvaart in eigen tuin: inspiratie en tips

12/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart in eigen tuin

Een uitvaart hoeft niet noodzakelijk in een kerk of crematorium te gebeuren. Er zijn genoeg bijzondere en unieke locaties waar je een persoonlijke uitvaart kunt organiseren. Maar wist je dat je een afscheid ook gewoon thuis kunt organiseren? Dat kan binnen als daar voldoende ruimte is, maar wat dacht je van een plechtigheid in je eigen tuin? Als je de uitvaart graag op een locatie organiseert waar de overledene zich thuis voelde en als de tuin ruim genoeg is voor wat je wilt doen, dan is dit een optie. Maar hoe doe je dit en waar moet je rekening mee houden? Wij geven je tips voor het organiseren van een afscheidsplechtigheid in je eigen tuin.

Waarom een uitvaart in eigen tuin?

Door een uitvaart in je eigen tuin te organiseren, creëer je een persoonlijke en warme sfeer voor de nabestaanden. In de tuin word je omringd door de prachtige bloemen die de overledene misschien ooit zelf wel heeft geplant en op de achtergrond zie je het huis waar hij of zij met veel plezier heeft gewoond. Een vertrouwde plek waar dus goed afscheid kan worden genomen van de overledene. Een ander voordeel van een uitvaart in je eigen tuin is dat je geen kosten hebt voor de huur van een locatie en dat je geen rekening hoeft te houden met openingsuren. Uiteraard is het van belang om op het afgesproken tijdstip op de begraafplaats of in het crematorium te zijn.

Wat komt er kijken bij een uitvaart in eigen tuin?

Als je ervoor kiest om de uitvaart in je eigen tuin te houden, dan moet je met een aantal praktische zaken rekening houden. Ga na hoeveel ruimte je hebt en houd hiermee rekening, wanneer je mensen uitnodigt.  Je wilt uiteraard dat er voor iedereen plaats is. Dat geldt ook voor de parkeerplaatsen. Is er bij jou zelf niet voldoende parkeerplek voor de deur? Vertel dan op de uitnodiging waar mensen in de buurt kunnen parkeren. Daarnaast zijn er op officiële locaties faciliteiten waar je zelf niet over beschikt, zoals meerdere toiletten, een vestiaire, goede audioapparatuur, techniek, eventueel een beamer en de ontvangst van de genodigden. Hiervoor kun je professionals inhuren of eventueel hulp krijgen van familie of vrienden. Wil je de genodigden een hapje en een drankje aanbieden? Er zijn verschillende cateringbedrijven die zowel het eten als het servies kunnen verzorgen. Maar uiteraard kun je dit ook zelf doen, met hulp van familie en vrienden.

De rol van de begrafenisondernemer bij een uitvaart in eigen tuin

Wij adviseren altijd om een begrafenisondernemer te betrekken bij de organisatie van een uitvaart. Ook bij een uitvaart in je eigen tuin. De begrafenisondernemer ondersteunt je bij allerlei zaken, waarmee hij of zij veel ervaring heeft, en kan je veel werk uit handen nemen. Onze tip is om van bij het begin de begrafenisondernemer op de hoogte te brengen van het feit dat je de uitvaart in je eigen tuin wilt organiseren, omdat niet elke begrafenisondernemer dit kan of wil.

Uitvaart in eigen tuin: extra tips:

  • Als je een uitvaart in je eigen tuin organiseert, hoop je natuurlijk op mooi weer. Stel dat dat niet het geval is, kun je een tent huren en eventueel tentverwarming. Maar ook als het heel zonnig is, zorgt een tent voor schaduw, zodat je niet in de felle zon hoeft te zitten.
  • Wil je mensen lekkere koffie schenken zonder er zelf al te veel werk aan te hebben? Huur bijvoorbeeld een barista in.
  • Schakel de hulp van een traiteur in voor hapjes en drankjes. Op deze manier hoef je niet alles zelf te doen en krijg je professionele catering.
  • Misschien wil je juist zelf de hapjes en drankjes maken die de overledene het lekkerst vond. In het artikel ‘Originele uitvaartcatering’ vind je genoeg ideeën voor hapjes en drankjes die je zelf kunt maken. Wij raden wel aan om familie en vrienden te vragen om je hierbij te helpen, omdat er heel veel op je af komt voorafgaand aan de uitvaart en ook op de dag zelf. Daarnaast moet je rekening houden met servies, dat je wellicht niet in grote hoeveelheden klaar hebt staan.
  • Denk goed na over wie je wilt uitnodigen voor de afscheidsplechtigheid. Vooral als je tuin niet groot genoeg is om veel mensen te ontvangen, is het belangrijk dat je kritisch bent over je gastenlijst. In ons artikel ‘Wie nodig je uit voor de uitvaart’ lees je hier meer over! Wil je mensen niet laten rechtstaan? Denk dan na over het huren van stoelen en eventueel tafels.
  • Wil je buiten beschikken over goede techniek? Dan is het raadzaam om een professional op dit gebied in te huren. Zo weet je zeker dat geluid en eventueel beeld en verlichting goed zijn.
  • Als je voor een begrafenis in eigen tuin kiest, ben je meer tijd kwijt aan het organiseren van allerlei zaken. Het is dan ook raadzaam om hierbij hulp te vragen, zowel vooraf, op de dag zelf als achteraf. Je wilt niet de dag na het afscheid de tuin nog volledig in je eentje opruimen.
Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje