0
Terug naar overzicht

Een uitvaart in eigen tuin voorbereiden

20/08/2020
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaart in eigen tuin voorbereiden
Soms hoef je helemaal niet zo ver van huis te zoeken voor een bijzondere locatie voor de uitvaart. Was je dierbare vaak met een borrel en een goed boek in de tuin te vinden of was de overledene gek op tuinieren? Dan is een uitvaart in eigen tuin wellicht een mooie optie.
 
Een uitvaart in eigen tuin voorbereiden doe je echter niet zomaar, er komt namelijk nog wel het een en ander bij kijken. Waar moet je bijvoorbeeld allemaal rekening mee houden? En wat is er zoal mogelijk? Geen paniek! Wij geven tips en adviezen die je kunnen helpen bij het voorbereiden van een uitvaart in eigen tuin.

Uitvaart in eigen tuin voorbereiden: tips en adviezen

Breng het aantal gasten goed in kaart

Als je kiest voor een uitvaart in eigen tuin is het onder andere belangrijk om goed in kaart te brengen hoeveel gasten je wilt uitnodigen. De tuin moet natuurlijk wel over voldoende ruimte beschikken om alle genodigden te kunnen ontvangen. Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk om hierbij ook rekening te houden met de ruimte voor de kist. Want waar wordt de overledene geplaatst en hoe wil je de stoelen ingedeeld hebben, rekening houdend met de 1,5 meter afstandsregel? Allerlei essentiële punten waar je aan kunt denken bij het voorbereiden van een uitvaart in eigen tuin. Onze tip: noteer van te voren hoeveel gasten je uitnodigt en wie er uit één gezin komen. Op die manier maak je het voor jezelf inzichtelijker om een indeling te maken van de zitplaatsen en kun je alvast nadenken over de setting in de tuin.

Stel de buren op de hoogte

Ook niet geheel onbelangrijk als je een uitvaart in eigen tuin voorbereidt, is het tijdig op de hoogte stellen van de buren. Dit is niet alleen fijn voor je eigen gemoedsrust, maar ook de buren kunnen het vast en zeker wel waarderen. Ga persoonlijk langs de deuren met een mooi kaartje waarop staat aangegeven wat er gaat gebeuren, wanneer en hoelang het zal duren. Zo komen zij niet voor verrassingen te staan en zijn ze onder andere voorbereid op eventuele geluidsoverlast en de drukte in de straat. Je kunt ervoor kiezen om enkele dagen na de uitvaart in eigen tuin nog een keer langs te gaan met een kaartje om de buren te bedanken voor hun begrip of je kunt de kaartjes in de brievenbus doen.

Apparatuur en techniek 

Een uitvaart in eigen tuin voorbereiden betekent ook dat je goed moet nadenken over de apparatuur en de techniek die eventueel nodig zijn. Voor de sprekers is er een microfoon en geluid nodig, zodat zij allen goed verstaanbaar zijn. Daarnaast is het ook voor de muziek belangrijk dat alles vooraf goed geïnstalleerd is. Wil je graag foto's en video's laten zien van de overledene? Dan moet je ook alvast nadenken over hóe je dit wilt doen. Ons advies is om een beamer en een projectiescherm te huren voor deze dag. Een groot projectiescherm in de tuin kan tevens ook bijdragen aan een warm, persoonlijk en knus gevoel tijdens de uitvaartceremonie. Uitvaartentechniek.nl is de aangewezen partij als het gaat om apparatuur en techniek voor een mooie en persoonlijke uitvaart, ook in eigen tuin.

Bekijk eens onderstaande foto's van een uitvaart in eigen tuin die wij hebben mogen organiseren.

De catering

Er wordt voor de uitvaart steeds vaker gekozen voor catering die is samengesteld uit diverse hapjes en drankjes waar de overledene zelf gek op was. Denk er bij de voorbereiding van een uitvaart in eigen tuin van te voren over na of je de catering zelf wilt verzorgen of dat je liever een professionele cateraar inhuurt. Op onze leverancierspagina vind je diverse bijzondere cateraars die al je wensen op het gebied van de catering op de uitvaart kunnen realiseren. Is koffie onmisbaar? Het Ketelhuis - Landgoed De Grote Beek zorgt met heel veel liefde voor verse koffie en cake bij jou thuis. Verder bieden zij diverse culinaire invullingen zoals een breed assortiment broodjes of warme en koude hapjes. Ook het organiseren van het meubilair en overige aankleding in de tuin kunnen zij voor jou uit handen nemen.

Tip: laat je ook eens inspireren door ons Pinterest bord met ideeën voor de catering op de uitvaart.

Uitvaart in eigen tuin voorbereiden: extra tips

Als jouw eigen tuin helaas niet genoeg ruimte biedt voor het aantal gasten en de plannen die je in gedachten hebt voor het afscheid, kun je gelukkig altijd uitwijken naar een buitenaula van een crematorium of een andere bijzondere locatie met een tuin of buitenruimte. In de reeks 'Uitvaart in beeld' kun je een impressie opdoen van een stijlvolle uitvaart in de achtertuin van een prachtig landhuis.

Denk daarnaast ook aan het volgende:

  • Houd rekening met de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Denk bijvoorbeeld aan vaste zitplaatsen voor de gasten.
  • De bloemen & decoratie; een boom in de tuin leent zich mooi voor lieve wenskaartjes die de gasten zelf aan de takken kunnen ophangen (zie foto 3e slide hierboven).
  • Wil je een videograaf of een fotograaf inhuren?
  • Wil je gebruik maken van een livestream service?
  • Houd rekening met het weer. Is er kans op regenbuien? Moet er een tent gehuurd worden?
  • Is er voldoende parkeergelegenheid voor de gasten? Waar en wat zijn de eventuele parkeerkosten?
  • Kleding; geef de gasten kledingtips. Op gras lopen met hakken aan is namelijk niet zo fijn...
  • Als je zelf de catering verzorgt is het noodzakelijk om na te denken over hoe je het eten het beste kunt conserveren. Sushi urenlang in de buitenlucht laten staan op een hele warme dag is bijvoorbeeld niet zo een goed idee...

Schakel de hulp in van een uitvaartondernemer

Zoals je hebt kunnen lezen komt er erg veel kijken bij de voorbereiding van een uitvaart in eigen tuin. Om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet kunnen wij je aanraden om in contact te komen met een uitvaartondernemer die jou hier bij kan helpen. Kies voor een uitvaartondernemer waar je een goed gevoel bij hebt en die jouw wensen én de wensen van de overledene kunnen vervullen. Een goede uitvaartondernemer kan jou helpen bij het organiseren van een uitvaart in eigen tuin en jou adviseren waar nodig. Daarnaast kan de uitvaartondernemer je niet alleen helpen bij het voorbereiden van de uitvaart in eigen tuin, maar hij of zij kan er op de dag zelf ook bij zijn om er voor te zorgen dat alles naar wens verloopt. Veel nabestaanden vinden het toch wel een fijn idee om het een en ander uit handen te kunnen geven.

Een uitvaart in eigen tuin voorbereiden met RememberMe

Wij helpen je graag bij het in kaart brengen en organiseren van een prachtige uitvaart (in besloten kring) in de tuin. Wij denken met je mee en geven gehoor aan al jouw wensen. Samen met onze partners zijn wij in staat om een persoonlijke invulling te geven aan een uitvaart in eigen tuin; van de bloemen, de styling & decoratie tot aan de catering en het vervoer. Tot in de puntjes wordt alles door ons geregeld. Wij zijn 24/7 bereikbaar op het telefoonnummer 085-0475508.

Delen:

Leveranciers

Neem eens een kijkje bij onderstaande cateraars die graag met jou meedenken over de catering voor een uitvaart in eigen tuin.
Bekijk alle leveranciers

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje