0
Terug naar overzicht

Milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen

19/01/2021
Stephanie Sequeira
Delen:
Milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen

Wensballonnen oplaten, is niet altijd even veilig. Herinner je je nog de grote brandhaard die wensballonnen begin 2020 veroorzaakten in een dierentuin in Duitsland? Dat willen we zelf nooit uitlokken, natuurlijk. Maar wensballonnen oplaten, blijft een enorm mooi en geliefd ritueel bij het afscheid nemen van een dierbare. Daarom lees je in het artikel 'Wensballon oplaten: regels en gebruiken' alle belangrijke regels en tips om het zo veilig mogelijk te doen. Gelukkig bestaan er veel alternatieven voor (wens)ballonnen. In dit artikel geven we vijf voorbeelden van milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen.

5 milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen

1. Bellenblazen

Aan het einde van een uitvaart kun je alle aanwezigen vragen om buiten te verzamelen (als de ceremonie binnen plaatsvindt) en op een aangegeven moment tegelijkertijd bellen te blazen in een bepaalde richting. Dit zorgt voor een bijzonder en magisch moment waar je als nabestaande een mooie herinnering aan overhoudt. Je kunt de bellenblazers vooraf uitdelen aan de gasten of je vraagt de uitvaartbegeleider om de bellenblazers bij het verlaten van de zaal uit te delen. Wist je trouwens dat je ook hele mooie en grote luchtbellen kunt blazen met eco-vriendelijke zeep? Bellenblazen krijgt daarom een plaatsje in deze lijst met milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen.

2. Vliegers

Ook (kleurrijke) vliegers mogen niet ontbreken in dit lijstje met milieuvriendelijke alternatieven voor wensballonnen.  Vliegers in de lievelingskleur van de overledene of vliegers waarop alle aanwezigen een kort berichtje schreven, kunnen heel pakkend zijn. Als je er voor kiest om vliegers op te laten, moet je op voorhand wel goed rekening houden met de locatie. Een veld of weide waar weinig tot geen hoge gebouwen zijn en waar weinig vogels rondvliegen, raden we aan. Overleg met de uitvaartbegeleider welke uitvaartlocatie het meest geschikt is om dit idee uit te voeren.

3. Een vuurtje

Het brandende vuurtje onderaan een wensballon geeft vaak een heel warm en vredig gevoel. Laat je dat warme gevoel ook graag terug komen bij het afscheid? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor een vreugdevuurtje. De gasten noteren dan een wens op papier en gooien die om de beurt in het vuur. Er ontstaat dan het drijvende lichteffect van een wensballon, maar dan veiliger. Denk bij het maken van een vreugdevuur als alternatief voor wensballonnen aan het volgende:

  • Stook alleen onbehandeld ('schoon') hout. Dit betekent: zonder verf, beits, lijm of impregneermiddel. Zo beperk je uitstoot van schadelijke stoffen. Brandbare blokken van geperst hout zonder toevoegingen zijn het minst schadelijk.
  • Gebruik van droog hout. Vochtig hout verbrandt onvolledig, waardoor toch nog veel slechte stoffen vrijkomen.
  • Zorg voor een hoge temperatuur en stapel het hout losjes op elkaar zodat er nog veel zuurstof bij kan.
  • Gebruik brandhout met het FSC- of PEFC-keurmerk.

vliegers vuurtje bloom your message memory jar

Goed om weten! Wist je dat er ook milieuvriendelijke papiersoorten bestaan? Bij de productie ervan stoten zij minder CO2-uit en ze zorgen voor een minimale houtkap. Daarnaast kun je in plaats van een vuurtje ook kiezen voor lampjes. Dit is heel mooi bij een afscheid in je tuin of bij een uitvaart in de winter

4. Zaadjes planten

In plaats van iets op te laten, kun je er ook voor kiezen om iets te planten als teken van een nieuw begin.
Je kun bloemzaadjes uitdelen aan de genodigden. Zij kunnen die dan thuis planten als aandenken. Wordt het afscheid in eigen tuin georganiseerd, kun je iedereen de gelegenheid geven om op een speciaal plekje in de tuin de zaadjes te planten, zo groeien er daar mooie bloemen ter nagedachtenis aan de overledene. Je kunt het planten van de zaadjes nog specialer maken door te kiezen voor de bloeikaarten- en confetti van BLOOM your message. Dit is duurzaam papier van gerecycleerde oude kranten of katoenresten waar bloemen, groenten- of kruidenzaadjes in verwerkt zijn. Wordt de kaart in de aarde gelegd, groeien er fleurige bloemen, kruiden of lekkere groentes uit.

5. Een herinneringspot

We hebben het in onze artikelen over het herdenken van een overleden dierbare vaker over de 'mason jar'. Dit is een grote glazen pot waarin je geschreven herinneringen en wensen kunt bewaren. In plaats van het oplaten van een wensballon kun je de aanwezigen een mooie herinnering aan de overleden laten opschrijven en deze in de pot doen. Op dagen dat je de overleden extra mist, kun je de memory jar er bij pakken en er een aantal herinneringen uit halen. Wie weet vrolijkt het lezen van deze herinneringen je weer een beetje op.

Wil je toch graag wensballonnen oplaten? Bekijk dan hier het aanbod, er zijn tegenwoordig veel wensballonnen die 100 % biologisch afbreekbaar zijn.

Bron: Milieu centraal

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Damini op 31 jan. 2021 19:19
"Wat een mooie ideeen hebben jullie voor het verlies en voor het rouwen daarna. Ik heb 11 januari mijn vader verloren. en heb van jullie site heel veel steun gekregen. Vooral omdat ik mijn emotie van boosheid niet veel mensen kunnen begrijpen. Maar door jullie weet ik nu dat het allemaal normaal is. En al helemaal dat het mag. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Dank jullie wel"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje