0
Terug naar overzicht

Waarom er (meer) aandacht nodig is voor jongvolwassenen in rouw

02/03/2021
Redactie
Delen:
jongvolwassenen

Rouw is een intens proces dat iedereen op zijn beleeft en bij jongvolwassenen kan dit bijzonder complex zijn. Wanneer zij een familielid, vriend of vriendin verliezen, kan dit diepe sporen achterlaten, vaak meer dan we in eerste instantie beseffen. Toch merken we op dat de media niet altijd evenveel aandacht schenken aan deze kwetsbare groep. Met dit artikel willen we graag een licht werpen op het belang van deze kwestie.

Wat zijn jongvolwassenen precies?

Jongvolwassenen, volgens de Nederlandse definitie: individuen tussen 18 tot 28 jaar. Onderzoeker J.J. Arnett beschrijft deze levensfase als 'emerging adulthood', een cruciale periode van overgang en ontdekking. Het is een tijd waarin men nog niet helemaal volwassen is, maar ook niet meer tot de jeugd behoort. Het is een tijd van zoeken, twijfelen, en soms het gevoel hebben tussen twee werelden in te staan.

Gecompliceerde rouw

Het is bekend dat 16 procent van de jongvolwassenen te maken krijgt met gecompliceerde rouw na het verlies van een dierbare. Deze vorm van rouw kan het denken en voelen intens beïnvloeden en heeft een diepgaande impact op het leven van de jongvolwassene. Daarnaast ervaren maar liefst 34 procent van de jongvolwassenen symptomen van een milde tot zware depressie, wat aantoont dat de emotionele last enorm kan zijn. De mate van verdriet en depressie hangt af van verschillende factoren, waaronder de relatie met de overledene en de mate van afhankelijkheid.

Jongvolwassenen in rouw kunnen ook te maken krijgen met:

  • Een toename van intens en langdurig verdriet, wat zich uit in meer doktersbezoeken voor zowel fysieke als emotionele problemen, en een toename in het gebruik van drugs, alcohol en tabak.
  • Moeilijkheden op academisch gebied, wat kan leiden tot studievertraging of zelfs het stoppen met een opleiding.
  • Problemen met vertrouwen, veiligheid, intimiteit en wederzijdse steun in relaties, wat kan resulteren in chronisch verdriet.

Beperkte aandacht

Ondanks de vele uitdagingen op zowel fysiek, psychisch, sociaal als emotioneel vlak, krijgen rouwende jongvolwassenen vaak te weinig aandacht in de media. Hun situatie is uniek en verdient meer erkenning en steun. De behoefte aan informatie en steun is er wel degelijk en het zou mooi zijn als we als samenleving manieren vinden om hen te bereiken en te helpen.  Want de nood leeft wel bij hen.

De jongvolwassenen in rouw zoeken naar zowel emotionele als praktische ondersteuning. Ze kunnen baat hebben bij toegang tot een verscheidenheid aan bronnen. Een website of tijdschrift kan een waardevol hulpmiddel zijn, omdat het iets tastbaars biedt dat ze op elk gewenst moment kunnen raadplegen. Dit kan hen helpen om op hun eigen voorwaarden met hun rouw om te gaan. Hoewel de behoeften van individuen zullen verschillen, is het over het algemeen zo dat jongvolwassenen wel met hun rouwproces bezig willen zijn, al hoeft dit niet altijd op een zware of beladen manier te gebeuren. Met dit artikel zetten we een stap in de goede richting, en willen we benadrukken dat het belangrijk is om jongvolwassenen in rouw niet te vergeten. Het verwerken van een groot verlies is immers al moeilijk genoeg en niemand zou dit proces alleen moeten doorstaan.

Tips voor jongvolwassenen in rouw

Rouw is een zeer persoonlijk proces en er is geen ‘juiste’ manier om te rouwen. Toch zijn er enkele strategieën die jongvolwassenen kunnen proberen op dagen dat het allemaal even te veel wordt. Hier zijn enkele suggesties:

  1. Zoek de natuur op: Maak regelmatig wandelingen door het bos of bezoek het strand om je hoofd leeg te maken en nieuwe energie op te doen.
  2. Deel je gevoelens: Praat met vrienden of familieleden die je vertrouwt. Soms kan een knuffel of een luisterend oor al een wereld van verschil maken.
  3. Focus op positieve herinneringen: Probeer je te richten op de mooie momenten die je deelde met de persoon die je verloor. Maak bijvoorbeeld een fotoboek of stel een afspeellijst samen met liedjes die je aan hen doen denken.
  4. Zoek afleiding: Hoewel het soms tegenstrijdig kan voelen, kan afleiding je helpen om kracht te vinden en het rouwproces te doorstaan. Rouwen kent zijn ups en downs en momenten van afleiding geven je even de ruimte om op adem te komen. Bekijk ook eens deze 10 rouwverwerking tips.

 

Bronnen:Vroeg ouderverlies, Rouw en verliesverwerking bij jeugdigen, Pubmed

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje