0
Terug naar overzicht

Veel voorkomende lichamelijke en emotionele reacties bij verlies

11/06/2024
Redactie
Delen:
reacties

Verdriet, gemis, boosheid, ... Na een groot verlies ervaar je verschillende emoties tegelijk, waardoor je jezelf niet meer herkent. Veel mensen denken dat verdriet het enige is wat je voelt, maar dat is helemaal niet waar. Rouwen uit zich in allerlei soorten reacties. Het helpt als je weet dat je niet de enige bent die bepaalde reacties heeft. Heb je een van de volgende reacties? Weet dan dat dit heel normaal is en vaker voorkomt dan je misschien denkt!

Veel voorkomende lichamelijke en emotionele reacties bij verlies

Allereerst gebeurt er natuurlijk veel met je op mentaal en emotioneel vlak. Je zit vol met gedachten en gevoelens. Waarschijnlijk blijven de herinneringen aan de overledene maar komen en beleef je de mooie of juist minder mooie momenten telkens opnieuw. Dat kan veel emoties oproepen. Je bent vermoeid, omdat je gedachten de hele dag malen. Daardoor zijn mensen na het verliezen van een dierbare vaak erg verward en/of onrustig. Ze vergeten dingen en lijken een beetje afwezig. Ze kunnen zich moeilijk concentreren en ook slapen gaat slecht. Kijk bijvoorbeeld niet raar op als je tijdens het rouwen opeens dingen vergeet die je normaal altijd zou onthouden. Je geheugen werkt namelijk ook niet meer zoals voorheen. Er vond een grote verandering plaats en je hersenen moeten dit nog verwerken.

Verdriet

De meest voor de hand liggende emotie bij rouw is verdriet. Niemand kijkt ervan op als iemand verdrietig is na een groot verlies. Hoewel het voor iedereen een droevige emotie is, betekent dat niet dat iedereen dat op dezelfde manier uit. Sommigen huilen de hele dag en dat wekenlang, terwijl anderen geen tranen kunnen laten.

Boosheid

Maar verdriet is niet de enige emotie die mensen hebben tijdens hun rouwproces. Vaak zie je ook dat mensen boosheid voelen. Boos op de wereld, omdat ze niet begrijpen hoe het kon gebeuren. Soms gaan nabestaanden op zoek naar een persoon om hun woede op af te reageren en de schuld te geven van het ondraaglijke verlies dat ze moeten lijden. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren bij een dokter die een verkeerde diagnose heeft gesteld of een chauffeur die een ongeluk heeft veroorzaakt. Maar ook bij zelfdoding is boosheid geen uitzonderlijke emotie. Gedachten als “Waarom laat hij/zij mij achter?” of “Had ik niet méér kunnen doen?” spoken vaak door iemands hoofd. Hierdoor worden sommige nabestaanden ook boos op zichzelf, over de dingen die ze gezegd of gedaan hebben (of juist niet).

Schuldgevoel

De laatstgenoemde gedachte lijkt op schuldgevoel. Spijt speelt hierbij een rol. Schuldgevoel komt voor in meerdere situaties. Bijvoorbeeld schuldgevoel over de dagen voor de dood van de dierbare. Vaak zijn mensen druk bezig met hun eigen leven en krijgen ze achteraf het idee dat ze niet genoeg hebben gedaan. Maar je kunt ook schuldgevoel hebben over de band die je had met de overledene. Je beseft dat je het nooit meer goed kunt maken of verbeteren. Helaas is dat iets wat je moet aanvaarden, want de gedachten zullen je alleen maar tegenwerken. Als je moeite hebt om hiermee om te gaan, dan kan het ook belangrijk zijn om hiervoor hulp te zoeken.

Opluchting

Tegenover schuldgevoel staat opluchting. Soms voel je je 'opgelucht' na een lang ziekbed. Je dierbare hoeft nu niet meer te lijden ... Voor veel mensen is het misschien ondenkbaar, maar er kan ook opluchting ontstaan als de band met de overledene niet zo goed of zelfs gevaarlijk was. Gek genoeg zorgt dat ook weer voor schuldgevoel of schaamte. Terwijl hier weer geldt: het gebeurt vaker dan je denkt!

Angst

De laatste mentale en emotionele reactie in deze lijst met veel voorkomende lichamelijke en emotionele reacties bij verlies, is voor de meesten ook de vervelendste, namelijk angst. Angst voor de dood of angst voor alles eromheen. Stel dat je een dierbare verliest aan een ziekte, dan is de kans groot dat ziekenhuizen nare herinneringen oproepen en dat je daar dus met moeite naartoe gaat. Maar ook de angst om nog iemand te verliezen die dicht bij je staat. Angst dat je dit verlies opnieuw moet meemaken …

Fysiek

Rouw veroorzaakt niet alleen problemen op het mentale niveau. Ook fysiek heb je veel te verduren. Net zoals bij mentale en emotionele reacties het geval is, uit zich dat ook op verschillende manieren. De meest logische zijn last van vermoeidheid en stress. Is je eetlust niet meer zoals het was? Ook dat is heel normaal. Iemand in rouw heeft vaak last van buikpijn. Denk hierbij aan een misselijk gevoel zoals een knoop in je maag. Dit gevoel kan lang aanhouden. Rouwende mensen voelen soms ook letterlijke pijn, zoals pijn in de rug en schouders.

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje