0
Terug naar overzicht

Dierensymbolen op grafmonumenten

07/12/2021
Redactie
Delen:
witte duif in de lucht

Naast bloemen, hartjes en kruizen, kom je op een begraafplaats ook vaak dierensymbolen op grafmonumenten tegen. Dieren hebben al tientallen jaren een functie als symbool. Bijvoorbeeld in sprookjes, maar ook in volksverhalen. Dierensymbolen als gedenktekens kunnen een mooie aanvulling zijn op een uniek grafmonument en iets vertellen over de persoon die er begraven ligt. Ieder dierensymbool heeft immers een eigen unieke betekenis. Wij lichten 8 veelgebruikte dierensymbolen op grafmonumenten toe.

Dierensymbolen op grafmonumenten: 8 voorbeelden

- Adelaar

De adelaar werd vroeger al gebruikt wanneer een keizer gecremeerd werd. Dan lieten ze een adelaar los die richting de hemel vloog. Hier stond de adelaar symbool voor het opvliegen van de ziel naar de goden. Daarnaast staat de adelaar ook bekend als een teken van weerbaarheid.

- Duif 

Als je weleens een rouwadvertentie of een grafmonument hebt gezien, dan is de kans groot dat er ook weleens een duif op stond afgebeeld. De duif heeft als algemene betekenis vrede, maar de duif staat ook voor verzoening. Dat zijn echter niet de enige symbolische betekenissen van de duif! Eenvoud, onschuld en zuiverheid zijn namelijk ook verwijzingen van de duif. Bij christenen staat een duif die op een grafsteen is afgebeeld symbool voor de ziel van de overledene.

- Hond

Een trouwe viervoeter worden ze vaak wel genoemd. Honden zijn het symbool van betrouwbaarheid en waakzaamheid. Wanneer een hond wordt afgebeeld bij het graf van de overledene, waakt deze als het ware over zijn of haar baasje.

- Konijn

Voor velen wellicht onbekend, maar een konijn staat symbool voor vruchtbaarheid. Als een konijn wordt afgebeeld bij kindergraven, dan worden ze in de meeste gevallen gezien als symbool van liefde.

- Leeuw

Een meer vanzelfsprekende betekenis achter een dier is het geval bij de leeuw. De betekenis die achter de leeuw schuilt is namelijk kracht, macht en krijgshaftigheid.

- Uil

De nacht en de dood: dat is waarvoor de uil staat. En daar is eigenlijk een logische verklaring voor, de uil beschikt namelijk over de kwaliteiten om in het donker te zien en geruisloos te vliegen. Vroeger dachten mensen dan ook dat als de uil kraste in de nacht, het niet lang zou duren voordat er iemand zou overlijden.

- Zwaan

Wist je dat de zwaan een erg monogaam dier is? Wanneer een zwaan zijn partner verliest blijft hij of zij alleen voor de rest van zijn leven. Daarom staat de zwaan symbool voor eeuwige trouw.

- Vlinder

Weer een dier met meerdere betekenissen. Maar bij de vlinder zijn ze zowel algemeen als christelijk. De algemene betekenis die de vlinder symboliseert is de kortstondigheid van het leven. Bij het christelijke geloof staat de dood voor de overgang naar een beter leven. Dit is ook de reden waarom voor hen de vlinder twee dingen symboliseert. Wanneer een mens sterft verlaat de ziel haar lichaam. Net zoals een vlinder haar pop verlaat. Ook staat de vlinder symbool voor de drie stadia die de ziel doorloopt: leven, dood en wederopstanding.

grafkunsten

Foto: Grafkunsten

Delen:

Leveranciers

Op het gebied van grafmonumenten is heel veel mogelijk. Ga voor inspiratie naar onderstaande bijzondere bedrijven.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje