0
Terug naar overzicht

Wereldkankerdag: mooiste films over kanker

02/02/2023
Redactie
Delen:
Wereldkankerdag: mooiste films over kanker

Vandaag is het Wereldkankerdag en dat betekent dat we met zijn allen nóg meer stilstaan bij mensen die met deze heftige ziekte moeten dealen. Hoe we dat doen? Niet alleen door met elkaar te praten en elkaar te steunen, maar ook door gewoon -heel simpel- met elkaar samen te zijn. Nog geen plannen vanavond? Wij hebben een lijst samengesteld met de mooiste films over kanker. Om samen een traan te laten, een glimlach te delen en een knuffel te geven.

My Sister's Keeper

Een flinke tranentrekker waarin de knappe Cameron Diaz de moeder speelt van een jong meisje dat kanker heeft. Een indrukwekkende verhaallijn waarin op confronterende, maar hele mooi wijze geshowd wordt wat het effect is op een gezin dat met deze ziekte te maken krijgt. De film laat zien dat mensen alle grenzen over gaan op het moment dat een ziekte als deze eigenlijk veel te dichtbij komt.

P.S. I Love You

Een film die niet meer uit je gedachten verdwijnt, nadat je hem met grote en tranende ogen bewonderd hebt. Gerry en Holly lijken voor elkaar gemaakt te zijn. Helaas overlijdt Gerry, waardoor Holly in een enorm gat valt van verdriet en eenzaamheid. Op een dag vindt zij tussen haar post een brief met Gerry's handschrift. Wat blijkt? Hij heeft een reeks van twaalf brieven geschreven, die ze een jaar lang elke maand zal krijgen. Brieven met instructies, waarbij de eerste instructie luidt: naar buiten gaan, haar mooiste outfit uit de kast trekken en feesten! Tranen verzekerd. Een glimlach trouwens ook. ;-)

Stepmom

De biologische moeder en stiefmoeder van twee kinderen zitten verwikkeld in een strijd om de twee kids. Wanneer de stiefmoeder in dit verhaal erachter komt dat de biologische moeder kanker heeft, verandert echter alles. Dit is namelijk het moment waarop er een relatie uit onverwachte hoek ontstaat, met geweldig mooie scènes als resultaat.

Sweet November

Wat doe je als je te horen krijgt dat je kanker hebt en je leven korter zal duren dan dat je voor ogen had? You keep it simple and temporary. Althans, dat is wat Sara -de hoofdrolspeelster- besluit. Van korte relaties tot kleine projecten: ze gooit het roer compleet om, dit zodat ze eigenlijk ook geen afscheid meer van dingen hoeft te nemen. Een ontroerend verhaal waarin een vrouw met kanker zich staande probeert te houden in een leven dat nooit meer hetzelfde zal zijn.

My Life

Een film waarbij je met tranen start, maar met een toch wel tevreden gevoel eindigt. Bob en Gail verwachten hun eerste kind en ondanks dat dit een hele mooie gebeurtenis zou moeten zijn, heeft het in dit verhaal een keerzijde. Bij Bob is longkanker geconstateerd en hij zal helaas sterven voordat hun kleine geboren zal worden. In plaats van zijn schouders te laten hangen, besluit hij een film te maken over zijn leven, voor zijn zoon.

The Bucket List

Een film over een eigenlijk heel normale man en een miljonair die allebei ongeneselijk ziek zijn. Inderdaad, kanker dus. Een prachtige verfilming van twee personen die op een onwijs mooie manier met hun ziekte omgaan.

Terms of Endearment

Een must see voor de liefhebber van klassieke films. Dit verhaal, dat stamt uit 1983, bevat de perfecte samenhang tussen humoristische scènes en tranentrekkende momenten. Aurora en Emma zijn moeder en dochter die een gecompliceerde, maar hele warme relatie hebben. De film volgt hen tijdens verschillende jaren in hun leven, waarin borstkanker -helaas- een belangrijke rol vervult.

A walk to remember

Een verhaal waarin de relatie tussen een high school good girl en een high school bad boy centraal staat. Wat hun relatie nog lastiger maakt? Het feit dat zij kanker heeft en stervende is. Een film die op ontroerende wijze laat zien welke veranderingen je doormaakt op het moment dat een dodelijke ziekte je leven binnendringt.

My life without me

Ann krijgt te horen dat ze kanker heeft en weet 't zeker: de tijd die ze nog heeft wil ze van A tot Z invullen zoals zij dat voor ogen heeft. Ze besluit een lijst te maken met dingen die ze altijd al wilde doen, om zo de laatste twee maanden die ze nog heeft om te toveren tot de twee mooiste maanden van haar veel te korte leven.

Life as a House

Maak kennis met George: een vriendelijke man bij wie plots kanker wordt vastgesteld. Na deze schokkende diagnose neemt hij de zorg van zijn tienerzoon Sam op zich. Sam is echter de makkelijkste niet. Hij bevindt zich in een wereld vol drugs en prostitutie en doet er alles aan om niet met zijn vader geconfronteerd te hoeven worden. George zet echter alles op alles om de relatie met zijn zoon te verbeteren en begint met het bouwen van een huis...

Voor de jonge(re) lezers onder ons hebben we trouwens ook een lijst met mooie boeken over dood en rouwen voor kinderen. Zeker even de moeite waard om doorheen te scrollen!

Delen:

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje