0
Terug naar overzicht

Een DIY uitvaart: waar kun je aan denken?

08/08/2023
Stephanie Sequeira
Delen:
diy uitvaart

In een wereld waarin personalisatie en creativiteit steeds belangrijker worden en mensen steeds meer zelf willen doen, is het niet verrassend dat er een opkomende uitvaarttrend is: de Do It Yourself (DIY) uitvaart. Steeds meer mensen willen een afscheid dat nauw aansluit bij hun eigen persoonlijkheid en levensstijl, of die van hun dierbaren. In dit artikel vertellen we onder andere waar je aan kunt denken bij een DIY uitvaart en delen we tips om zelf een mooi en persoonlijk afscheid te realiseren voor je dierbare.

Tips voor een DIY uitvaart

1. DIY rouwkaart

Je kunt ervoor kiezen om zelf de rouwkaart te ontwerpen. Voeg foto's toe, een gedicht of lieve quote en maak gebruik van kleuren, symbolen en/of afbeeldingen die de persoonlijkheid van de overledene mooi weerspiegelen. Op onze leverancierspagina vind je diverse bedrijven die handige tools aanbieden waarmee je zelf aan de slag kunt gaan met de rouwkaart. Bekijk ook eens deze tips voor een creatieve DIY rouwkaart.

2. DIY uitvaartkist: de mogelijkheden

De uitvaartkist zelf maken

Zelf de uitvaartkist in elkaar timmeren? Ja, het kan echt! Alleen voor de handige Harry's onder ons natuurlijk... Er zijn verschillende DIY-bouwpakketten met alle kistonderdelen te koop. Het is ook mogelijk om de kist from scratch te maken met behulp van instructievideo's die online staan. Er zijn echter een aantal wettelijke bepalingen waar je je aan dient te houden. Zo mag de kist bijvoorbeeld niet gemaakt zijn van kunststoffen of metalen (kleine onderdelen zoals handvatten, schroeven en ornamenten etc. uitgezonderd). Ook kunnen crematoria en begraafplaatsen verschillende richtlijnen hebben voor de maximale grootte van de kist. Informeer vooraf dus goed waar je allemaal rekening mee moet houden bij het maken van een DIY uitvaartkist.

De kist met verf of stiften personaliseren

Of voeg een persoonlijk tintje toe aan de gekozen kist. Je kunt de kist beschilderen met de favoriete kleuren van de overledene, er stickers op plakken of je kunt er symbolen, teksten of plaatjes op tekenen. Laat je creativiteit de vrije loop en maak er een mooi eerbetoon van. Daarnaast is dit een fijne manier om kinderen bij de DIY uitvaart te betrekken.

3. Zelf de locatie uitkiezen en aankleden

Traditionele uitvaartlocaties maken steeds vaker plaats voor meer onconventionele afscheidslocaties. Denk aan het organiseren van de uitvaartceremonie in de achtertuin van de overledene, op een favoriete plek in de natuur, of zelfs in een geliefd café of kunstgalerij. Door te kiezen voor een locatie die een speciale betekenis had voor de overledene én deze mooi aan te kleden met persoonlijke spullen en passende decoratie, creëer je een intieme en warme sfeer. Neem maar eens een kijkje bij de unieke uitvaartlocaties op onze leverancierspagina voor wat inspiratie.

4. DIY memory table

Wat dacht je van een memory table met zelfgemaakte herdenkingsitems? Denk bijvoorbeeld aan het maken van een fotoalbum, een fotocollage of een fotolint. Of vraag de gasten om een kleine tastbare herinnering aan de overledene mee te nemen. Op deze manier levert iedereen een liefdevolle bijdrage aan de DIY memory table. Plaats eventueel ook persoonlijke spullen van de overledene op de memory table.

5. DIY bloemstukken

Ook de bloemen kun je zelf regelen voor de DIY uitvaart. Overweeg bijvoorbeeld om zelf bloemstukken samen te stellen met de favoriete bloemen van de overledene of met bloemen uit de eigen tuin (of die van je dierbare). De bloemen kun je ook gebruiken om de locatie mee aan te kleden. Daarnaast kun je in de rouwkaart aan de genodigden vragen om één (specifieke) bloem mee te nemen. De bloemen kun je in een mooie grote vaas doen.

Tip: in het artikel 'Bloemen na de uitvaart: DIY ideeën' lees je wat je met de bloemen kunt doen na de DIY uitvaart.

6. De catering

Op het gebied van catering kun je bij een DIY uitvaart denken aan het bereiden van gerechten die de overledene graag at. In het geval van een intieme uitvaart in besloten kring kun je zelf de hapjes of het eten voorbereiden. Maar je kunt ook vragen aan familie en vrienden om bij te dragen, door een aantal gerechten voor te bereiden en een potluckstijl samenzijn te organiseren na de uitvaart. Dit kan thuis of op een bijzondere locatie.

7. De uitvaartceremonie

Draag een zelfgeschreven speech of gedicht voor, stel een afspeellijst samen met favoriete nummers van de overledene, componeer een eigen muziekstuk speciaal voor de uitvaart of organiseer een open mic-sessie waar vrienden en familie herinneringen kunnen delen. Zo creëer je een intiem en betekenisvol moment voor iedereen. Je kunt zelf het draaiboek maken en de dienst 'aan elkaar praten', maar je kunt dit ook doen met behulp van een uitvaartverzorger.

De rol van een uitvaartverzorger bij een DIY uitvaart

Over uitvaartverzorger gesproken ... Hoewel DIY staat voor Do It Yourself, hoef je de uitvaart niet helemaal in je eentje te organiseren. Een uitvaartverzorger kan ook bij een DIY uitvaart aan al jouw (uitvaart)wensen voldoen, jou helpen als je ergens niet uitkomt of zelfs taken op zich nemen die je liever uit handen wilt geven. De uitvaartondernemer ontzorgt in dit geval daar waar nodig is en kan goed met jou meedenken over de invulling van een uniek en persoonlijk afscheid. Samen met de uitvaartondernemer organiseer je een DIY uitvaart die eer doet aan jouw dierbare.

Klik hier voor meer informatie en inspiratie voor een DIY uitvaart. Neem ook een kijkje op onze leverancierspagina. Hier vind je bijzondere bedrijven die een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan een DIY uitvaart.

Delen:

Leveranciers

Ben je op zoek naar een uitvaartondernemer die jou kan ondersteunen en begeleiden bij een DIY uitvaart? Neem dan eens een kijkje bij onderstaande ondernemingen.
Bekijk alle uitvaartverzorgers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje