0
Terug naar overzicht

DIY: een wensenboek voor je afscheid

25/04/2024
Redactie
Delen:
wensenboek

Het is een geruststellende gedachte dat je nog even de touwtjes in handen hebt, als je er niet meer bent. Bijvoorbeeld over hoe je uitvaart eruitziet. Weet jij al welke muziek er zal klinken op je begrafenis of crematie? En wil je dat je naasten mooie bloemen voor je meebrengen of liever een ander persoonlijk gebaar stellen? Dit kun je allemaal vastleggen in je wensenboek.

Voor jezelf en voor je naasten

Het voordeel van een wensenboek is dat je het altijd en overal kunt aanvullen. Stel je voor dat je plots dat ene prachtige liedje hoort en je weet zeker dat dit op je uitvaart moet klinken. Dan neem je gewoon je wensenboek erbij en schrijf je het op. Dat geldt voor alle ideeën over je afscheid die in je opkomen en die je wilt bewaren. Dit wensenboek helpt je niet alleen om een duidelijk beeld te krijgen van hoe jij jouw afscheid wilt, het helpt ook om je naasten een leidraad te geven, die hen precies vertelt hoe jouw begrafenis of crematie eruit moet zien. Zo krijg jij het afscheid dat jij wilt en neem je tegelijkertijd veel zorgen weg bij je nabestaanden.

Waarom zou je dat nu al doen?

Misschien weet je dat je niet lang meer te leven hebt. Maar ook als dat niet zo is, kun je je wensen al vastleggen. En bovendien: een overlijden komt soms onverwacht, hoe jammer dat ook is. Nu heb je nog de kans om je afscheid met je eigen ideeën en wensen in te vullen. Straks, als je er niet meer bent, heb je die kans niet meer. Beschouw je wensenboek als een eerbetoon aan jezelf, een ode aan wie je bent als persoon.

Wat zet je in een wensenboek?

Het bijzondere aan een wensenboek is dat je het zelf kunt vormgeven zoals jij dat wilt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een notitieboekje met een harde kaft, dat je in verschillende winkels kunt kopen. Maar je kunt ook een mooie map bestellen in een kleur die bij jou past. Om het overzicht goed te bewaren, raden we je aan om met hoofdstukken te werken. Maak bijvoorbeeld voor elk hoofdstuk een nieuw tabblad of geef elk hoofdstuk een eigen kleur. De hoofdstukken kun je als volgt indelen:

 • Gasten: wie wil je uitnodigen op jouw afscheid en wie liever niet?
 • Type uitvaart: begrafenis of crematie?
 • Uitvaartzorg: wil je iemand inhuren die jouw nabestaanden helpt met het regelen van je uitvaart en heb je al iemand voor ogen?
 • Rouwkaart: heb je al een idee over hoe de kaart er zal uitzien? Welke stijl spreekt jou aan?
 • Rouwspreker: wil je alleen je nabestaanden laten spreken of wil je ook een rouwspreker inhuren?
 • Rouwbloemen: welke bloemen wil jij bij jouw afscheid of wil je misschien geen bloemen?
 • Locatie: welke plekken vind jij mooi voor jouw afscheid?
 • Kleding: welke kleding past bij jou? Wat is geschikt voor jouw afscheid?
 • Rouwvervoer: ga je voor een klassieke variant of toch een bijzondere rouwauto met bloemen?
 • Dresscode: hoe wil je dat je gasten naar de uitvaart komen? Lees ook ons artikel over de dresscode bij een uitvaart
 • Aankleding: hoe zie je de decoratie? Wat wil je en wat wil je niet?
 • Catering: welke hapjes passen bij jouw afscheid?
 • Fotograaf/videograaf: wil je je uitvaart vastleggen op foto en/of video?
 • Kist: welke kist heeft je voorkeur? Wil je bijvoorbeeld een biologisch afbreekbare kist of wil je liever in een wade begraven worden?
 • Urn (in geval van crematie): wist je dat er veel verschillende soorten urnen zijn? Van basic varianten tot zee-urnen.
 • Begraafplaats (in geval van begraven): heb je een voorkeur waar qua begraafplaats?
 • Muziek: welke nummers moeten absoluut jouw uitvaart begeleiden en wil je eventueel een band laten optreden?
 • Na de uitvaart: ga je voor koffie met cake of past een sweet table beter bij jou?
 • Bedanking: wil je de gasten bedanken voor hun komst? Zo ja, hoe zie je dit voor je?
 • Asverstrooiing (in geval van crematie): wil je dat jouw as wordt uitgestrooid en zo ja, welke plek heb je hiervoor in gedachten?

Je kunt je wensenboek natuurlijk ook aanvullen met mooie foto’s en beelden die je – bijvoorbeeld in een tijdschrift – hebt gevonden. Hoe meer inspiratie, hoe beter het beeld.

Werk vanuit een thema

Het is een goed idee om erover na te denken of je jouw uitvaart wilt organiseren in een bepaald thema. Zo ja, dan kun je de inhoud van je wensenboek hier op afstemmen. 

Misschien spreekt een van onze thema's je aan?

Do's en don'ts per categorie

Tip: voeg aan elk hoofdstuk een do's en don'ts-lijstje toe. Onder de do's zet je vanzelfsprekend wat je in die categorie heel graag zou willen (bijvoorbeeld bij locatie: een kasteel). Bij don'ts zet je wat je in die categorie absoluut niet wilt (bijvoorbeeld bij locatie: een kerk). Het is handig om elk hoofdstuk hiermee af te sluiten.

Zorg ervoor dat iemand van het bestaan van jouw wensenboek afweet

Om ervoor te zorgen dat je wensenboek op het moment van jouw afscheid in handen komt van de juiste persoon, is het belangrijk dat je een aantal mensen vertelt over deze bundeling van jouw wensen. Laat weten waar je hem bewaart, zodat de voor jou belangrijke personen er altijd bij kunnen wanneer het moment daar is.

Delen:

Reacties (3)

Reactie van Guus Dewulf op 8 sep. 2023 00:41
"Beste lezer, een mooi initiatief om mensen een stukje vooruit te helpen om “eindelijk” een stukje duidelijk te geven nabestaanden op weg te helpen na het overlijden van een dierbare. Ik mis echter één concreet onderdeel betreffende de zo nodige i nformatie voor derden zoals het afwerken van abonnementen zoals kranten, div. gidsen (Natuurmonumenten, Eigenhuis, Libelle enz.) Tevens melding maken bij diverse banken en uitkeringsinstanties..enz. Dit zal de nabestaande hulp bieden bij de afronding de dierbaar overledene.. Ook het beschikbaar stellen van diverse inlogcodes is voor hen van groot belang. Het gaat met name hier op te wijzen dat nabestaanden een totaal overzicht krijgen de te af te handelen zakelijke onderdelen zodat juridisch netjes tot ieder tevredenheid de zaak tot goede orde afgesloten kan worden… Dít draaiboek mis ik….jammer…ben zelf 71 en wil graag mijn lieve nabestaanden niet lastig vallen met onnodige vraagtekens die te voorkomen kunnen zijn..Ik kies liever voor een duidelijke uitroepteken…! Met vriendelijke, doch serieuze groet, Guus Dewulf…"
Reactie van Diana Hosemans op 16 apr. 2023 16:19
"Waar kan ik dit boekje bestellen dan? Gr. Diana"
Reactie van G.R DRENT-MULDER op 18 mei 2021 02:15
"Ik was op zoek naar een wensenboek voor een afscheid. Ik denk ,dat dit niet de goede pagina is . Als u me verder kunt helpen, graag"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje