0
Terug naar overzicht

Uitvaartwensen vastleggen; een geruststelling voor jezelf en je nabestaanden

15/09/2019
Stephanie Sequeira
Delen:
uitvaartwensen vastleggen

Je praat misschien niet graag over jouw eigen uitvaart, maar je uitvaartwensen vastleggen, brengt erg veel voordelen met zich mee. En dit niet alleen voor jezelf, maar ook voor jouw nabestaanden. Jij weet namelijk het best hoe jouw uitvaart moet verlopen. In dit artikel vertellen we waarom uitvaartwensen vastleggen verstandig is en waaraan je moet denken bij het bepalen van jouw uitvaartwensen.

Het is niet makkelijk ...

Je uitvaartwensen vastleggen, is niet makkelijk. Want over de dood praten en erover nadenken blijft moeilijk, vooral als het gaat om je eigen dood en afscheid. Je staat over je eigen eindigheid waarschijnlijk niet constant stil. Maar toch is het verstandig om
erover na te denken en om je uitvaartwensen vast te leggen, ongeacht je leeftijd en gezondheid. Het kan voor jou moeilijk zijn, maar het stelt jou en je nabestaanden gerust om een mooi en passend afscheid voor je te regelen. Het biedt hen houvast om alles vast te leggen. 

Maak het bespreekbaar en leg het vast

Misschien dacht je er toch al af en toe over na of ben je van plan dit te doen. De tweede stap is om jouw uitvaartwensen te bespreken met je naasten. Vind je het toch niet zo gemakkelijk om er nu al met mensen over te praten? Noteer dit dan  en leg het document ergens.
Op deze manier weten je dierbaren precies wat jij wou en krijg jij het afscheid naar jouw wensen.
Dit document pas je aan wanneer je er zin in hebt. Hoor je bijvoorbeeld op een feestje een mooi nummer dat zeker op jouw uitvaart moet worden afgespeeld? Voeg het dan toe aan je lijst met uitvaartwensen. Je kan er zelfs een mooi wensenboek van maken. In een eerder artikel DIY: wensenboek voor je afscheid vertellen we hoe je dit kunt vormgeven. Maar wat eigenlijk nog gemakkelijker is, is om zaken online vast te leggen. En dat kan met onze online planningtools. Deze bestaan uit een wensenlijst, praktische zakenlijst, een genodigdenlijst en een draaiboek. Een uitvaart plannen verloopt op deze manier veel vlotter. Bovendien is het gratis en veilig! En je kunt de gegevens op ieder moment inzien en veranderen en zelfs delen met een aantal naasten.

Uitvaartwensen vastleggen: waarom?

Dit lijstje hieronder vertelt je waarom:

  • Misschien wel één van de belangrijkste voordelen: op deze manier heb je toch nog een vorm van controle over jouw uitvaart. Wie weet heb je bepaalde mensen liever niet op jouw uitvaart en zijn jouw nabestaanden hier niet van op de hoogte. Door jouw uitvaartwensen neer te schrijven, hoeven nabestaanden hier niet aan te twijfelen.
  • Bovendien bepaal je met een zelf geplande uitvaart hoe jij herinnerd wilt worden: een ingetogen sfeer zorgt namelijk voor een andere laatste herinnering aan jou dan een wat meer feestelijke en vrolijke sfeer.
  • Jouw uitvaartwensen vastleggen, zorgt er voor dat zij niet achterblijven met vraagtekens rond de invulling van jouw uitvaart en andere moeilijke keuzes, waardoor zij zich meer kunnen bezighouden met hun rouwproces.
  • Je krijgt ook inzicht in de kosten van de uitvaart. Om je uitvaartwensen te realiseren, moet er natuurlijk ook voldoende budget zijn. Het is dus handig om te weten welke kosten er verbonden zijn aan jouw uitvaartwensen, zodat je dit bedrag kunt reserveren, hiervoor kunt sparen of hier eventueel een (extra) verzekering voor kunt afsluiten. Daarnaast is het ook fijn voor de nabestaanden om te weten wat de kosten van de uitvaart ongeveer zullen zijn.

Waar kan je alvast over nadenken?

Onderstaand hebben wij een lijst opgesteld met allerlei zaken waar je aan kan denken bij het vastleggen van je uitvaartwensen. Houd in gedachten: er zijn uitvaartregels die je mag breken. Dat wil zeggen dat je de traditionele uitvaartregels best wel een beetje mag breken en er zelf een 'gekleurd randje' aan kan geven. 

  • Begrafenisondernemerheb je al een voorkeur voor een bepaalde begrafenisondernemer? En wil je ook een ritueelbegeleider betrekken bij de uitvaart? Dit kun je allemaal al op papier zetten.
  • Cremeren of begraven; een belangrijke keuze waar je nabestaanden voor komen te staan ... Neem daarom zelf de beslissing of je liever gecremeerd of begraven wilt worden.
  • Opbaren; er zijn diverse opbaarmethodes, zoals koelen maar ook bijvoorbeeld thanatopraxie. Geef aan wat je voorkeur geniet. En ook of je een voorkeur hebt voor bepaalde kleding of make-up.
  • Klein of groot; wil je een uitvaart in besloten kring of is iedereen welkom? Maak een gastenlijst en leg ook vast wie je zeker niet op de uitvaart wilt hebben.
  • Locaties; heb je zelf al locaties in gedachten voor de afscheidsceremonie, de uitvaart, de opbaring, de begraafplaats of de plek waar je as moet worden uitgestrooid? Noteer dit. 
  • Kist of wade; er is veel keuze op het gebied van grafkisten, wil je een simpele houten kist of toch liever iets anders? Of misschien ga je toch liever voor een ecologische kist of een wade.
  • Urne; kies je voor cremeren en wil je dat je as wordt bewaard in een urne dan zijn er vele diverse urnen waaruit je kunt kiezen. Als je kiest voor een asverstrooiing, weet dan dat hier ook verschillende opties in bestaan.
  • Grafmonument; in geval je voor begraven kiest, heb je waarschijnlijk een voorkeur voor een bepaald soort monument? Leg dit dan ook al vast.
  • Muziek; welke muziek moet er worden gespeeld op jouw uitvaart? Live muziek?
  • Catering; koffie met een stukje cake, een uitgebreid buffet of een sweet table?
  • Kaarten; denk aan de rouwbericht, misschien ook een rouwadvertentie en eventueel bedankkaartjes. Wat wil je dat erin komt te staan? Misschien wil je wel een laatste persoonlijke bericht delen met je nabestaanden dat zij voor altijd kunnen bewaren.
  • Rouwvervoer; kies je voor een traditionele colbillard of ga je liever voor iets anders? Misschien een opvallende limousine als rouwvervoer?
  • Bloemen; rouwbloemen kunnen dienen als mooie decoratie tijdens de uitvaart. Wil je dat alle bloemen dezelfde kleur hebben of mogen de nabestaanden dit zelf bepalen? En wil je ook nog andere zaken als decoratie laten terugkomen?
  • Beelden: wil je dat de uitvaart wordt vastgelegd door een fotograaf of videograaf? Vaak vinden de directe naasten, maar ook kleine kinderen en mensen die er niet bij kunnen zijn het erg fijn om er later nog op terug te kunnen kijken.
  • Gedichten en toespraken; schreef je misschien zelf een gedicht met een persoonlijke boodschap voor je nabestaanden dat voorgelezen moet worden op de uitvaart? Of wil je graag dat een bepaalde persoon een toespraak houdt? Je kunt ook gebruik maken van een professionele uitvaartspreker.

  • Rouwbedankjes: wil je aan het einde een rouwbedankje meegeven aan alle gasten? 
  • Uitvaart rond een thema; Op onze website tonen we je 6 mogelijke uitvaartthema’s.

Legde je bovenstaande wensen vast dan heb je een goede basis, waar je nabestaanden zeker iets mee kunnen. Uiteraard kun je het verder aanvullen met zaken die jij belangrijk vindt. Denk er wel aan dat je nabestaanden jouw wensenlijst weten te vinden of al in handen hebben. Dus geef altijd aan waar zij die eventueel kunnen terugvinden na jouw overlijden. 

Delen:

Reacties (1)

Reactie van Carla Visser op 13 dec. 2019 09:50
"Het is allemaal goed beschreven maar wat gebeurt er als de persoon in kwestie niet over de uitvaart (en alles daar omheen) wil praten? Hoe krijg je iemand zover dat ze wel gaat praten? Wie is de eerst aangewezen persoon om de uitvaart te regelen?"

Reactie plaatsen

RememberMe

Voor een afscheid met een gekleurd randje