0
Terug naar overzicht

5 series over de dood die je gezien moet hebben

23/03/2021
Redactie
Delen:
series over de dood

De laatste jaren zijn rouw en de dood (gelukkig) onderwerpen waar steeds meer over gesproken wordt. Ook in de tv-wereld gaat dit niet onopgemerkt voorbij. Steeds meer series durven de dood naar voren te brengen. En dat is een fijne ontwikkeling, want soms heb je het nodig om even flink te huilen of juist herkenning te vinden. Om deze redenen hebben wij 5 series over de dood op een rijtje gezet.

1. After life

Wie de bedenker en hoofdrolspeler van de serie After Life Ricky Gervais kent, weet waarschijnlijk wel dat hij bekendstaat om zijn cynische humor. Dat hij een serie over de dood en rouw in de wereld bracht, zou dus voor sommigen daarom ook verbazing kunnen opwekken. Het past echter juist precies in zijn straatje. Hij belicht dit sombere onderwerp namelijk vanuit een andere hoek en gooit er gelijk een behoorlijke dosis humor doorheen. Het verhaal gaat over Tony, een man van middelbare leeftijd die zijn vrouw verliest na een strijd tegen borstkanker. Zijn vrouw was vrijwel de enige die Tony in het leven liefhad en het gemis van haar is daarom ook ondraaglijk. Hoe hij hier op zijn eigen manier mee omgaat, is te zien in de serie die je kunt bekijken op Netflix. After Life brengt gegarandeerd een lach én een traan op je gezicht!

2. Break Free

Break Free is een Nederlands programma waarin verhalen worden verteld over jongeren die zijn omgekomen tijdens hun droomreis. Elke aflevering vertelt een persoonlijk verhaal. Gezien de jongeren zijn overleden in het buitenland maken de nabestaanden de reis opnieuw, om zo het overlijden van hun dierbare af te kunnen sluiten. Het vierde en tevens laatste seizoen richt zich volledig op een aantal overledenen van de vlucht MH17. Een ruwe en prachtige serie die je diep raakt. Je hebt elke keer het gevoel dat je de hoofdpersoon leert kennen en het verdriet komt dwars door je beeldscherm heen. (Helaas is het programma in 2019 gestopt, maar alle afleveringen zijn nog terug te vinden op het internet).

3. Over mijn Lijk

Wederom een Nederlandstalig programma dat zich richt op jongeren. Echter speelt deze zich af in eigen land. In Over Mijn Lijk worden al acht seizoenen lang verschillende jongeren gevolgd die niet lang meer te leven hebben. Jong en net zoals iedereen, vol met dromen. Alleen hebben zij gehoord ongeneeslijk ziek te zijn. Hoe ga je hiermee om? Elk seizoen bevat meerdere jongeren die niet zomaar opgeven. Zij halen alles uit het leven wat er nog in zit. Een serie waarbij het bijna onmogelijk is om geen tranen met tuiten te huilen, maar waaruit je ook de nodige inspiratie kan halen. Het is volgens ons daarom ook meer dan terecht dat Over Mijn Lijk De Gouden Televisier-Ring 2020 heeft gewonnen.

4. Dead To Me

Omdat rouw blijkbaar best een goede combinatie met donkere humor vormt kan Dead to Me (Netflix) natuurlijk niet ontbreken. In deze serie draait het om Jen die haar man heeft verloren aan een verkeersongeval en waarbij de dader is gevlucht. Hoewel ze (logischerwijs) nog vol met woede zit, besluit zij zich na een tip toch aan te sluiten bij een praatgroep voor rouwenden. Hier raakt zij aan de praat met een vrouw. Hun karakters mogen dan wel totaal verschillen, maar dat weerhoudt hen er niet van om dikke vriendinnen te worden. De vriendschap blijkt een groot geheim met zich mee te dragen en zit vol met slechte, niet doordachte acties. Gooi misdaad, comedy, drama en rouw in een potje en tadaaa: zo ontstaat Dead to Me. Fijne serie om weg te kijken, niet te diep bij na te denken en de dood op een ietwat luchtigere manier waar te nemen.

5. Sorry for your loss

Misschien niet het populairste medium om een serie op te kijken, maar wel de moeite waard; Sorry For Your Loss is te zien via Facebook Watch. "Pijnlijk herkenbaar" is een omschrijving die vaak voorkomt bij het beschrijven van deze serie. Gericht op de periode waarin de roes langzaam realiteit begint te worden, de kaartjes niet meer op de deurmat vallen en ook het bezoek lijkt je adres niet meer te kunnen vinden. Recensies als "Dichterbij depressiviteit na verlies komt het niet" geven aan hoe realistisch het programma wordt weergegeven. De hoofdpersoon van de serie Leigh is nog jong als haar man overlijdt en de serie geeft haar intense gevoelens weer. Rouwverwerking die je voelt tot op het bot. Het verwerken van verdriet waarbij je alleen moet thuiskomen, je omgeving gewoon weer doorgaat, je eetlust maar niet op gang lijkt te komen en uit je bed stappen nog te gruwelijk klinkt. Sorry For Your Loss neemt je mee in het heftige proces dat het hoofdpersonage meemaakt, terwijl zij er stukje bij beetje achter komt dat haar man misschien toch niet de man blijkt te zijn die zij dacht dat hij was... aanrader!

Heb je zelf nog onmisbare tips voor series over de dood of rouw? Laat het ons weten in de reacties! 

Delen:

Leveranciers

Heb je hulp nodig bij het verwerken van rouw? Dan kunnen onderstaande rouwcoaches je daarbij helpen.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje