Een vriend of familielid is ernstig ziek. Wat een moeilijke situatie. Wat moet je zeggen? Hoe pak je zoiets aan? We helpen je graag op weg met negen tips. Lees ook onze blog over wat je beter níet doet als een vriend of familielid ziek is.
Iemand in je omgeving is ernstig ziek: 9 tips
Tip 1: laat van je horen
Het is vrijwel een must om je steun te betuigen. Het betekent zóveel voor de zieke. Maar dat is niet altijd gemakkelijk. Hoe knoop je een gesprek aan? En waarover praat je dan?
Ons advies? Laat van je horen, eventueel met een bericht of postkaart. Dan weet de zieke dat je meeleeft en aan hem denkt. Zeg gerust eerlijk dat je niet goed weet wat je moet zeggen of hoe je kunt helpen.
Idee: bij Rouwatelier vind je prachtige kaartjes met een passende tekst of neem een kijkje op onze quotespagina voor inspiratie.
Tip 2: vraag of je welkom bent
Impulsief binnenspringen bij iemand die ernstig ziek is, is geen goed idee. Je bedoelt het natuurlijk goed, maar het is beter om vooraf te vragen of de zieke graag bezoek ontvangt. Maak ook altijd een afspraak in plaats van plots voor de deur te staan.
Tip 3: verdiep je in de ziekte
Val je vriend of familielid niet lastig met goedbedoelde adviezen, zoals “Ga een beetje meer naar buiten” of “Heb je die thee al eens geprobeerd?” Wie ernstig ziek is, wordt uitstekend ondersteund door dokters en weet perfect wat wel én niet goed is.
Wat doe je dan beter wel? Lees op internet of in een boek over de ziekte. Zo begrijp je de situatie en de zorgen van je vriend of familielid veel beter.
Tip 4: accepteer veranderingen
Een ernstige ziekte heeft een impact op je identiteit. Je bent bijvoorbeeld heel moe door de ziektesymptomen of de intensieve behandeling. Vroeger gingen jullie misschien elk weekend op café, maar nu heeft de zieke daar helemaal geen zin meer in. Accepteer dat. Laat vooral weten dat je er bent voor de zieke – in gelijk welke omstandigheden. Luister naar elkaar en houd contact. Jullie ondernemen nu minder plezante activiteiten, maar blijven altijd vrienden of familie.
Tip 5: sta altijd klaar
Iemand die ernstig ziek is, voelt zich vaak een blok aan het been van anderen. Ook het gevoel dat mensen je ‘zielig’ vinden, is heel ongemakkelijk. Ons advies? Toon begrip. Benadruk dat je je vriend of familielid absoluut niet als een last ziet. En laat weten dat hij of zij altijd op je mag rekenen.
Tip 6: help waar je kunt
Waarmee kun je iemand die ziek is helpen? Stel gerust zelf een praktische taak voor, zoals poetsen, winkelen of koken. Vraag aan de zieke wat hij nog graag zou willen doen? Misschien droomt je vriend of familielid van een gezellige daguitstap of laatste reis. Of bied gewoon je luisterend oor aan. Meer moet dat dikwijls niet zijn.
Tip 7: plan toffe activiteiten
Is je zieke vriend of familielid nog in staat om op stap te gaan? Blijf dan vooral plezante dingen ondernemen. Wat een heerlijke afleiding: even niet denken aan de ziekte en de zorgen. Tijd voor plezier – samen!
Tip 8: steun het hele gezin
Een zieke is nooit alleen ziek: een gekende én ware uitspraak. De verdrietige situatie heeft een impact op alle mensen in de omgeving. Ook zij hebben nood aan de juiste ondersteuning. Denk maar aan de partner, de kinderen of andere familieleden. Vraag dus ook eens hoe het met hén gaat. En of ze jouw hulp kunnen gebruiken. Steek gerust de handen uit de mouwen: je kunt een klusje opknappen, opruimen of op de kinderen letten. Of misschien kun je helpen met de verzorging van de zieke?
Tip 9: denk ook aan jezelf
Je houdt jezelf sterk voor je omgeving. Maar jij hebt natuurlijk ook verdriet. Je hebt zelf misschien nood aan een luisterend oor. Verlies jezelf niet! Je omgeving rekent op jou. Vind dus iemand die naar jouw gevoelens luistert of afleiding biedt.
Zie je het even niet meer zitten? Neem dan gerust contact op met een rouwcoach. Je staat er niet alleen voor!
Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.