0
Terug naar overzicht

Boeken over rouw en verlies voor jong en oud

03/05/2024
Redactie
Delen:
boeken over rouw en verlies

Het proces van rouw is niet makkelijk. Je kan steun vinden bij familie, vrienden en bekenden, maar soms kun je het gevoel hebben dat zij je op sommige momenten in je rouwproces niet helemaal begrijpen. Het kan dan fijn zijn om te lezen hoe andere mensen rouw en verlies ervaren. Daarom hebben wij een lijst samengesteld met boeken over rouw en verlies voor jong en oud. De boeken in dit lijstje maken het proces van rouw herkenbaar. Sommige boeken dienen als handleiding en sommigen zijn een bundel van ervaringen. 

Boeken over rouw en verlies voor jong en oud

Je bent jong en je rouwt wat

Lisanne van Sadelhoff

Je bent jong en je rouwt wat is geschreven door Lisanne van Sadelhoff. Toen haar moeder overleed was zij op zoek naar een stappenplan om zo snel mogelijk uit haar rouwproces te komen. Zij ontdekte dat hier geen handleiding voor bestond. Lisanne beschrijft haar boek dan ook niet als handleiding, maar als de pijnlijke waarheid. Lisanne schrijft in dit boek over haar rouwproces. Velen die het boek al gelezen hebben, beschrijven het als een erkenning. De verhalen die zij vertelt zijn herkenbaar voor mensen die jong hun ouders verloren. 

Het is oké om je niet oké te voelen

Megan Devine

Het boek 'Het is oké om je niet oké te voelen' biedt een andere kijk op rouw. Niet zo snel mogelijk uit het rouwproces willen vluchten, maar juist de rouw een plekje in je leven kunnen geven. In dit boek leert Megan Devine jou de andere kant van rouw te zien. Met tips, onderzoeken en herkenbare verhalen helpt ze jou met rouw een plekje in je leven te geven. De hiervoor genoemde auteur Lisanne van Sadelhoff zegt het volgende over dit boek van Megan: 'Dit soort boeken hebben we in onze samenleving keihard nodig om de gekte die loskomt als we iets of iemand verliezen te normaliseren.'

Ik rouw van je

Claire van 't Veen

Het liefdevolle boek 'Ik rouw van je' is een troostend boek over verlies en rouw. Met oefeningen en kleine stapjes word je meegenomen op de reis van rouw en herdenken. Een houvast en lichtpuntje in de rauwe tijd van rouw na het overlijden van een dierbare. Korte teksten, geen ingewikkelde woorden, grotere letters en veel hartverwarmende afbeeldingen. Kleur en ruimte voor op de donkere èn lichte dagen. Het boek gaat over jouw persoonlijke weg van rouw.

Vingerafdruk van verdriet

Manu Keirse

'Vingerafdruk van verdriet' is geschreven voor degenen die het verlies lijden, maar ook voor de mensen die er zijn om anderen te helpen in het rouwproces. Het is een boekje waar je steun en begrip uit kunt halen wanneer je in een rouwproces zit dat niet iedereen om je heen kan begrijpen. Een proces waar je misschien niet altijd even makkelijk over kan praten, maar waar je wel steun bij nodig hebt. De schrijver van dit boek is Manu Keirse. Hij heeft verschillende bestsellers op zijn naam staan die gaan over rouw en verlies.

Ze zeggen dat het overgaat

Johan Maes en Evamaria Jansen

In het boek Ze zeggen dat het overgaat worden enkele maatschappelijke mythes over rouw besproken en ontkracht. Johan Maes en Evamaria Jansen brengen in dit boek over rouw en verlies praktijkervaring als psycho- en rouwtherapeut en bevindingen uit wetenschappelijke onderzoek samen. Theoretische inzichten en concrete praktijkvoorbeelden worden afgewisseld met persoonlijke verhalen. Interessant voor mensen die met het verlies van een dierbare moeten leven. Het boek biedt steun en herkenning bij de rouwverwerking.

Diego en Billy: Rouwen doen we samen

RememberMe

Diego en Billy: Rouwen doen we samen is een kinderboek over de dood, rouw en uitvaart en kan een handvat bieden voor ouders/verzorgers en docenten die op een laagdrempelige en leerzame manier de uitvaart en rouwrituelen binnen verschillende culturen met kinderen bespreekbaar willen maken. Het kleurrijke prentenboek is in rijm geschreven en herinnert je eraan dat je eigenlijk nooit te oud bent om iets nieuws te leren, of te jong om te veel te leren.

Van harte gecondoleerd

Ameline Ansu

Het is nooit makkelijk om je ouders te verliezen, maar wat doe je als je ze verliest terwijl je zelf nog amper op je benen staat? In het boek over rouw en verlies 'Van harte gecondoleerd' lees je de ervaringen van jonge mensen die één of beide ouders zijn verloren. Het boek is geschreven door Ameline Ansu. Haar persoonlijke verhaal en ervaring staan centraal in dit boek. Naast haar eigen verhaal heeft ze andere jongeren gesproken over hun rouwverwerking. Elk verhaal is uniek, wat dit een boek over rouw en verlies maakt voor iedereen.

In de stroming van emotie bij verlies en rouw

Talita Baalman

Net zoals boeken over rouw en verlies kunnen gedichten ook troost, erkenning en warmte bieden. De gedichtenbundel van Talita Baalman is tot stand gekomen uit herkenbare emoties. De gedichten en illustraties steken degenen die het nodig hebben een hart onder de riem. Talita wilt met deze zorgvuldig samengestelde gedichtenbundel herkenbaarheid, steun en kracht bieden.

Helpen bij verlies en verdriet

Manu Keirse

Voor de mensen die een persoon in rouw willen helpen is het niet altijd even makkelijk. Vaak weet je niet wat je kunt zeggen of doen om de ander te helpen in hun rouwproces. Het boek Helpen bij verlies en verdriet is geschreven voor de mensen die anderen in hun rouwproces willen steunen. Die moeten toekijken hoe hun geliefde familie of vriend het rouwproces doorgaat. Het boek gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar ook op andere verliessituaties die vaak onderbelicht worden. Met de vele tips die dit boek over rouw en verlies te bieden heeft voor de rouwende en zijn omgeving, is het een praktisch instrument voor iedereen die met verlies geconfronteerd wordt. 

Neem een kijkje in onze webshop voor boeken & gedichtenbundels en nog veel meer producten op het gebied van rouw en troost. Bekijk ook eens het artikel 'Boeken over rouwen en de dood voor kinderen' en ons goed gevulde Pinterestbord 'Boeken en films over verlies' voor meer boekentips.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje