0
Terug naar overzicht

Regels met betrekking tot het rouwvervoer en de rouwstoet

08/07/2021
Redactie
Delen:
rouwvervoer

Uit respect voor de overledene en de nabestaanden doorbreek je een rouwstoet nooit. Je herkent het rouwvervoer dat de overledene naar zijn laatste rustplaats overbrengt doorgaans aan de twee zwarte vlaggen voorop. Maar hoe zit het eigenlijk met de officiële regels met betrekking tot het rouwvervoer en de rouwstoet? Wij zetten enkele belangrijke regels op een rijtje.

Regels met betrekking tot het rouwvervoer en de rouwstoet

Algemene regels voor het rouwvervoer

Er is geen regel die aangeeft dat een specifiek vervoersmiddel gebruikt moet worden bij het vervoeren van de overledene. De enige echte uitzondering die geldt is de ambulance. Een ambulance mag namelijk alleen zieken/patiënten vervoeren. Maar daarnaast is de keuze dus eigenlijk helemaal vrij! In Nederland mag een overledene op allerlei verschillende manier worden vervoerd naar zijn of haar laatste rustplaats. Een klassieke rouwauto, boot, fiets, motor, caravan of koets. Je kunt zelf bepalen welk vervoer heb beste bij jou of de overledene past. Het is wel belangrijk dat er altijd rekening wordt gehouden met de openbare orde en veiligheid.

Als er sprake is van een niet natuurlijke dood gelden er echter wel wat strengere regels. De overledene mag namelijk pas vervoerd worden nadat toestemming is gegeven door de Officier van Justitie.

Voorrang krijgen en geven: hoe zit het precies?

De regel dat een rouwstoet niet mag worden doorsneden is op 1 juli 2010 ingegaan. Deze regeling geldt echter niet overal. Maar waar dan wel? Onder andere op gelijkwaardige kruisingen, dus zonder verkeerslichten, voorrangsborden of haaientanden. Weggebruikers op een gelijkwaardige kruising dienen in dit geval voorrang te verlenen aan de volgauto’s van de rouwstoet. Dit is ook van toepassing wanneer de rouwstoet van links komt of afslaat. Goed om te weten: voor het eerste voertuig in de rouwstoet gelden de normale voorrangsregels. Het eerste voortuig is in de meeste gevallen de lijkwagen. 

De regeling geldt echter niet op voorrangskruisingen, rotondes en kruispunten met verkeerslichten. De auto's die deelnemen aan de rouwstoet moeten daarom altijd stoppen voor een rood verkeerslicht. Ook het verlenen van voorrang op een voorrangsweg of rotonde blijft verplicht.

De vlaggen

Rouwvervoer herken je meteen aan de officiële vlaggen die zijn bevestigd aan de linker- en rechterzijde van de voertuigen. De vlaggen mogen alleen worden gebruikt om de overledene naar zijn of haar laatste rustplaats te begeleiden. Wat veel mensen echter niet weten, is dat een rouwstoet ook kan plaatsvinden zonder de officiële vlaggen. Als hier voor wordt gekozen gelden echter de normale voorrangsregels.

Voorschriften van de gemeente

In bepaalde gemeenten moet aan speciale voorschriften of verordeningen worden voldaan met betrekking tot het rouwvervoer. Als je hier zekerheid of meer informatie over wilt, dan is het verstandig om dit na te gaan bij het gemeentehuis in de gemeente waar de overledene wordt begraven of gecremeerd.

Kosten rouwvervoer

De kosten voor het vervoer zijn vaak niet het goedkoopste gedeelte van een uitvaart. Als je gebruik maakt van een rouwauto dan moet je ook betalen voor de chauffeurs. Het is belangrijk om van te voren offertes aan te vragen en de mogelijkheden goed te onderzoeken.

Rouwstoet zonder rouwvervoer

Er wordt in een rouwstoet niet altijd gebruik gemaakt van vervoer. Hoewel een auto, fiets of busje regelmatig voorkomen wanneer een overledene vervoerd moet worden naar zijn of haar laatste rustplaats, kan het ook de wens zijn van de nabestaanden om de overledene zelf te dragen en te voet naar de laatste rustplaats te gaan. Wanneer dit over een openbaar gebied gebeurt dan heb je hier in de meeste gevallen wel toestemming van de burgemeester voor nodig. Mocht je er dus voor kiezen om de overledene zelf te dragen, dan zal de gemeente waarschijnlijk naar een routeplan vragen en het aantal personen dat te voet volgt.

Er is eigenlijk een vrij kleine kans dat de aanvraag wordt geweigerd. De enige manier waarop je aanvraag kan worden geweigerd is op basis van orde of veiligheidsverstoring. Bezwaar kunnen ze wel hebben, maar dan komt er bijvoorbeeld een plan met een nieuwe route. Het is namelijk van belang dat de nabestaanden kans hebben om op hun eigen manier hun gewenste uitvaart uit te voeren. Op de begraafplaats of op het terrein van het crematorium of de begraafplaats moeten de aanwijzingen van de beheerder opgevolgd worden.

Heb je nog inspiratie nodig voor bijzonder rouwvervoer? Neem dan hier een kijkje!

Delen:

Leveranciers

Op zoek naar bijzonder rouwvervoer? Neem dan een kijkje bij onderstaande leveranciers.
Bekijk alle rouwvervoer

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit artikel.

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje