0
Terug naar overzicht

Het leven van een overleden dierbare vieren

09/05/2023
Redactie
Delen:
decoratie-slinger-gekleurde-vlaggen

De pijn en het verdriet die volgen na het overlijden van een dierbare kunnen overweldigend zijn. De mooie herinneringen kunnen troost en steun bieden. Er zijn genoeg bijzondere manieren om zijn of haar leven te vieren en de bijzondere herinneringen levend te houden. Wij delen enkele tips om het leven van een overleden dierbare te vieren, met een lach en een traan.

Het leven van een overleden dierbare vieren: 5 tips

1. Het leven van een overleden dierbare vieren tijdens de uitvaart

Voor sommigen kan het gek in de oren klinken om het leven te vieren tijdens de uitvaart. Toch kiezen steeds meer nabestaanden ervoor om van het afscheid van hun dierbare een levensviering te maken. Door het leven van een overleden dierbare te vieren tijdens de uitvaart creëer je een persoonlijke en informele sfeer. Het is een manier om het unieke karakter van de overledene en zijn of haar geleefde leven te eren. Vertel over de mooiste, leukste en grappigste momenten. Voeg anekdotes toe aan je uitvaartspeech. Kies voor decoratie, muziek en catering die bij de overledene past. Hield de overledene van feesten? Dan is het zelfs mogelijk om een DJ in te huren voor de uitvaart. 

2. Samenkomen op een bijzondere locatie

Een manier om het leven van een overleden dierbare te vieren, is door een herdenkingsdienst of viering van het leven te houden. Dit kan in een formele of informele setting en kan worden georganiseerd op een bijzondere locatie, zoals Plantentuin ‘De Kleine Boerderij’ Merksplas, of een locatie die speciale herinneringen aan de overledene oproept. Dit is een gelegenheid voor familie en vrienden om samen te komen en herinneringen, verhalen en foto's van de overledene te delen. Onder het genot van een hapje en drankje kan worden geproost op het geleefde leven van jullie dierbare. Het leven van een overleden dierbare vieren hoeft natuurlijk niet per se op een bijzondere locatie. Je kunt er ook voor kiezen om thuis een klein samenzijn te organiseren.

3. Een plekje om te herdenken

Een andere manier om het leven van een dierbare te vieren, is door een speciaal plekje uit te kiezen waar je kunt komen op de dagen dat je je dierbare het meest mist. Dit kan een bankje in het park zijn of zelfs een boom. Zo ontstaat er een plek waar je heen kunt gaan om je dierbare te gedenken en stil te staan ​​bij de bijzondere momenten die je met hem of haar hebt gedeeld. Het kan veel troost bieden om een safe place te hebben waar je een connectie voelt met je dierbare. Een plek waar je even alleen bent en helemaal tot rust kunt komen. Vertel hier bijvoorbeeld over je dag, over wat je zoal hebt meegemaakt of andere dingen die je graag met de overledene wilt delen. Of leg bloemen neer die je dierbare heel mooi zou vinden.

4. Een doos vol vrolijke herinneringen

Een andere manier om het leven van een dierbare te vieren, is door een herinneringsdoos te vullen met fysieke of digitale foto's, brieven en andere items die een speciale betekenis hebben. Denk aan foto's waarop jullie samen aan het feesten zijn of andere gedenkwaardige momenten. Zet op een usb-stick allerlei opgewekte nummers waar de overledene graag naar luisterde en bewaar deze in de memory box. Zet de nummers op op feestdagen zoals de verjaardag van de overledene. Dit is een manier om de herinnering aan je dierbare levend te houden en te delen met anderen op speciale gelegenheden, waarbij de afwezigheid van jullie dierbare extra voelbaar is. De Koesterbox van Rouwatelier is een mooi voorbeeld van een herinneringsdoos voor tastbare herinneringen.

5. Plant een boom

Het leven van een overleden dierbare vieren door een boompje of bloempje te laten groeien uit zijn of haar as heeft een symbolische waarde. Een herinneringsboom helpt om de mooie herinneringen aan een dierbaar persoon levend te houden. Een bedrijf dat dit mogelijk maakt is Mijn Boom. De crematie-as bevat natuurlijke stoffen. Zij gebruiken dit als voedingsbodem voor een persoonlijke gedenkboom. Deze boom kan worden geplaatst op de begraafplaats, in een park of zelfs in eigen tuin. Voor kleine bomen en heesters is het ook mogelijk om deze te plaatsen op een balkon of dakterras. Wanneer het boompje groot genoeg is, kun je er een fotoslinger in hangen om het geleefde leven van de overledene te vieren.

Dit zijn slechts een vijf voorbeelden om de bijzondere herinneringen aan je dierbare levend te houden. Op welke manier vier jij het leven van jouw overleden dierbare? Laat het ons weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje