0
Terug naar overzicht

Troost bieden aan iemand in rouw vanop afstand: hoe pak je dat aan?

07/07/2020
Redactie
Delen:
troosten op afstand

Wanneer een naaste een dierbaar persoon verliest, wil je er natuurlijk voor hen zijn. Je zou normaal gezien bij hen langsgaan, je steun betuigen en laten weten dat je bereid bent om over het verlies te praten. Maar wat als die persoon ver weg woont? Of als er andere redenen zijn waardoor je  er niet persoonlijk langs kunt gaan? Iemand vanop afstand troosten, voelt misschien minder persoonlijk, maar gelukkig kan dat wel degelijk heel oprecht en warm zijn. We lichten een aantal manieren toe waarop je troost kunt bieden, zelfs vanop afstand.

Troosten op afstand x 6 voorbeelden

1. Ontwerp zelf een kaartje en stuur het op

De gebruikelijke condoleancekaartjes kennen we allemaal, maar wist je dat het veel persoonlijker kan? Ontwerp zelf een kaart en schrijf er een eigen tekst op. Dat maakt het direct een stuk persoonlijker. Op onze leverancierspagina kun je bedrijven vinden die jou hierbij kunnen helpen.

2. Stuur een troostgeschenk

Een klein geschenk kan al een grote steun betekenen bij iemand in rouw. Het hoeft helemaal niet zo groot of duur te zijn.
Of het nu chocolade, bloemen of iets anders is, het gaat om het gebaar. Geef je liever iets meer? Dan is onze Troostbox, gevuld met artikelen die troost bieden, misschien wel een goed idee.

Dit is een box gevuld met diverse leuke artikelen om iemand in rouw te troosten. Met de Troostbox biedt je een stukje liefde, zorg en ontspanning. En dat allemaal vanop afstand. Natuurlijk zijn er nog ontelbaar andere leuke opties voor een leuk troostgeschenk die je kunt sturen. In het artikel 'Troostgeschenk voor iemand in rouw' geven wij een aantal ideeën.

3. Neem de telefoon

Een telefoontje kan wonderen doen, en soms is het zelfs effectiever dan een fysiek bezoek. Het is een directe manier om je steun en medeleven te tonen en het geeft de persoon in rouw de gelegenheid om te delen wat hij of zij voelt op dat moment. Het belangrijkste is om te luisteren en er simpelweg te zijn voor de ander. Door je telefoontje laat je hen weten dat je aan hen denkt en dat je er bent om te steunen, hoe ver je ook weg bent. En bel ook regelmatig nog eens om te vragen hoe het gaat – het laat zien dat 

je zorg en aandacht blijvend is.

4. Of schrijf een brief...

In het tijdperk van snelle berichtjes en e-mails, kan een handgeschreven brief een onverwacht en oprecht gebaar zijn. Neem de tijd om je gedachten en gevoelens te ordenen en uit te drukken. Schrijf over mooie herinneringen aan de overledene, bied je steun aan en laat weten dat je er bent voor de persoon in rouw. Een brief geeft hen ook de ruimte om te reageren op hun eigen tijd en manier, wat heel belangrijk kan zijn in het rouwproces. Hier volgen enkele tips om hiermee aan de slag te gaan.

5. Maak een videoboodschap

Met een videoboodschap breng je net dat beetje extra – je gezichtsuitdrukkingen, stem en emoties zijn zichtbaar en voelbaar. Het kan voelen alsof je er toch een beetje bij bent. Of je nu een brief voorleest, een liedje zingt of gewoon vertelt dat je meeleeft en aan je vriend(in) denkt. Het is een krachtige manier om je steun en medeleven te betuigen. In deze blog kun je lezen hoe een simpele videoboodschap iemand blij kan maken op een moment van verdriet. Zeer hartverwarmend!

6. Richt een online in memoriam op

Een online in memoriam is een plaats waar vrienden en familie samen kunnen komen, ongeacht de fysieke afstand. Het is een plaats om herinneringen te delen, steun te vinden en samen te rouwen. Bedrijven zoals MOMENT.online bieden de mogelijkheid om zo’n persoonlijke en respectvolle plek te creëren. En maakt het mogelijk om het afscheid te delen en samen te zijn, ook al is het op afstand.

Een online in memoriam sluit daarnaast goed aan bij een afscheid op afstand, zodat alle nabestaanden, dichtbij of ver weg, kunnen deelnemen aan het afscheid.

Het zijn de kleinste dingen die de grootste betekenis hebben

Troosten op afstand is anders, maar het kan net zo oprecht en liefdevol zijn als een fysieke knuffel of schouder om op te leunen. Met een klein gebaar, een luisterend oor of een persoonlijke boodschap laat je zien dat je om de ander geeft en dat je er bent om te steunen, wat dat is vaak het belangrijkste in tijden van rouw.

Heb jij nog tips om iemand op afstand te troosten? Laat het ons gerust weten in de reacties.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje